Tuberous root characteristics of sweet potato clones using multivariate techniques for selection of superior genotypes
DOI:
https://doi.org/10.18378/rvads.v13i1.5120Keywords:
Ipomoea batatas (L.) Lam., Botanical seed, Correlation, Main components.Abstract
The objective of this study was to evaluate the tuberous root characteristics of sweet potato clones using multivariate techniques for selection of superior genotypes, the present research was carried out in the Experimental area of the Plant Genetic Breeding Sector of the Agrarian Sciences Center of the Federal University of Alagoas (SMGP/CECA/UFAL). Were evaluated 44 new clones originated from progenies of half-siblings and germanic siblings, in addition to the cultivar Sergipana Vermelha, in lines of 5 m in length, spacing 1.0 mx 0.5 m, totaling a total area of 5 m²/clone. The harvest was done at 120 days after planting the branches, in which the production of non-commercial tuberous roots (PRTNC) was evaluated, production of commercial tuberous roots (PRTC), production of tuberous roots (PTRT), total number of tuberous roots (NTRT), average weight of commercial tuberous roots (PMRTC), predominant color of tuberous root skin (CPPERT) and predominant color of the tuberosal root pulp (CPPORT). Descriptive statistics, correlation technique and principal component analysis were used. It was observed that clones 23, 36, 17 and 37 presented interesting agronomic characteristics, being recommended for the cultivation and in the analysis of main components, the variables PTRT and PRTC presented greater importance, reflecting that they discriminate the clones satisfactorily.Downloads
References
ALVARES, C. A.; STAPE J. L.; SENTELHAS, P. C.; GONÇALVES, J. L. M.; SPAROVEK, G. Köppen’s climate classification map for Brazil. Meteorologische Zeitschrift, v.22, n.6, p.711–728, 2014.
ANDRADE JÚNIOR, V. C.; VIANA, D. J. S.; PINTO, N. A. V. D.; RIBEIRO, K. G.; PEREIRA, R. C.; NEIVA, I. P.; AZEVEDO, A. M.; ANDRADE, P. C. R. Características produtivas e qualitativas de ramas e raízes de batata-doce. Horticultura Brasileira, v.30, n.4, p.584-589, 2012.
AZEVEDO, A.M.; JÚNIOR, V. C. A.; FERNANDES, J. S. C.; PEDROSA, C. E.; OLIVEIRA, C. M. Desempenho agronômico e parâmetros genéticos em genótipos de batata-doce. Horticultura Brasileira, v.33, n.1, p.084-090, 2015.
CARMONA, P. A. O.; PEIXOTO, J. R.; AMARO, G. B.; MENDONÇA, M. A. Divergência genética entre acessos de batata-doce utilizando descritores morfoagronômicos das raízes. Horticultura Brasileira, v.27, n.2, p.241-250, 2015.
CAVALCANTE, J. T.; FERREIRA, P. V.; SOARES, L. Correlações fenotípicas, genotípicas e de ambiente em clones de batata-doce [Ipomoea batatas (L.) Lam.], Rio largo - Alagoas. Ciência Agrícola, v.10, n.1, p.1-7, 2012.
CAVALCANTE, M.; FERREIRA, P. V.; PAIXÃO, S. L.; MADALENA, J. A. S.; PEREIRA, R. G. Caracterização e divergência genética da batata-doce por meio de marcadores morfológicos. Caatinga, v.21, n.4, p.89-95, 2008.
COSTA, C. T. S.; FERREIRA, V. M.; ENDRES, L.; FERREIRA, D. T. R. G.; GONÇALVES, E. R. Crescimento e produtividade de quatro variedades de cana-de-açúcar no quarto ciclo de cultivo. Revista Caatinga, v.24, n.3, p.56-63, 2011.
CRUZ, C. D. Programa GENES: análise multivariada e simulação. Viçosa: UFV, 2006. 175p.
CRUZ, C. D.; CARNEIRO, P. C. S.; REGAZZI, A. J. Modelos biométricos aplicados ao melhoramento genético. 3.ed.rev. Viçosa: UFV, 2014. 668p.
