Water quality for use in agroecological cultivation of vegetable crops

Authors

  • Ana Carolina Roque Cardoso Universidade Estadual Paulista
  • Pedro Gomes Peixoto Universidade do Estado de Minas Gerais
  • Rodrigo Ney Millan Universidade Estadual Paulista

DOI:

https://doi.org/10.18378/rvads.v13i3.5714

Keywords:

Water, Agroecology, Cyanobacteria, Vegetables, Cyanotoxins

Abstract

Several anthropic activities provide wastes and rejects in ecosystems mainly aquatic, and usually inadequately. As a result there can be increases in the amount of nutrients mainly of phosphorus and nitrogen making a medium conducive to Cyanobacteria blooms. The objective of study was identify and quantify the phytoplankton community and water nutrients from June to November 2015 at three points in one branch of Rio Grande, Frutal-MG, to verify the possibility of using water for irrigation of agroecological crops of olerícolas. At the three sampling points the variables temperature, conductivity, dissolved oxygen and pH were in accordance with CONAMA 357/2005. The nutrients (total phosphorus, orthophosphate, nitrate, nitrite and total ammoniacal nitrogen) presented low concentrations and remained in compliance with the resolution in all sites and periods analyzed. The abundance of phytoplankton was divided into 3 large groups: Bacillariophyceae, Chlophyceae and Cyanobacteria. Large amounts of cyanobacteria were observed in the samples, posing a risk due to the potential of these algae to produce toxins. To be used in irrigation of agroecological crops, it is necessary that the water in question goes through treatment.

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Author Biographies

Ana Carolina Roque Cardoso, Universidade Estadual Paulista

Graduada em Ciências Biológicas na modalidade de Licenciatura pela Universidade Federal do Triângulo Mineiro (UFTM). Atualmente cursando especialização em Agroecologia no Cerrado pela Universidade do Estado de Minas Gerais (UEMG). Linhas de pesquisa com Botânica (Fitorremediação) e Educação. Participação e atualização constantes por meio de congressos e demais eventos. Foi bolsista do Programa Institucional de Bolsas de Iniciação a Docência e Iniciação Cientifica.

Pedro Gomes Peixoto, Universidade do Estado de Minas Gerais

Trabalha como Técnico de Laboratório na Universidade do Estado de Minas Gerais (UEMG) onde atua na divulgação científica de informações sobre o Aedes sp. Possui graduação em Ciências Biológicas na modalidade de Licenciatura pela Universidade Federal do Triângulo Mineiro (UFTM), realiza pesquisas na área de Ecologia, Entomologia e Bioquimica na Universidade Federal do Triângulo Mineiro (UFTM).

Rodrigo Ney Millan, Universidade Estadual Paulista

Professor nível VI-B na Universidade do Estado de Minas Gerais, Unidade Frutal. Possui Licenciatura e Bacharelado em Ciências Biológicas (2002-2006) pela Universidade Estadual Paulista "Júlio de Mesquita Filho" (UNESP), mestrado em Aquicultura pelo Centro de Aquicultura da UNESP (2007-2009) e doutorado em Microbiologia Agropecuária pela Universidade Estadual Paulista "Júlio de Mesquita Filho" (2009-2012). Atua principalmente nos seguintes temas: limnologia, fitoplâncton, zooplâncton, qualidade da água.

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Published

01-07-2018

How to Cite

CARDOSO, A. C. R.; PEIXOTO, P. G.; MILLAN, R. N. Water quality for use in agroecological cultivation of vegetable crops. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, [S. l.], v. 13, n. 3, p. 348–355, 2018. DOI: 10.18378/rvads.v13i3.5714. Disponível em: https://gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/5714. Acesso em: 25 nov. 2024.

Issue

Section

INTERDISCIPLINARY