Gray water footprint in cultivation of tomato in Brazilian semi-arid

Authors

DOI:

https://doi.org/10.18378/rvads.v14i2.6189

Keywords:

Solanum lycopersicum, Agrochemicals, Agriculture

Abstract

The gray water footprint (GWF) is defined as the volume of fresh water needed to dilute contaminants incorporated into the surface and subsurface layers of the soil, through the emission of agrochemicals in agricultural production. Therefore, the objective of this research was to evaluate the gray water footprint in tomato cultivation in Brazilian semiarid regions. The study was developed in the municipalities of Parelhas and Equador, both located in the state of Rio Grande do Norte. It was carried out a survey of the main pollutants, besides the environmental conditions of soil and climate, soon after the use of mathematical models to estimate the gray water footprint. The pesticides evaluated were Evidence, Lannate Br, Karate 50 EC, Sportak 450 EC, Sencor 480, Ridomil Gold and Confidor S. The insecticide Ridomil Gold (Chlorothalonil) was considered to be very offensive for tomato production in this study, its application should be avoided, and its replacement should be replaced by one that requires less fresh water for dilution. On the other hand, the pesticides Lannate BR (Methomyl), Karate 50 EC (Lambda-Cialotrina) and Sportak 450 EC (Procloraz) were the ones that presented less water requirement for dilution.

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Author Biographies

Hallyson Oliveira, Universidade Federal de Campina Grande

Doutorando em Irrigação e Drenagem pela Pós-graduação em Engenharia Agrícola, Universidade federal de Campina Grande, Campus I.

André Alisson Rodrigues da Silva, Universidade Federal de Campina Grande

Doutorando em Irrigação e Drenagem pela Pós-graduação em Engenharia Agrícola, Universidade federal de Campina Grande, Campus I.

Robson Fábio A. de Souza, Universidade Federal de Campina Grande

Mestre em Irrigação e Drenagem pela Pós-Graduação em Engenharia Agrícola, Universidade Federal de Campina Grande, Campus I.

Patrícia da Silva Costa, Universidade Estadual da Paraíba

Atualmente é doutoranda em Engenharia Agrícola na área de Irrigação e Drenagem pela Universidade Federal de Campina Grande, no Centro de Tecnologia e Recursos Naturais, Campus de Campina Grande - PB.

Francisco Wesley Alves Pinheiro, Universidade Federal de Campina Grande

Atualmente é Doutorando em Engenharia Agrícola na área de concentração em irrigação e drenagem pela Universidade Federal de Campina Grande - UFCG.

Thiago Galvão Sobrinho, Universidade Federal de Campina Grande

Atualmente é Mestrando em Engenharia Agrícola na área de concentração em irrigação e drenagem pela Universidade Federal de Campina Grande - UFCG.

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Published

01-04-2019

How to Cite

OLIVEIRA, H.; SILVA, A. A. R. da; SOUZA, R. F. A. de; COSTA, P. da S.; PINHEIRO, F. W. A.; GALVÃO SOBRINHO, T. Gray water footprint in cultivation of tomato in Brazilian semi-arid. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, [S. l.], v. 14, n. 2, p. 197–203, 2019. DOI: 10.18378/rvads.v14i2.6189. Disponível em: https://gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/6189. Acesso em: 22 dec. 2024.

Issue

Section

AGRICULTURAL SCIENCES

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