Repellency of essential oils and vegetables on black aphid Aphis craccivora Koch in the bean (Phaseolus lunatus L.)
DOI:
https://doi.org/10.18378/rvads.v14i1.5981Keywords:
Bioactive, Insecticides, Alternative controlAbstract
The search for plant bioinsecticides has intensified, since natural insecticides are not persistent and degrade faster than synthetic ones without leaving residues in food or in the environment. The objective of this work was to evaluate the repellent action of essential oils and vegetables in black aphid (Aphis craccivora Koch) on Fava bean (Phaseolus lunatus L.) cultivars. To perform the experiment, leaf discs were immersed for 30 seconds in a solution of 0.05% of each treatment and the control in distilled water. The leaf discs were then placed two-by-two (treated and control) into petri dishes with open-top lids in the center covered with "voil" fabric containing 1% agar-water solution, joined by a strip of paper . In the paper rectangle were placed adult adults of A. craccivora. The essential oils testede were rosemary (Rosmarinus officinalis), copaíba (Copaifera langsdorfii), mint (Mentha L.) and citronella (Cymbopogon winterianus) and three vegetable oils, pequi (Caryocar brasiliense), sunflower (Helianthus annuus) and castor bean (Ricinus communis). The collected data were recorded in the period of 48h. The number of females attracted and nymphs produced were analyzed by non-parametric test x2 (chi-square). The essential oil of C. winterianus had higher repellency and lower production of nymphs, whereas R. communis oil had no significant repellency effect, increasing the production of nymphs and the essential oils R. officinalis, C. Langsdorfii and Mentha L. and the vegetable oils C. brasiliense and H. annuus, showed a significant effect on the reduction of nymphs.Downloads
References
ANDRADE, L. H.; LIMA, I. M. de; SANTANA, M. F. de; BREDA, M. O. Efeito repelente de azadiractina e óleos essenciais sobre Aphis gossypii Glover (Hemiptera: Aphididae) em algodoeiro. Revista Ciências Agronômica, v.44, n.3, p.628-634, 2013.
AZEVEDO, J. N.; FRANCO, L. J. D.; ARAÚJO, R. O. C. Composição química de sete variedades de feijão-fava. Piauí: EMBRAPA/CNPMN, (Comunicado técnico, 152). 2003. 4p.
BUENO, V. S.; ANDRADE, C. F. S. Avaliação preliminar de óleos essenciais de plantas como repelentes para Aedes albopictus (Skuse, 1894) (Diptera: Culicidae). Revista Brasileira de Plantas Medicinais, v.12, n.2, p.215-219, 2010.
CARVALHO, P. R. S. Extratos vegetais: potencial elícito de fitoalexinas e atividade antifúngica em antracnose do cajueiro. 2010. 64f. Tese (Doutorado em Agronomia) – Curso de Pós-graduação em Agronomia, Universidade Estadual Paulista, 2010.
COITINHO, R. L. B. C.; OLIVEIRA, J. V. de; GONDIM JUNIOR, M. G. C.; CÂMARA, C. A. G. de. Atividade inseticida de óleos vegetais sobre Sitophilus zeamais Mots. (Coleoptera: Curculionidae) em milho armazenado. Revista Caatinga, v. 19, n. 2, p. 176-182, 2006.
CRUZ, C. S. A.; PEREIRA, E. R. L.; SILVA, L. M. M.; MEDEIROS, M. B.; GOMES, J. P. Repelência do Callosobruchus maculatus (Coleoptera: Bruchidae) sobre grãos de feijão caupi tratados com óleos vegetais. Revista Verde, v. 7, n. 3, p. 01-05, 2012.
GIRÂO FILHO, J. E.; ALCÂNTARA NETO, F.; PÀDUA, L. E. M.; ESSOA, E. F. Repelência e atividade inseticida de pós vegetais sobre Zabrotes subfasciatus Boheman em feijão-fava armazenado. Revista Brasileira de Plantas Medicinais, v. 16, n. 3, p. 499-504, 2014.
GOMES, R. S. S.; NUNES, M. C.; NASCIMENTO, L. C.; SOUZA, J. O.; PORCINO, M. M.. Eficiência de óleos essenciais na qualidade sanitária e fisiológica em sementes de feijão-fava (Phaseolus lunatus L.). Revista Brasileira Plantas Medicinais, v.18, n.1, supl. I, p.279-287, 2016.
IBGE. INSTITUTO BRASILEIRO DE GEOGRAFIA E ESTATÍSTICA. Estatística da Produção agrícola 2016. Disponível em: <ftp://ftp.ibge.gov.br/Producao_Agricola/Fasciculo_Indicadores_IBGE/estProdAgr_201606>. Acesso em: 10 de Fevereiro de 2017.
