Psidium cattleyanum essential oil to control plant pathogens in bean seeds
DOI:
https://doi.org/10.18378/rvads.v15i1.7365Keywords:
Guava, Phaseolus vulgaris, HomeopathyAbstract
The aim of this study was to evaluate the potential of Psidium cattleyanum essential oil for phytopathogen control in bean seeds. In order to obtain the oils P. cattleyanum was collected in four phenological phases. For each phase, pure oil, homeopathized oil 7CH (Hahnemannian centesimal dilution order) and 12CH were used and distilled water was the control. Eight replications were used, each with 25 seeds in petri dish. After seven days, germination and pathogen incidence were determined. Pure oil in the old leaves and new leaves phase and 7CH oil in the new leaves and flowering phase showed seed germination according to the certification legislation, above 70%. Fusarium oxysporum, Penicillium sp. and Aspergillus flavus were incident in all treatments. Lower incidence of A. flavus occurred with the use of pure oil and 7CH oil of new leaves and flowering and 12CH of flowering. Collection season for the extraction of P. cattleyanum oils influences its antifungal action.
Downloads
References
AMARAL, C. L.; CHIERICATTI, C.; BASÍLICO, J. C.; FERREIRA, N. C. A.; ANTUNES, A. E. C. Fungos potencialmente micotoxigênicos em feijões (Phaseolus vulgaris L.) de diferentes marcas comerciais. Revista Científica Eletrônica de Agronomia, v.24, n.2, p.69-77, 2013.
BORÉM, F. M.; RESENDE, O.; MACHADO, J. C.; FONTENELLE, I. M. R.; SOUSA, F. F. Controle de fungos presentes no ar e em sementes de feijão durante armazenamento. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, v.10, n.3, p.651-659, 2006. 10.1590/S1415-43662006000300017
BRASIL. Farmacopeia homeopática brasileira. 3. ed. São Paulo: Andrei, 2011. 364 p.
BRASIL. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Instrução Normativa nº 17 de 18 de junho de 2014. Aprova o Regulamento Técnico para os sistemas orgânicos de produção animal e vegetal. Brasília, 2014.
BRASIL. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Instrução Normativa n° 12 de 28 de março de 2008. Regulamento Técnico do Feijão, definindo o seu padrão oficial de classificação, com os requisitos de identidade e qualidade, a amostragem, o modo de apresentação e a marcação ou rotulagem. Diário Oficial [da] União. Brasília, DF, mar. 2008.
CARVALHO, D. D. C.; MELLO, S. C. M.; LOBO JÚNIOR, M.; SILVA, M. C. Controle de Fusarium oxysporum f.sp. phaseoli in vitro e em sementes e promoção do crescimento inicial do feijoeiro comum por Trichoderma harzianum. Tropical Plant Pathology, v.36, p.36-42, 2011. 10.1590/s1982-56762011000100004.
CASTRO, M. R.; VICTORIA, F. N.; OLIVEIRA, D. H.; JACOB, R. G.; SAVEGNAGO, L.; ALVES, D. Essential oil of Psidium cattleianum leaves: Antioxidant and antifungal activity. Pharmaceutical Biology, v.53, n.2, p.242-250, 2015. 10.3109/13880209.2014.914231.
CONAB. Companhia Nacional de Abastecimento. Evolução dos custos de produção de feijão no Brasil e sua rentabilidade. Brasília, v.1, p.4-23, 2016.
ELIZEI, V. G.; CHALFOUN, S. M.; BOTELHO, D. M. dos S.; REBELLES, P. P. R. Atividade antifúngica, in vitro, do óleo de café verde. Arquivos do Instituto Biológico, v.83, p.1-4, 2016. 10.1590/1808-1657001162013.
FONTES, M. G.; CARVALHO, R. R. C.; ARAÚJO, E. R.; SILVA, V. M.; COELHO, I. L.; BLANK, A. F.; LARANJEIRA, D. Efeito do óleo essencial de Lippia gracilis sobre Fusarium oxysporum f. sp lycopercisi. Horticultura Brasileira, v.30, n. 2, p. 2154-2160, 2012.
GRANADOS-CHINCHILLA, F. A Review on phytochemicals (including essential oils and extracts) inclusion in feed and their effects on food producing animals. Journal of Dairy & Veterinary Sciences, v.3, n.4, p.1-11, 2017. 10.19080/JDVS.2017.03.555620.
HENRIQUE, F. H.; CARBONELL, S. A. M.; ITO, M. F.; GONÇALVES, J. G. R.; SASSERON, G. R.; CHIORATO, A. F. Classification of physiological races of Fusarium oxysporum f. sp. phaseoli in common bean. Bragantia, v.74, n.1, p.84-92, 2015. 10.1590/1678-4499.0265.
HOTHORN, T.; BRETZ, F.; WESTFALL, P. Simultaneous Inference in General Parametric Models. Biometrical Journal, v.50, n.3, p.346-363, 2008. 10.1002/bimj.200810425.
IBGE. Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Levantamento Sistemático da Produção Agrícola. Rio de Janeiro, 2019.
LEITE, K.; BONOME, L. T. S.; MOURA, G. S.; FRANZENER, G. Óleos essenciais no tratamento de sementes de Phaseolus vulgaris L. durante o armazenamento. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, v.13, n.2, p.186-199, 2018. 10.18378/rvads.v13i2.5665.
