Post-harvest of sugar aplle (Annona squamosa L.) covered with pvc

Authors

  • Bianca Mara Reges Instituto Federal do Ceará
  • Elisabeth Mariano Batista Instituto Federal do Ceará
  • Érica Jamily do Nascimento Almeida Instituto Federal do Ceará
  • Lúcia Mara dos Reis Lemos Instituto Federal do Ceará
  • Edilene Ferreira da Silva Instituto Federal do Ceará
  • Pahlevi Augusto de Souza Instituto Federal do Rio Grande do Norte

DOI:

https://doi.org/10.18378/rvads.v13i4.5702

Keywords:

Annonaceae. Storage. Modified Atmosphere.

Abstract

The objective of this work was to evaluate the postharvest quality of sugar aplle submitted to the delay in the withdrawal of the PVC film. The fruits were harvested at the stage of physiological maturity, then selected and sanitized. Some of them were individually wrapped with PVC film trademark and accommodated in styrofoam tray and the other fruits were kept without film, representing the control. The treatments applied in the fruits were: (Control) without PVC film (T1) individually wrapped with PVC film being removed with 2 days of storage (T2) of PVC film being removed with 4 days of storage and (T3) of PVC film being removed with 6 days of storage. The analyzes physical and physico-chemical properties were performed every 2 days of storage. The characteristics analyzed were: fresh weight loss (%), of pulp firmness (N), external appearance, index of cracking, acidity (mg.100L-1), pH, soluble solids (Brix) and ratios (SS/TA). The use of PVC films delayed the loss of mass in the sugar aplle and decreased the titratable acidity contents, besides having seams for better external appearance. The treatments T2 and T3 maintained a higher firmness up to the 6th day, when compared to the other treatments. The appearance of cracks was lower in the control. The PVC film is delaying the ripening of the sugar aplle, but has not diminished the quality of the sugar aplle proceedings at the end of the storage. The 6 day PVC film yielded a post-harvest life of 6 days, because despite all the cracks, it was fit for consumption.

Downloads

Download data is not yet available.

References

ABDUALRAHMAN, M. A. Y.; MA, H.; ZHOU, C.; YAGOUB, A. E. A.; ALI, A. O.; TAHIR, H. E.; W. A. Postharvest physicochemical properties of the pulp and seed oil from Annona squamosa L. (Gishta) fruit grown in Darfur region, Sudan. Arabian Journal of Chemistry, p. 1-8, 2016.

BESERRA, H. N. B. R. Efeito do retardamento da retirada do filme plástico em atemoia “Gefner”. 2015. 77f. Dissertação (Mestrado em Tecnologia em Alimentos) – Instituto Federal do Ceará. Limoeiro do Norte, Ceará, 2015.

BRAGA SOBRINHO, B. Potencial de exploração de anonáceas no Nordeste do Brasil. EMBRAPA: Fortaleza, 2010.

CARVALHO, H. A.; CHITARRA, M.I.F.; CHITARRA, A.B.; CARVALHO, H. S. Efeito da atmosfera modificada sobre componentes da parede celular da goiaba. Cienc. Agrotec. Lavras, v. 25, n.3, p. 605-615, 2001.

CHITARRA, M. I. F.; CHITARRA, A. B. Pós- colheita de frutas e hortaliças: fisiologia e manuseio. 2 ed., Larvas: UFLA, 2005, 785p.

CRUZ, L. S. Caracterização física e química da casca, polpa e semente de atemoia Gefner. 2011. Dissertação (Mestrado em Agroquímica e Agrobioquímica). Universidade Federal de Lavras- Minas Gerais, Brasil. 2011.

DANTAS, T. M. Conservação pós- colheita de pinha, fruta-do-conde ou ata (Annona squamosa L.) utilizando 1-Metilciclopropeno sob refrigeração associada à atmosfera modificada. 80 f. Dissertação (Mestrado em Tecnologia em Alimentos) – Universidade Federal de Fortaleza, Fortaleza, 2007.

FALLIK, E. Prestorage hot water treatments (immersion, rinsing and brushing). Postharvest. Biol. Technol.v.32, p.125-134, 2004.

GUIMARÃES, A. A. G., PRAÇA, E. F.; SILVA, P. S. L.; MEDEIROS D. C.; CARNEIRO, C. R. Uso de atmosfera modificada e refrigeração no prolongamento da vida útil pós-colheita de pinha (Annona squamosa L.) In: XVII Congresso Brasileiro de Fruticultura, 2002, Belém. Anais... Belém. CD-ROM.

GUPTA, K.. J.; ZABALZA, A.; VAN DONGEN, J. T. Regulation of respiration when the oxygen availability changes. Physiologia Plantarum, Copenhagem, v. 137, n. 4, p. 383-391, 2009.

JACOMINO, A. P.; KLUGE, R. A.; BRACKMANN, A.; CASTRO, P. R. C. Controle do amadurecimento e senescência de mamão com 1 metilciclopropeno. Scientia Agrícola, Piracicaba, v. 59, n. 2, p. 303-308, 2002.

JHOLGIKER, P.; REDDY, B. S. Effect of different surface coating material on post- harvest physiology of Annona squamosa L. fruits under ambient and zero energy cool chamber storage. Indian Journal of Horticulture, v. 64, n.1, p. 41-44, 2007.

LIMA, M. A. C.; ALVES, R. E.; DE ASSIS, J. S; FILGUEIRAS, H. A. C.; COSTA, J. T. A. Qualidade, fenóis e enzimas oxidativas de uva “Itália” sob influência do cálcio, durante a maturação. Pesq. Agropec. Bras., Brasília, v.35, n.12, p.2493-2499, 2000.