DAHER, R.F.; MORAES, C.F.; CRUZ, C.D.; PEREIRA, A. V.; XAVIER, D. F. Seleção de caracteres morfológicos em capim-elefante (Pennisetum purpureum Schum.). Revista Brasileira de Zootecnia, v.26, n.2, p.247-259, 1997.
DAROS, M.; JÚNIOR, A. T. A.; PEREIRA, T. N. S.; LEAL, N. R.; FREITAS, S. P.; SEDIYAMA, T. Caracterização morfológica de acessos de batata-doce. Horticultura Brasileira, Brasília, v.20, n.1, p.43-47, 2002.
EMBRAPA. EMPRESA BRASILEIRA DE PESQUISA AGROPECUÁRIA. Sistema de produção da cultura da Batata-doce. Brasília: Embrapa, 2008. Disponível em . Acessado em 20/03/2016.
FERREIRA, P. V. Estatística experimental aplicada à agronomia. Maceió: EDUFAL, 2000. 422 p.
FAO, FOOD AND AGRICULTURA ORGANIZATION OF THE UNITED NATIONS. Dados agrícolas de 2012. Disponível em: <http://faostat.fao.org/DesktopDefault.aspx?PageID=339&lang=en>. Acesso em: 05/06/2015.
GONÇALVES NETO, Á. C.; MALUF, W. R.; GOMES, L. A. A.; MACIEL, G. M.; FERREIRA, R. P. D.; CARVALHO, R. C. Correlação entre caracteres e estimação de parâmetros populacionais para batata-doce. Horticultura Brasileira, v.30, n.4, p.713-719, 2012.
HUAMÁN, Z. Descriptors for sweet potato. Roma, 1991. 52 p.
IBGE. INSTITUTO BRASILEIRO DE GEOGRAFIA E ESTATÍSTICA. Versão Eletrônica. Disponível em <http://www.ibge.gov.br/estadosat/>, 2013. Acesso em: 01/06/2015.
LIMA, F. S. O; AMARO, B. A.; FERNANDES, F. R.; SANTOS, G. R.; SANTOS, P. R. R.; SILVA, G. O. Desempenho agronômico de cultivares de batata-doce em Palmas, TO. Horticultura Brasileira, v.31, n.2, p.1403-1410, 2014.
MASSAROTO, J. A.; MALUF, W. R.; GOMES, L. A. A.; FRANCO, H. D.; GASPARINO, C. F. Desempenho de clones de batata-doce. Ambiência Guarapuava, v.10, n.1, p.73-81, 2014.
MOREIRA, J. N.; QUEIROGA, R. C. F.; SOUSA JÚNIOR, A. J. L.; SANTOS, M. A. Caracteres morfofisiológicos e produtivos de cultivares de batata-doce, em Mossoró, RN. Revista Verde, v.6, n.1, p.161-167, 2011.
MOTA, J. H.; SILVA, E. N. C.; VILLELA, T. G. Seleção de clones de batata-doce na região da Serra de São Vicente-MT. Horticultura Brasileira, v.28, n.2, p.1524-1529, 2010.
MOULIN, M. M.; BENTO, C. S.; JÚNIOR, A. C. S.; RODRIGUES, R. Caracterização de acessos de batata-doce baseado em características morfológicas. Ciências Biológicas e da Saúde, v.13, n.4, p.23-36, 2014.
SILVA, F. A. S.; AZEVEDO, C. A. V. Versão do programa computacional Assistat para o sistema operacional Windows. Revista Brasileira de Produtos Agroindustriais, Campina Grande, v.4, n.1, p.71-78, 2002.
SILVA, G. O.; PONIJALEKI, R.; SUINAGA, F. A. Divergência genética entre acessos de batata-doce utilizando caracteres fenotípicos de raiz. Horticultura Brasileira, v.30, n.4, p.595-599, 2012.
SILVEIRA, L. R.; CHIESA, V. B., TAVARES, I. B.; SOUZA, R. C.; SILVEIRA, M. A.; ALVES, D. G.; OLIVEIRA JUNIOR, W. P. Caracterização físico-química e clones de batata-doce de polpa alaranjada nas condições de Palmas-TO. Estudos, v.38, n.2, p.365-380, 2011.