Vegetative growth of Coffea arabica L. seedlings inoculated with Trichoderma harzianum and Beauveria bassiana

Authors

DOI:

https://doi.org/10.18378/rvads.v19i2.10288

Keywords:

Coffee farming, Seedling production, Growth promoting fungi, Immersion time

Abstract

Growth promoting fungi have the potential to be used in seedling production. The objective of this work was to evaluate the vegetative growth of Coffea arabica L. seedlings inoculated with the fungi Trichoderma harzianum and Beauveria bassiana, and to determine the immersion time of the seeds in the conidia suspension. The seeds were immersed in the conidia suspension (1 x 107 conidia.mL-1) for 0h, 6h, 12h, 24h, 48h and 96h, constituting a 3 x 6 factorial arrangement in randomized blocks. The following were evaluated: aerial part height, collar diameter, number of pairs of leaves, leaf area, root length, fresh and dry mass. The fungus B. bassiana promoted greater plant height at times 0h, 6h and 96h and a greater number of pairs of leaves at times 6h and 96h. The fungus T. harzianum promoted shorter root length and the fungus B. bassiana at 6h and 96h. The fungus T. harzianum promoted greater diameter of the seedling neck at 12h, 48h and 96h. The fungus B. bassiana promoted greater fresh mass of aerial parts compared to the fungus T. harzianum. There was no significant difference between the other parameters. The 65h seed immersion time promoted greater leaf area and there is no relationship with growth promoting fungi. Research with the fungi B. bassiana and T. harzianum should be expanded, since there is evidence of gains in certain vegetative growth parameters, such as plant height and stem diameter. The immersion time is not a determining factor in the vegetative growth of Arabica coffee seedlings, in the presence of the fungi B. bassiana and T. harzianum.

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Author Biographies

Ricardo Arizono dos Reis, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Sudeste de Minas Gerais, Manhuaçu

Engenheiro Agrônomo pela Univértix, Extensionista na Empresa de Assistência Técnica e Extensão Rural do Estado de Minas Gerais (Emater–MG)

Flávio Neves Celestino, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Sudeste de Minas Gerais, Manhuaçu

Professor EBTT do Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Sudeste de Minas Gerais - Campus Manhuaçu e Coordenador do Curso de Agronomia. Engenheiro Agrônomo (2008), Mestre (2011) e Doutor (2014) em Produção Vegetal pela Universidade Federal do Espírito Santo. Técnico em Agropecuária pelo Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Espírito Santo (IFES, 2003), Campus Alegre. Atua na área de Produção Vegetal nos seguintes temas: Cafeicultura, Manejo do Solo, Manejo Integrado de Pragas, Controle Biológico, Microrganismos Entomopatogênicos e Inseticidas Botânicos.

Jucélia Rodrigues Alves, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Sudeste de Minas Gerais, Manhuaçu

Engenheira Agrônoma pela Univértix, Especialização em Cafeicultura Sustentável pelo IF Sudeste MG.

Aline Aparecida Martins Rolim, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Sudeste de Minas Gerais, Manhuaçu

Engenheira Agrônoma pela Univértix, Especialização em Cafeicultura Sustentável pelo IF Sudeste MG.

Simone da Fonseca Pires, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Sudeste de Minas Gerais, Manhuaçu

Professora do Instituto Federal Sudeste MG - Unidade Manhuaçu, graduada em Ciências Biológicas pela Universidade Federal de Minas Gerais (2002), com mestrado (2003) e doutorado (2007) em Bioquímica e Imunologia pela Universidade Federal de Minas Gerais. Experiência na área de Bioquímica, com ênfase em Biologia Celular e Molecular de tripanossomatídeos. Atuação no estudo e identificação de fatores de virulência em Leishmania e no estudo de proteínas associadas ao efeito fermentativo em grãos de café arábica, utilizando abordagem proteômica e espectrometria de massas.

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Published

15-05-2024

How to Cite

REIS, R. A. dos; CELESTINO, F. N.; ALVES, J. R.; ROLIM, A. A. M.; PIRES, S. da F. Vegetative growth of Coffea arabica L. seedlings inoculated with Trichoderma harzianum and Beauveria bassiana. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, [S. l.], v. 19, n. 2, p. 86–94, 2024. DOI: 10.18378/rvads.v19i2.10288. Disponível em: https://gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/10288. Acesso em: 4 nov. 2024.

Issue

Section

AGRICULTURAL SCIENCES

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