Effect of temperature on germination and initial growth of seeds of Capsicum frutescens (L.)

Authors

  • Sheila Bigolin Teixeira Universidade Federal de Pelotas
  • Kassia Luiza Teixeira Cocco Universidade Federal de Pelotas
  • Angelita Martins Celente Universidade Federal de Pelotas
  • Dominique dos Santos Delias Universidade Federal de Pelotas
  • Fernanda Reolon Universidade Federal de Pelotas
  • Dario Munt de Moraes Universidade Federal de Pelotas

DOI:

https://doi.org/10.18378/rvads.v13i1.5026

Keywords:

Chilli pepper, Thermoinhibition, Vigor

Abstract

The temperature oscillation, provoked by the climatic changes, has been affecting the agriculture in several points of agricultural areas, with that, it is necessary to carry out studies on the adaptability of the crops to a wide range of temperature. Thus, the objective of the study was to verify the efficiency of the germination and initial establishment of chilli pepper seedlings submitted to sub and supra optimal temperatures. The experiment was conducted in a completely randomized experimental design, in a factorial scheme consisting of one species and three temperatures (15 ° C, 25 ° C and 35 ° C). The seeds were submitted to germination tests, under a photoperiod of 12 hours for 14 days, together with first germination count, germination speed index, seedling length, total dry mass, electrical conductivity, respiratory activity and imbibition curve under the temperatures of 15, 25 and 35 °C. The temperature of 25 ° C presented superiority to the other treatments in all variables tested. At temperatures of 15 and 35 ° C, germination was completely inhibited. Tests such as those performed in the present study are efficient for the determination of seed viability in different temperature ranges.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Fernanda Reolon, Universidade Federal de Pelotas

Universidade Federal de Pelotas
Instituto de Biologia
Departamento de Botânica

References

AOSA, ASSOCIATION OF OFFICIAL SEED ANALYSTS. Seed vigor test committee: seed vigor testing handbook. Lincoln, 1983. 88 p. (Contribuition, 32).

BATISTA, T. B.; BINOTTI, F. F. S.; CARDOSO, E. D.; BARDIVIESSO, E. M.; COSTA, E. Aspectos fisiológicos e qualidade de mudas da pimenteira em resposta ao vigor e condicionamento das sementes. Bragantia, v.74. 2015.

BECWAR, M. R.; STANWOOD, P. C.; ROSS, E. E. Dehydration effects imbibitional leakage from dessiccation sensitive seeds. Plant Physiology, v.69, n.4, p.1132-1135, 1982.

BERGO, C. L.; SILVA, R. C.; OHLSON, O. C.; BIASI, L. A.; PANOBIANCO, M. Luz e temperatura na germinação de sementes de pimenta longa (Piper hispidinervum) e pimenta-de-macaco (Piper aduncum). Revista Brasileira de Sementes. v.32, n. 3, p.170-176, 2010.

BEWLEY, J. D.; BLACK, M. Seeds: physiology of development and germination. 2nd ed. New York: Plenum, 1994. 445p.

BORGES, E. E. de; RENA, A. B. Germinação de sementes. In: AGUIAR, I.B.; PINARODRIGUES, F.C.M.; FIGLIOLIA, M.B. (Ed.). Sementes florestais tropicais. Brasília: ABRATES, 1993. p.83-127.

BRASIL. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Regras para análise de sementes. Ministério da Agricultura Pecuária e Abastecimento. Secretaria de Defesa Agropecuária. Brasília, DF: Mapa/ACS, 2009. 187p.

CAIXETA, F.; VON PINHO, E. V. R.; GUIMARÃES, R. M.; PEREIRA, P. H. A. R.; CATÃO, H. C. R. M.; CLEMENTE, A. C. S. Determinação do ponto de colheita na produção de sementes de pimenta malagueta e alterações bioquímicas durante o armazenamento e a germinação. Científica, v.42, n.2, p.187-197, 2014.

CARVALHO, N. M.; NAKAGAWA, J. Sementes: ciências, tecnologia e produção. 2.ed. Campinas: Fundação Cargill, 2000. 565p.

CASTRO, M. B. Avaliação da qualidade fisiológica de sementes de milho por meio da atividade respiratória. 2011. 67p. Dissertação (Mestrado em Fitotecnia) - Universidade Federal de Lavras, Lavras, 2011.

