Biofertilizers in production of vine Isabel

Authors

DOI:

https://doi.org/10.18378/rvads.v14i2.6200

Keywords:

Vitis labrusca, Organic fertilizer, Productivity

Abstract

The "Isabel" vine is one of the most important crops both for the agricultural sector and for subsistence of small families. The bovine biofertilizer appears as an alternative to replace the excessive use of chemical fertilizers in small properties, where it can be used in agricultural crops providing quality and quantity aspects, acting positively in the soil-water-plant system. In this perspective, the objective was to evaluate the production of Isabel grape fruits, fertilized with types and doses of bovine biofertilizer, during the second productive cycle. The experiment consisted of a randomized block design, with factorial 5 x 8, referring to five types of biofertilizer: (B1 = bovine manure, B2 = B1 + MB4 rock meal, B3 = B2 + legume (Vigna unguiculate L. Walp.), B4 = B2 + wood ash and B5 = B3 + wood ash) and 8 doses of biofertilizer (D1 = 0; D2 = 0.35; D3 = 0.7; D4 = 1.05; D5 = 1.4; D6 = 1.75; D7 = 2.1 and D8 = 2.45 L/plant/time), applied every 2 months. The types of biofertilizer B1, B2, B4 and B5 exert significant values in production, except for quality. The use of biofertilizer applied 1,2 L/plant/time provides greater productive efficiency of Isabel vine fruits in types B1, B2, B4 and B5, except for ºBrix and acidity. The application of different types of bovine biofertilizer associated to optimal dosages leads to plants with high productive potential.

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Author Biographies

Francisca Lacerda da Silva, Universidade Estadual da Paraíba

Graduanda em licenciatura em Ciências Agrárias, departamento de Agrárias e exatas

Alex Serafim de Lima, Universidade Estadual da Paraíba

Graduando em licenciatura em Ciências Agrárias, Departamento de Agrárias e Exatas

Jéssica da Mota Santos, Universidade Estadual da Paraíba

Graduanda em licenciatura em Ciências Agrárias, Departamento de Agrárias e Exatas

Jackson de Mesquita Alves, Universidade Estadual da Paraíba

Graduando em licenciatura em Ciências Agrárias, Departamento de Agrárias e Exatas

Caio da Silva Sousa, Universidade Estadual da Paraíba

Graduando em licenciatura em Ciências Agrárias, Departamento de Agrárias e exatas

José Geraldo Rodrigues dos Santos, Universidade Estadual da Paraíba

Professor Doutor da Universidade Estadual da Paraíba, Departamento de Agrárias e Exatas

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Published

01-04-2019

How to Cite

SILVA, F. L. da; LIMA, A. S. de; SANTOS, J. da M.; ALVES, J. de M.; SOUSA, C. da S.; SANTOS, J. G. R. dos. Biofertilizers in production of vine Isabel. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, [S. l.], v. 14, n. 2, p. 211–217, 2019. DOI: 10.18378/rvads.v14i2.6200. Disponível em: https://gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/6200. Acesso em: 22 dec. 2024.

Issue

Section

AGRICULTURAL SCIENCES

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