MARANGONI, C.; MOURA, N. F.; GARCIA, F. R. M. Utilização de óleos essenciais e extratos de plantas no controle de insetos. Revista de Ciências Ambientais, v.6, n.2, p.95 a 112, 2012.
MENEZES, E. L. A. Inseticidas botânicos: seus princípios ativos, modo de ação e uso agrícola. Seropédica: Embrapa Agrobiologia, 2005. 58p. (Embrapa Agrobiologia. Documentos, 205).
MENDONÇA, C. G.; RAETANO, C. G.; MENDONÇA, C. G. Tensão superficial estática de soluções aquosas com óleos minerais e vegetais utilizados na agricultura. Engenharia Agrícola, v. 27, n. 1, p. 16-23, 2007.
NICULAU, E. S.; ALVES, P. B.; NOGUEIRA, P. C. de L.; MORAES, V.R. de S.; MATOS, A. P.; BERNARDO, A. R.; VOLANTE, A. C.; FERNANDES, J. B.; SILVA, M. F. G. de; CORRÊA, A. C.; BLANK, A. F.; SILVA, A. de C.; RIBEIRO, L. do P. Atividade inseticida de óleos essenciais de Pelargonium graveolens l’Herit e Lippia alba (Mill) n. e. Brown sobre Spodoptera frugiperda (J. E. Smith). Quimica Nova, v. 36, n. 9, p. 1391-1394, 2013.
OBENG-OFORI, D. Plant oils as grain protectants against infestations of Cryptolestes pussilus and Rhyzopertha dominica in stored grain. Entomologia Experimentaliset Applicata, v. 77, n. 2, p. 133-139, 1995.
OLIVEIRA, F. N., TORRES, S. B., BENEDITO, C. P. Caracterização botânica e agronômica de acessos de feijão-fava, em Mossoró, RN. Revista Caatinga, v. 24, n.1, p.143-148, 2011.
PEDROSO, C. Incidência, controle de doenças de feijão vargem e anatomia e histoquímica de Phaseolus vulgarise Vigna unguiculata resistentes e suscetíveis ao oídio(Erysiphepolygoni). 2012. 144p. Tese (Doutorado em Fitopatologia) – Instituto de Ciências Biológicas de Brasília, Brasília, 2012.
RAKHSHANI, E; TAEBI, A. A.; KAVALLIERATOS, N. G.; REZWANI, A.; MANZARIS, S.; TOMANOVIC, Z. Parasitoid comlex (Hymenotera, Braconidae, Aphidiinae) of Aphis craccivora Koch (Hemiptera: Aphidoidae) in Iran. Journal of Pest Science. v.78, p.193-198 2005.
SAS SYSTEM. Version 8. Cary, NC: SAS Institute Inc; 2001.
SILVA, P. H. S.; CARNEIRO, J. S.; QUINDERÈ, M. A. W. Pragas. In: FREIRE FILHO, F. R.; LIMA, J. A. de A.; RIBEIRO, V.Q. Feijão-caupi: avanços tecnológicos. 1. ed. Brasília: Embrapa Informação Tecnológica; Teresina: Embrapa Meio Norte, 2005. Cap. 10, p.369-402.
SINGH, S. P.; CHAND, L.; NEGRI, S.; SINGH, A. K. Antibacterial and antifungal activities of Mentha arvensis essential oil. Fitoterapia, v. 63, n. 1, p. 76-78, 1992.
SOARES, C. A.; LOPES, A. C. A.; GOMES, R. L. F.; GÂNDARA, F. C.. Aspectos socioeconômicos. In: LOPES, A. C. A.; GOMES, R. L. F.; ARAÚJO, A, S. F. (Orgs.) A cultura do feijão-fava no Meio Norte do Brasil. Teresina: EDUFPI, 2010. p. 9-44.
ZIMMERMAM-FRANCO, D. C.; BOLUTARI, E. B.; POLONINI, H. C.; DO CARMO, A. M. R.; CHAVES, M. das G. A. M.; RAPOSO, N. R. B. Antifungal Activity of Copaifera langsdorffii Desf Oleoresin against Dermatophytes. Molecules, v.18, n.10, p.12561-12570, 2013.
VENDRAMIM, J. D.; CASTIGLIONI, E. Aleloquímicos, Resistência e plantas inseticidas. In: GUEDES, J.C. COSTA, I.D.; CASTIGLIONI, E. Bases e Técnicas do Manejo de Insetos. Santa Maria: USFM/CCR/DFS: Palloti, 2000. cap.8,p.113-128.
VIEIRA, R. F.; VIEIRA, C.; ANDRADE, G. A. Comparações agronômicas de feijões do gênero Vigna e Phaseolus com feião-comum (Phaseoulus vulgaris L.). Pesquisa Agropecuária Brasileira. Brasília, DF. v. 27, n. 6, p. 10, 1992.