CATELAM, K. T. Estudo da cinética de secagem de pimenta malagueta (Capsicum frutescens) e influência da temperatura no teor de capsaicina. Tese em Engenharia e Ciência de Alimentos Universidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho”, São José do Rio Preto, 2016.

DIAS, M. A; LOPES, J. C.; CORRÊA, N. B.; DIAS, D. C. F. Germinação de sementes e desenvolvimento de plantas de pimenta malagueta em função do substrato e da lâmina de água. Revista Brasileira de Sementes, v.30, n.3, p.115-121, 2008.

DOMENICO, C. I.; COUTINHO, J. P.; GODOY, H. T.; MELO, A. MT. Caracterização agronômica e pungência em pimenta de cheiro. Horticultura Brasileira, v.30, p.466-472, 2012.

DUTRA, S. M. F. Qualidade fisiológica de sementes de pimenta Habanero (Capsicum chinenses Jacquin). 2011. 47p. Monografia (Graduação em Agronomia) - Universidade Federal de Lavras, Lavras, 2011.

EREMRENA, P. O.; MENSAH, S. I. Effect of plant growth regulators and nitrogenous compounds on seed germination of pepper (Capsicum frutescensL). Journal of Applied Sciences and Environmental Management, v. 20, n.2, p.242-250, 2016.

FERGUSON, J. M.; TEKRONY, D. M.; EGLI, D. M. Changes during early soybean seed and axes deterioration: II. Lipids. Crop Science, v.30, n.1, p.179-182, 1990.

FERREIRA, D. F. Sisvar: a computer statistical analysis system. Ci Agrotecnol, v.35, p.1039-42, 2011.

GORDIN, C. R. B.; MARQUES, R. F.; MASETTO, T. E.; SCALON, S. P. Q. Germinação, biometria de sementes e morfologia de plântulas de Guizotia abyssinica Cass. Revista Brasileira de Sementes, v.34, n.4, p.619-627, 2012.

VAN DE VENTER, H. A.; HOFFMAN, R. Osmoconditioning of seeds of sweet pepper (Capsicum annuum L.). South African Journal of Plant and Soil, n.2, v.3, p.161-163,1985.

HAMPTON, J. G.; TEKRONY, D. M. (Ed.). Handbook of vigour test methods. 3 ed. Zurich: The International Seed Testing Association, 1995. 117p.

HOFS, A.; SCHUCH, L. O.; PESKE, S. T.; BARROS, A. C. S. A. Efeito da qualidade fisiológica das sementes e da densidade de semeadura sobre o rendimento de grãos e qualidade industrial em arroz. Revista Brasileira de Sementes, v. 26, n.1, p.55-62, 2004.

KRZYZANOWSKI, F. C.; FRANÇA-NETO, J. B.; HENNING, A. A. Relato dos testes de vigor disponíveis para grandes culturas. Informativo ABRATES, Londrina, v.1, n.2, p.15-50, 1991.

KRZYZANOWSKI, F. C.; VIEIRA, R. D.; FRANCA NETO, J. de B. (Ed.). Vigor de sementes: Conceitos e testes. Londrina: ABRATES, 1999. 218p.

LEOPOLD, A. C. Temperature effects on soybean inibition and leakage. Plant Physiology, Lancaster, v.65, p.1096-1098, 1980.

MAGUIRE, J. D. Speed of germination and in selection and evaluation for seedlings emergence and vigor. Crop Science, Madison, v.2, n.2, p.176-177, 1962.

MARCOS FILHO, J. Fisiologia de sementes de plantas cultivadas. Piracicaba: FEALQ, 2005. 495p.

MARCOS FILHO, J.; CÍCERO, S. M.; SILVA, W. R. Avaliação da qualidade das sementes. Piracicaba: FEALQ, 1987. 230p.

MARENCO, R. A.; LOPES, N. F. Fisiologia Vegetal: Fotossíntese, Respiração, Relações Hídricas e Nutrição Mineral. Universidade Federal de Viçosa, Brasil. 2005. 451p

MENDES, C. R.; MORAES, D. M., LIMA, M. G. S.; LOPES, N. F. Respiratory activity for the differentiation of vigor on soybean seeds lots. Revista Brasileira de Sementes, v.31, p.171-176. 2009.

MORAES, D. M.; BANDEIRA, J. M.; MARINI, P.; LIMA, M.G. de S.; MENDES, C.R. Práticas Laboratoriais em fisiologia vegetal. Editora Cópias Santa Cruz Ltda., Pelotas, 2012. 162p.