LOVATO, F.; KOWALESKI, J.; SILVA, S. Z.; HELDT, L. F. S. Proximate composition and mineral content of different cultivars of biofortified beans (Phaseolus vulgaris L.). Brazilian Journal Food Technology, v.21, p.1-6, 2018. 10.1590/S1415-43662006000300017
MARINO, R. H.; MESQUITA, J. B.; ANDRADE, K. V. S.; COSTA, N. A.; AMARAL, L. A. Incidência de fungos em sementes de (Phaseolus vulgaris L.) provenientes do Estado de Sergipe. Revista Brasileira de Ciências Agrárias, v.3, n.1, p.26-30, 2008. 10.5039/agraria.v3i1a289.
MARINO, R.H.; MESQUITA, J.B. Micoflora de sementes de feijão comum (Phaseolus vulgaris L.) provenientes do Estado de Sergipe. Revista Brasileira de Ciências Agrárias, v.4, p.252-256, 2009.
MEDEIROS, J. G. F.; ARAUJO NETO, A. C.; MENEZES, N. P. C.; NASCIMENTO, L. C. Sanidade e germinação de sementes de Clitoria fairchildiana Howard tratadas com extratos de plantas. Pesquisa Florestal Brasileira, v.33, n.76, p.403-408, 2013. 10.4336/2013.pfb.33.76.541.
MEDEIROS, R. T. S.; GONÇALEZ, E.; FELICIO, R. C.; FELICIO, J. D. Evaluation of antifungal activity of Pittosporum undulatum L. essential oil against Aspergillus flavus and aflatoxin production. Ciência e Agrotecnologia, v.35, n.1, p.71-16, 2011. 10.1590/S1413-70542011000100008.
NUZHAT, T.; VIDYASAGAR, G. M. Antifungal investigations on plant essential oils. A review. International Journal of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences, v.5, n.2, p.19-28, 2013.
OLIVEIRA, J. S. B.; SCHWAN-ESTRADA, K. R. F.; BONATO, C. M.; CARNEIRO, S. M. T. P. G. Homeopatias de óleos essenciais sobre a germinação de esporos e indução de fitoalexinas. Revista Ciência Agronômica, v.48, n.1, p.208-215, 2017. 10.5935/1806-6690.20170024.
PINO, J. A.; MARBOT, R.; VÁZQUEZ, C. Characterization of Volatiles in Strawberry Guava (Psidium cattleianum Sabine) Fruit. Journal of Agricultural and Food Chemistry, v.49, n.12, p.5883-5887, 2001. 10.1021/jf010414r.
POPINIGIS, F. Fisiologia da semente. 2. ed. Brasília: Agiplan, 1985. 289p.
R Core Team. R: A language and environment for statistical computing. R Foundation for Statistical Computing, Vienna, Austria, 2018.
SANTOS, M. R. A.; LIMA, R. A.; FERNANDES, C. F.; SILVA, A. G.; FACUNDO, V. A. Antifungal activity of Piper marginatum L. (Piperaceae) essential oil on in vitro Fusarium oxysporum (Schelecht). Revista Saúde e Pesquisa, v.4, n.1, p.09-14, 2011.
SARMENTO-BRUM, R. B. C.; CASTRO, H. G.; SILVA, M. L.; SARMENTO, R. A.; NASCIMENTO, I. R.; SANTOS, G. R. Effect of plant oils in inhibiting the mycelial growth of pathogenic fungi. Journal of Biotecnology and Biodiversity, v.5, n.1, p.63-70, 2014. 10.20873/jbb.uft.cemaf.v5n1.brum.
SCUR, M. C.; PINTO, F. G. S.; PANDINI, J. A.; COSTA, W. F.; LEITE, C. W.; TEMPONI, L. G. Antimicrobial and antioxidant activity of essential oil and different plant extracts of Psidium cattleianum Sabine. Brazilian Journal of Biology, v.76, n.1, p.101-108, 2016. 10.1590/1519-6984.13714.
SOYLU, E. M.; KURT, S.; SOYLU, S. In vitro and in vivo antifungal activities of the essential oils of various plants against tomato grey mould disease agent Botrytis cinerea. International Journal of Food Microbiology, v.143, n.3, p.183-189, 2010. 10.1016/j.ijfoodmicro.2010.08.015.
VIEGAS, E. C.; SOARES, A.; CARMO, M. G. F.; ROSSETTO, C. A. V. Toxicidade de óleos essenciais de alho e casca de canela contra fungos do grupo Aspergillus flavus. Horticultura Brasileira, v.23, n.4, p.915-919, 2005. 10.1590/S0102-05362005000400010.
XAVIER, M. V. A.; BRITO, S. S. S.; OLIVEIRA, C. R. F.; MATOS, C. H. C.; PINTO, M. A. D. S. C. Óleo essencial de Baccharis trimera (Less.) DC. sobre o potencial fisiológico de sementes de feijão caupi. Revista Brasileiro de Plantas Medicinais, v.14, p.214-217, 2012. 10.1590/S1516-05722012000500015.
XAVIER, M. V. A.; OLIVEIRA, C. R. F.; BRITO, S. S. S.; MATOS, C. H. C.; PINTO, M. A. D. S. C. Viabilidade de sementes de feijão caupi após o tratamento com óleo essencial de citronela (Cymbopogon winterianus Jowitt). Revista Brasileira de Plantas Medicinais, v.14, p.250-254, 2012. 10.1590/S1516-05722012000500021.