Residual effect of sheep manure on lettuce cultivation at different spacings
DOI:
https://doi.org/10.18378/rvads.v12i3.4901Keywords:
Lactuca sativa, Stand, Organic fertilizationAbstract
A lettuce is one of the most important commercial and consumer stories in the world. This species presents a great response to organic fertilization, being one of the sources of the most pharmacological organic fertilizers in the country's agriculture region, and in the region of the Paraíba hinterland, mainly sheep. The use of adequate spacing and determinant for the production of the product can express its productive potential in the different production systems. With the objective of evaluating the development of the surface in relation to different spacings and the application of doses of sheep manure in subsequent cycles, two experiments were generated during the period from October 2012 to February 2013, in the experimental area of the Federal University of Campina Grande, located in the municipality of Pombal, Paraíba. In each experiment of the current treatments: three spacings (0.20 x 0.20, 0.20 x 0.25, 0.25 x 0.25 m) and four doses of sheep manure (0, 20, 40 and 60 t ha-1). A randomized complete block design was used, with a factorial arrangement of 3 x 4, with three cultivation spaces and four doses of sheep manure, with four replications. The largest treatments that received 60 t ha-¹. The largest treatments that received 60 t ha-¹.Downloads
References
BULLUCK, L. R.; BROSIUS, M. G.; EVANYLO, K.; RISTAINO, J. B. Organic and synthetic fertility amendments influence soil microbial, physical and chemical properties on organic and conventional farms. Applied Soil Ecology, Amsterdam, v.19, n.2, p.147-160, 2002.
FERREIRA, D. F. Sistema de análises de variância para dados balanceados. Lavras: UFLA, 2000. (SISVAR 4. 1. pacote computacional).
FREITAS, K. K. C; NETO, F. B; GRANGEIRO, L. C; LIMA, J. S. S; MOURA, K. H. S. Desempenho agronômico de rúcula sob diferentes espaçamentos e épocas de plantio. Revista de Ciências Agronômicas, Fortaleza, v. 40, n. 3, p. 449-454, 2009.
GUALBERTO, R; OLIVEIRA, P. R. R; GUIMARÃES, A. M. Avaliação de cultivares da alface crespa e lisas, em diferentes épocas de cultivo no sistema hidropônico NFT. Nucleus. ITUVERAVA, v.5, n.2, 2008.
MÔNICA L. P. Produção, estado nutricional e acúmulo de nitrato em plantas de alface submetidas à adubação nitrogenada e orgânica. Areia - PB,Centro de Ciências Agrárias, Universidade Federal da Paraíba, 65 p. il. Dissertação. Programa de Pós-Graduação em Agronomia. 2006.
OLIVEIRA, C. J. de; OLIVEIRA, A. M. de; ALMEIDA NETO, A. J. de; BENJAMIN FILHO, J.; RIBEIRO, M. C. C. Desempenho de cultivares de alface adubadas organicamente. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável. Mossoró, v. 2, n. 1, p. 160-166. 2007.
PEIXOTO FILHO, J. U.; FREIRE, M. B. G. S.; FREIRE, F. J.; MIRANDA, M. F. A.; PESSOA, L. G. M.; KANIMURA, K. M. Produtividade de alface com doses de esterco de frango, bovino e ovino em cultivos sucessivos. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental. 17:419-424. 2013.
PIMENTEL, M. S.; LANA, A. M. Q.; DE-POLLI, H. Qualidade comercial de alface e cenoura consorciadas e adubadas com composto orgânico. Seropédica: Embrapa Agrobiologia, 18p. Boletim de Pesquisa de Desenvolvimento, ISSN 1676-6709; 28, 2008.
SANTOS, C. A. P. Produção da alface crespa e umidade do solo em função de diferentes fontes de matéria orgânica e cobertura do solo. 2011. 125f. Tese (Mestrado em Agrossistemas) – Universidade Federal de Sergipe. 2011.
SANTOS, M. H. V.; ARAÚJO, A. C. de.; SANTOS, D. M. R.; LIMA, N. S.; LIMA, A. C. A.; LIMA, C. L. C.; SANTIAGO, A. D. Uso da manipueira como fonte de potássio na cultura da alface (Lactuca sativa, L.) cultivada em casa-de-vegetação. Acta ScientiarumAgronomy, v.32, p.729-733, 2010.
SILVA, M. N. B.; BELTRÃO, N. E. M.; CARDOSO, G. D. Adubação do algodão colorido BRS 200 em sistema orgânico no Seridó Paraibano. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, v. 9, n. 2, p. 222-228, 2005.
SILVA, V. F.; BEZERRA NETO, F.; NEGREIROS, M. Z.; PEDROSA, J. F. Comportamento de cultivares de alface em diferentes espaçamentos sob temperatura e luminosidade elevadas. Horticultura Brasileira, Brasília, v. 18 n. 3, p. 183-187, 2000.
TAIZ, L.; ZEIGER, E. Fisiologia vegetal. Porto Alegre: Artmed, 2004. p.449-484.
YURI, J. E.; RESENDE, G. M.; RODRIGUES JÚNIOR, J. C.; MOTA, J. H.; SOUZA, R. J. Efeito de composto orgânico sobre a produção e características comerciais de alface americana. Horticultura Brasileira, Brasília, v.22, n.1, p. 127-130, 2004.