NAKAGAWA, J. Testes de vigor baseados no desempenho das plântulas. In: KRZYZANOSKI, F. C.; VIEIRA, R. D.; FRANÇA NETO, J. B. (Ed.). Vigor de sementes: conceitos e testes. Londrina: ABRATES, 1999. p.2.1-2.24.

NASCIMENTO, W. M. Condicionamento osmótico de sementes de hortaliças visando a germinação em condições de temperaturas baixas. Horticultura brasileira, Brasília, v.23, n.2, p.211-214, 2005.

OKUSANYA, O. T. The effects of light and temperature on germination and growth of Luffa aegyptiaca. Physiologia Plantarum, v.44, p.429-433, 1978.

OKUSANYA, O. T. Germination and growth of Celosia cristata L., under various light and temperature regimes. American Journal of Botany, v.67, p.854-858, 1980.

OLIVEIRA, A. K. M; BARBOSA, L. A. Efeitos da temperatura na germinação de sementes e na formação de plântulas de Cedrela fissilis. Floresta, Curitiba/PR. 2014. v. 44.

OLIVEIRA, S. R. S.; NOVEMBRE, A. D. L. C. Teste de condutividade elétrica para as sementes de pimentão. Revista Brasileira de Sementes, Londrina, v.27, n.1, p.31-36, 2005.

PAULUS, D.; VALMORBIDA, R.; SANTIN, A.; TOFFOLI, E.; PAULUS, E. Crescimento, produção e qualidade de frutos de pimenta (Capsicumannuum) em diferentes espaçamentos. Horticultura brasileira. v.33, n.1, p.91-100, 2015.

PEREIRA, E. M. Avaliação da qualidade fisiológica de sementes de pimenta e pimentão por meio da atividade respiratória. Dissertação (mestrado) – Universidade Federal de Lavras: UFLA, 69 p. 2012.

POPINIGIS, F. Fisiologia da semente. Brasília: AGIPLAN, 1985. 289p.

PRISCO, J. T.; ENÉAS FILHO, J. R.; GOMES FILHO, E. Effect of NaCl on cotyledon starch mobilization during germination of Vigna unguiculata (L.) Walp seed. Revista Brasileira de Botânica, v.11, n.1, p.63-71, 1981.

RICCI, N; PACHECO, A. C.; CONDE, A. S.; CUSTÓD, C. C. Qualidade de sementes de pimenta jalapenho em função da maturação e tempo de permanência nos frutos. Pesquisa Agropecuária Tropical, v. 4, n. 2, p. 123-129, 2013.

SIMON, E. W.; RAJA-HARUN, R. M. Leakage during seed imbibition. Journal of Experimental Botany, London, v.23, p.1076-1085, 1972.

TORRES, S. B.; PEREIRA, R. A. Condutividade elétrica em sementes de rúcula. Revista Brasileira de Sementes, v.32, n.4, p. 58-70, 2010.

VIDIGAL, D. S.; LIMA, J. S.; BHERING, M. C.; DIAS, D. C. F. S. Teste de condutividade elétrica para sementes de pimenta. Revista Brasileira de Sementes, v.30, n.1, p.168-174, 2008.

VIEIRA, R. D.; KRZYZANOWSKI, F. C. Teste de condutividade elétrica. In: KRZYZANOWSKY, F. C.; VIEIRA, R. D.; FRANÇA-NETO, J. B. (Ed.). Vigor de sementes: conceitos e testes. Londrina: ABRATES, 1999. p.4-1-4-26.

VIEIRA, R. D; DUTRA, A. S. Condutividade elétrica em sementes de Abóbora, híbrido Bárbara. Horticultura Brasileira, v.24, n.3, p.305-308, 2006.

YAKLICH, R. W.; ORZOLEK, M. D. Effect of polyethylene glycol- 6000 on pepper seed. Horticultural Science, v.12, p.263-264, 1977.

Published

01-01-2018

How to Cite

TEIXEIRA, S. B.; COCCO, K. L. T.; CELENTE, A. M.; DELIAS, D. dos S.; REOLON, F.; MORAES, D. M. de. Effect of temperature on germination and initial growth of seeds of Capsicum frutescens (L.). Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, [S. l.], v. 13, n. 1, p. 58–65, 2018. DOI: 10.18378/rvads.v13i1.5026. Disponível em: https://gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/5026. Acesso em: 22 dec. 2024.

Issue

Section

AGRICULTURAL SCIENCES