USES AND APPLICATIONS PALM FORAGE AS A MAJOR SOURCE OF ECONOMY FOR THE SEMIARID
DOI:
https://doi.org/10.18378/rvads.v6i1.551Keywords:
Spineless cactus, Semi-arid, CactusAbstract
Originally from Mexico, the cactus pear is a culture well adapted to adverse conditions of the semiarid. The species is presented as an alternative to these key regions, since it is a culture that presents special aspect about the physiological absorption, utilization and loss of water and are well adapted to the harsh conditions of the scenario in question. Quite versatile, the spineless cactus shows a great diversity with regard to its use and applications, despite already being cultivated in semi-arid feed, other opportunities are being missed to use such as in food as a source of energy , medicine, cosmetics industry, protection and conservation of soil, stains, mucilage, ornamental, among others. Therefore it is proposed that in view of these aspects, the spineless cactus, will be used according to their importance and potential.
Downloads
References
BALDINI et al. Analisi energetiche di alcune colture arboree da fruto. Riv. Ingegneria Agraria, v.13. p.73-201. 1982.
BARBERA, Guiseppe. História e importância econômica e agroecologia. In: BARBERA, Guiseppe; INGLESE, Paolo (Eds.). Agroecologia, cultivos e usos da palma forrageira. Paraíba: SEBRAE/PB, 2001. p.1-11.
BISPO, S.V.; FERREIRA, M.A.; VÉRAS, A.S.C.; BATISTA, A.M.V.; PESSOA, R.A.S.; BLEUEL, M.P. Palma forrageira em substituição ao feno de capim-elefante. Efeito sobre consumo, digestibilidade e características de fermentação ruminal em ovinos. R. Bras. Zootec., v.36, n.6, p.1902-1909, 2007
BRAVO, H. Las cactáceas de México. 2. ed. México: Uni. Nac, Aut. México, 1978. v.1.
CAVALCANTE, M.C. de A. Comportamento ingestivo de caprinos e ovinos alimentados com palma gigante (Opuntia fícus- indica Mill) e palma orelha-de-elefante (Opuntia sp.). Universidade Federal Rural de Pernambuco, Recife-PE, 2007, 40f. (Dissertação Mestrado).
CHIACCHIO, F.B.; MESQUITA, A. S.; SANTOS, J.R. Palma forrageira: uma oportunidade econômica ainda desperdiçada para o semiárido baiano. Bahia Agríc., v.7, n.3, nov. 2006.
CORTÁZAR, V.G; VARNERO, M.T. Produção de Energia. In: BARBERA, Guiseppe; INGLESE, Paolo (Eds.). Agroecologia, cultivos e usos da palma forrageira. Paraíba: SEBRAE/PB, 2001. p.169-186.
CROSTA, G.; VECCHIO, V. II fico d’India come fonte alimentare per il bestiame nelle zone aride. Ver. Agriculture. Subtropical Tropicale, Firenze, v.73, n.1/2, p. 79-85, 1979.
FARIAS, I.; LIRA, M. de A.; SANTOS, D.C. dos; TAVARES FILHO, J.J.; SANTOS, M.V.F. dos; FERNANDES, A. de P.M.; SANTOS, V.F. de. Manejo de colheita e espaçamento da palma forrageira, em consórcio com sorgo granífero, no agreste de Pernambuco. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 35, n. 2, p. 341-347, 2000.
FEUGANG, J.M.; KONARSKI, P.; ZOU, D.; STINTZING; F.C.Z., CHANGPING. Nutritional and medicinal use of Cactus pear (Opuntia spp.) cladodes and fruits. Frontiers in Bioscience 11, 2574-2589, September 1, 2006.
FLORES-FLORES, V.; TEKELENBURG, A. Produção de coranti dacti (Dacylopius coccus Costa). In: BARBERA, Guiseppe; INGLESE, Paolo (Eds.). Agroecologia, cultivos e usos da palma forrageira. Paraíba: SEBRAE/PB, 2001. p.169-186.
FLORES VALDEZ, C. A. Produção, industrialização e comercialização de verdura de palma forrageira. In: BARBERA, Guiseppe; INGLESE, Paolo (Eds.). Agroecologia, cultivos e usos da palma forrageira. Paraíba: SEBRAE/PB, 2001. p.94-102.
FROTA, H.M.; CARNEIRO, M.S. de S.; ZÁRATE, R.M.L.; CAMPOS, F. de A.P.; PEIXOTO, M.J.A. Efeitos do BAP e do AIA na indução e no crescimento in vitro de brotos de dez clones de palma forrageira. Revista Ciência Agronômica, v. 35, n. especial, p. 279-283, 2004.
GUEDES, Claudet Coelho. Culinária com broto de palma. João Pessoa: Universitária, 2002. 53p.
GUEDES, Claudet Coelho et al. Broto de palma - sabor e nutrição: livro de receitas. Recife: SEBRAEPE / FAEPE, 2004. 48p
GUEDES, Claudet Coelho. Festival gastronômico da palma. Gurjão, PB: SEBRAE/PB, 2004. 1p. (Folder).
