AGROECOLOGY

STRATEGIC BASIS FOR FOOD SAFETY

Authors

  • Jesiel Souza Silva Universidade Federal de Goiás, Jataí

DOI:

https://doi.org/10.18378/rvads.v5i1.9238

Keywords:

Food Security, Green Revolution, Agroecology

Abstract

This article brings together some comments on the strategy of agroecology and agroecological principles to guarantee the food sovereignty of communities, bringing some conceptual elements of the theme, highlighting the key debates in relation to hunger in the world and the failure of the Green Revolution, which in the decade of 1970, was considered the salvation of the shortage of food in the world, forgetting the distribution and access of these products by the majority of the population of the planet. The agroecology as a strategy is to ensure a more equitable distribution of food. For that values the distribution of income, land reform, access to productive resources, exploitation of traditional knowledge, among other processes that end with food insecurity, leading to a distribution of income.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Jesiel Souza Silva, Universidade Federal de Goiás, Jataí

Licenciado e Bacharel em Geografia pela Universidade Federal de Goiás, Especialista em Gestão e Manejo Ambiental e Mestrando em Agroecologia e Desenvolvimento Rural. Universidade Federal de Goiás, Jataí.

References

ARAÚJO, A. L. de. et al.; Segurança alimentar de agricultores agroecológicos do sertão central do Ceará. In: XXXI Congresso Brasileiro de Ciência do Solo. Gramado, ago. 2007.

CAPORAL, F. R. Superando a Revolução Verde: A transição agroecologia no estado do Rio Grande do Sul. 2003. Disponível em <http://www.agroecologia.uema.br/publicacoes/superando.pdf> Acessado em 30 dez 2008.

DEEN, T. Alimentação: ONU sob fogo cruzado. Agencia Inter Press Serviçes, 2008. Disponível em <http://www.mwglobal.org/ipsbrasil.net/nota.php?idnews=3776> Acessado em 30 nov/2008.

DEVES, O. D.; FILIPPI, E. E. A Segurança Alimentar e as Experiências das Políticas Agro-Alimentares Locais no Fortalecimento da Agricultura Família. In: IV Congresso Internacional de la Rede Sial. Mar Del Plata, Argentina. 2003.

DOMENE, S. M. A. Indicadores Nutricionais e Políticas Públicas. In: Revista Estudos Avançados. vol.17 no.48 São Paulo May/Aug. 2003.

ENA. Carta Política do II ENA - Encontro Nacional de Agroecologia. Recife, jun. 2006 Disponível em http://www.agrisustentavel.com/doc/enadois.html Acessado em 30 de dez. 2008.

HIRAI, W. G.; ANJOS, S. dos A. Estado e Segurança Alimentar: alcances e limitações de políticas públicas no Brasil. In: Revista Textos e Contextos, nº 8, dez. 2007.

MARTINS, J. P. ISA. Parcerias e criatividade no combate à fome. A experiência do Instituto de Solidariedade para Programas de Alimentação. Campinas: Fundação Educar DPaschoal, 2003. 40p.

MENEZES, F. O Conceito de Segurança Alimentar; publicação Actionaid, Disponível em < http://www.actionaid.org.br/img/publics/faces_cap3.pdf > Acessado em: 30 nov/2008.

MENEZES, F.; Panorama Atual da Segurança Alimentar no Brasil. Disponível em <http://perso.orange.fr/amar-bresil/documents/secual/san.html> Acessado em 30 nov/2008.

SCHNEIDER, S. A Pluriatividade na Agricultura Familiar; 1 ed. Editorada UFRGS, pp.10-14, Porto Alegre, 2003.

SCHNEIDER, S. (org.); A Diversidade da Agricultura Familiar; 1 ed. Editora da UFRGS, Porto Alegre, 2006.

Published

23-03-2010

How to Cite

SILVA, J. S. . AGROECOLOGY: STRATEGIC BASIS FOR FOOD SAFETY. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, [S. l.], v. 5, n. 1, p. 01–06, 2010. DOI: 10.18378/rvads.v5i1.9238. Disponível em: https://gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/9238. Acesso em: 5 nov. 2024.

Issue

Section

REVIEW