MANTILLA, S. P. S.; MANO, S. B.; VITAL, H. C.; FRANCO, R. M. Atmosfera modificada na conservação de alimentos. Revista Acadêmica Ciências Agrárias Ambiental, v. 8, n. 4, p. 437-448, 2010.

MELO, M. R.; CASTRO, J. V.; CARVALHO, C. R. L.; POMMER, C. V. Conservação refrigerada de cherimóia embalada em filme plástico com zeolite. Bragantia. v.61, n.1, 2002.

MIZOBUTSI, G. P.; SILVA, J. M.; MIZOBUTSI, E. H.; RODRIGUES, M. L. M. LOPES, R. S.; FERNANDES, M. B.; OLIVEIRA, F. S. Conservação de pinha com uso de atmosfera modificada e refrigeração. Revista Ceres. Viçosa, v. 59, n. 6, p. 751-757, 2012.

MOSCA, J. L.; LIMA, G. P. P. In: INTERAMERICAN SOCIETY FOR TROPICAL HORTICULTURE, 2003, Fortaleza. Proceedings... Fortaleza: ISTH, 2003. p. 109-110.

NEVES, L. C.; RODRIGUES, A. C. VIEITES, R.L. Polietileno de baixa densidade (PEBD) na conservação pós-colheita de figos cv “Roxo de Valinhos”. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v. 24, n.1, p.57-62, 2002.

OLIVEIRA, Z. L. Armazenamento refrigerado de atemoia “Gefner” em atmosfera modificada. 2014. 80f. Dissertação (Mestrado em Tecnologia em alimentos) – Instituto de Ciência e Tecnologia do Ceará, Limoeiro do Norte-CE, 2014.

PAULL, R. E. Postharvest variation in composition of soursop (A. muricata L.) fruit in relation to respiration and ethylene production. Journal American Society for Horticultutral Science. Alexandria, v. 107, n. 4, p. 582-585, 1982.

REIS, M. F. T. Influência da atmosfera modificada e refrigeração sobre as propriedades físico-químicas, texturais e reológicas da atemoia (Annona squamosa L.). 2013. 136f. Tese (Pós-Graduação em Engenharia Agrícola) – Universidade Federal de Viçosa, Minas Gerais, 2013.

SAHU, R. K.; AGRAWAL, A. K.; SINHA, G. Extension of Shelf Life of Custard Apple (Annona squamosa L.) through Post Harvest Treatments. The Madras Agricultural Journal, v. 103, n.1-3, p. 62-66, 2016.

SILVA, A. V. C.; ANDRADE, D. G.; YAGUIU, P.; CARNELOSSI, M. A. G.; MUNIZ, E. M.; NARAIN, N. Uso de embalagens e refrigeração na conservação de atemoia. Revista Ciência e Tecnologia de Alimentos. Campinas, v. 29, n.2, p. 300-304, 2009.

SILVA, A. V. C.; MUNIZ, E. N. Qualidade de atemoia colhida em dois estádios de maturação. Revista Caatinga, Mossoró- RN. v. 24, n.4, p. 9-13, 2011.

SILVA, G. M. C.; BIAZATTI, M. A.; SILVA, M. P. S.; CORDEIRO, M. H. M.; MIZOBUTSI, G. P. Preservação dos atributos físicos de frutos de atemoia cv. Gefner com uso de 1-MPC e atmosfera modificada, Revista Brasileira de fruticultura, v. 36, n. 4, p. 828-834, 2014.

SILVA, J. C. G. da; CHAVES, M. A; JOSÉ, A. R. S; REBOUÇAS, T. N. H; ALVES, J. F. T. A influência da cobertura morta sobre características físicas e químicas de frutos da Pinha (Anonna squamosa L.). Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v. 29, n. 2, p. 287-291, 2007.

SILVA, M. S. Revestimento comestível a base de goma do cajueiro e de carboximetilcelulose adicionada de trans-cinamaldeído na qualidade de mamões minimamente processados. 80 f. 2013. Dissertação (Mestrado em Ciência e Tecnologia de Alimentos) – Universidade Federal do Ceará, Fortaleza, 2013.

SOUZA, P. A.; RODRIGUES, H. N. B.; REGIS, A. A.; OLIVEIRA, Z. L.; FREITAS, R. N. S.; BATISTA, E. M. Avaliação do efeito do retardamento da retirada de recobrimento com PVC em frutos de atemoia. In: XXIV CBCTA, 2014.

TORRES, L. M. A. R. Conservação Pós- colheita de atemoia cv. Thompson. 2008. 146f. Dissertação (Mestrado em Alimentos e Nutrição). Universidade Estadual Paulista. Faculdade de Ciências Farmacêuticas. Araraquara, 2008.

VIVIANI, L.; LEAL, P. M. Qualidade pós-colheita de banana-prata-anã armazenada sob diferentes condições. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v.29, n.3, p.465-470, 2007.

ZAGORY, D.; KADER A. A. Modified atmosphere packaging of fresh products. Food Technology. v. 42, n. 8. p.70, 1988.

Pós-colheita de Annona squamosa L. recobertas com filme PVC

Published

01-10-2018

How to Cite

REGES, B. M.; BATISTA, E. M.; ALMEIDA, Érica J. do N.; LEMOS, L. M. dos R.; SILVA, E. F. da; SOUZA, P. A. de. Post-harvest of sugar aplle (Annona squamosa L.) covered with pvc. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, [S. l.], v. 13, n. 4, p. 445–451, 2018. DOI: 10.18378/rvads.v13i4.5702. Disponível em: https://gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/5702. Acesso em: 22 nov. 2024.

Issue

Section

AGRICULTURAL SCIENCES

Most read articles by the same author(s)

<< < 1 2