HOFFMANN, W. Etnobotânica. In: Agroecologia, cultivo e usos da palma forrageira. Roma: FAO, Produção e Proteção Vegetal, 1995. Tradução (SEBRAE/PB), Paper 132, p.12-14.
KAMEL, B.S. and Y. KAKUDA. Fatty acids in fruits and fruit products. In C.K. Chow (Ed.), Fatty acids in foods and their health implications (2nd ed.) (pp. 239-270). New York: Marcel Dekker. 2000.
LEITE, M.L.V. Palma Forrageira (Opuntia fícus indica e Nopalea cochenilifera.) Universidade Federal da Paraíba – UFPB, Centro de Ciências Agrárias – CCA,Grupo de Pesquisa Lavoura Xerófila – GPLX, Areia:Jul,2006.
LOPES, J. da S.; JAEGER, S.M.P.L.; TAVARES, J.T. de Q.; SILVA, A.M. da; LEDO, C.A.S. Composição bromatológica da palma forrageira (Nopalea cocchenilifera Salm Dyck) amonizada. Revista Magistra, v. 17, n. 3, p. 107-113, 2005.
MOHAMED-YASSEEN, Y.; BARRINGER, S.A.; SPLITTSTOESSER, W.E. A note on the uses of Opuntia spp. in Central/North America. Journal of Arid Environments, v. 32, n. 3, p. 347-353, 1996.
MORAES, J. D. Carmim: corante do sorvete vem de inseto. Sebrae de Santa Catarina. 2007
OLIVEIRA, F.T.; SOUTO, J.S.; SILVA, R.P.; FILHO, F.C.A; JÚNIOR, E.B.P. Palma Forrageira: Adaptação e importância para os ecossistemas áridos e semiáridos. Revista Verde (Mossoró – RN – Brasil) v.5, n.4, p. 27 - 37 outubro/dezembro de 2010
PIGA, A. Cactus pear: A fruit of nutraceutical and functional importance. Dipartimento di Scienze Ambientali Agrarie e Biotecnologie Agro-Alimentari Viale Italia 39, 07100 Sassari, Italy 2004.
REINOLDS, Stephen G.; ARIAS, Enrique. General background on opuntia. Disponível em: http://www.fao.org/DOCREP/005/2808E/y2808e04.htm
REYES-AGUERO, J.A.; AGUIRRE-RIVERA, J.R.; HERNÁNDEZ, H.M. Notas sisteméticas y descripción detallada de Opuntia ficus-indica (L) Mill. (Cactáceae). Agrociência, v. 39, n. 4, p. 395-408, 2005.
ROMO, M.M.; ESTRADA, G.T.; HARO, I.M.; SOLIS, I.C.; CRUZ-VÁZQUEZ, C. Digestibilidad in situ de dietas com harina de nopal deshidratado conteniendo um preparado de enzimas fibrolíticas exógenas. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 41, n. 7, p. 1173-1177, 2006.
SÁENZ-HERNÁNDEZ, D. Fabricação de alimentos e obtenção de subprodutos. In: BARBERA, Guiseppe; INGLESE, Paolo (Eds.). Agroecologia, cultivos e usos da palma forrageira. Paraíba: SEBRAE/PB, 2001. p.140-146.
SANTOS, D.C. dos; SANTOS, M.V.F. dos; FARIAS, I.; DIAS, F.M.; LIRA, M. de A. Desempenho produtivo de vacas 5/8 Holando/Zebu alimentadas com diferentes cultivares de palma forrageira (Opuntia e Nopalea). Revista Brasileira de Zootecnia, v. 30, n. 1, p. 12-17, 2001.
SANTOS, D.C.; FARIAS, I.; LIRA, M.A. et al. Manejo e utilização da palma forrageira (Opuntia e Nopalea) em Pernambuco. Recife: Instituto Agronômico de Pernambuco, 2006. 48p. (Documentos, 30).
SCHULTZ, R.A. Introdução ao estudo da botânica sistemática. 2 ed. Porto Alegre: Livraria O Globo, 1943. 562p.
SHEINVAR, L. Taxonomia das opuntias utilizadas. BARBERA, Guiseppe; INGLESE, Paolo (Eds.). Agroecologia, cultivos e usos da palma forrageira. Paraíba: SEBRAE/PB, 2001. p.20-27.
SILVA, C.C.F; SANTOS, L.C. Palma Forrageira (Opuntia Fícus- Indica Mill) como alternativa na alimentação de ruminantes. Revista Electrónica de Veterinaria REDVET. Vol. VII, Nº 10, Octubre/2006.
SODI, P. E. Las cactaceas en la epoca precolombiana y virreynal. Ca. Y Suc. Mex. México, v.12, n.1. 1964.
STINTZING, F.C. and R. CARLE. Cactus stems (Opuntia spp.): A review on their chemistry, technology, and uses. Molecular Nutrition and Food Research 49: 175-194. 2005.
SUDZUKI-HILLS, F. Anatomia e fisiologia. In:Agroecologia, cultivo e usos da palma forrageira. Traduzido por SEBRAE/PB. João Pessoa: SEBRAE/PB, 2001. p. 28-34.