Reference Specifications: A study on biological control in brazilian organic agriculture

Authors

DOI:

https://doi.org/10.18378/rvads.v19i2.10251

Keywords:

Agricultural inputs, Biopesticides, Agroecology, Public policy, Sustainability

Abstract

Organic production has an important challenge in the supply of inputs. Bio-inputs for biological control, through reference specifications, are presented as promising solutions. Therefore, this article analyzes the participation of bioinputs for biological control in Brazilian organic agriculture. To this end, it characterized the scenario of organic agriculture and biological control and then carried out, in two stages of research, an analysis of the opinions of experts in organic production. The results were positioned in the expansion of organic production and market, as well as biological control, both activities permeated by public policies. They also pointed out bioinputs as technologies that are little known and little used by organic producers, mainly small and medium-sized ones, a situation also observed for the instruments provided for in the reference specifications. Finally, the results indicated that overcoming this scenario lies in the integration between the policies being implemented, social movements and business actions, associated with the promotion of research and rural extension.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Jeremias Marques de Sousa, Instituto Biológico, São Paulo

Mestre pelo Instituto Biológico de São Paulo (Sanidade, Segurança Alimentar e Ambiental no Agronegócio). Pós-graduado em Biodiversidade e Conservação (lato senso) pela Universidade Estadual do Piauí (2016), Graduado em Administração pela Faculdade do Cerrado Piauiense (2012) e Graduado em Licenciatura Plena em Ciências Biológicas pela Universidade Estadual do Piauí (2012). Atuou como professor celetista do Curso de Administração da Faculdade Cerrado Piauiense (2015 e 2016). Professor Efetivo (em licença para cursar o mestrado) da Secretaria Estadual de Educação do Piauí, atuando como Professor de Biologia e Administração, e Coordenador de eixo do Curso Técnico em Administração do Centro Estadual de Tempo Integral - CETI Dr. Dionísio Rodrigues Nogueira

Renata Martins Sampaio, Instituto de Economia Agrícola, São Paulo

Doutora em Política Científica e Tecnologia, Mestre em Energia, Administradora. Pesquisador Científico do Instituto de Economia Agrícola (IEA), Agência Paulista de Tecnologia dos Agronegócios (APTA). Docente do Programa de Pós-Graduação em Sanidade, Segurança Alimentar e Ambiental no Agronegócio do Instituto Biológico (PPG-IB/APTA). Atua em temas relacionados à dinâmica de CTI e na análise de informações e estatísticas agrícolas. Desenvolve pesquisas em economia da inovação, política científica e tecnológica, gestão pública em CTI, avaliação tecnológica, regimes sócio técnicos, ecossistemas de inovação e empreendedorismo e, análise de sistemas agroalimentares e de conjunto de informações e séries estatísticas 

References

BATISTA, C. L. R.; STOFFEL, J. Agroecologia e produção orgânica: características que distinguem e/ou aproximam os sistemas de produção sustentáveis. Colóquio Revista do Desenvolvimento Regional, v. 19, p.25-49, 2022. DOI: https://doi.org/10.26767/coloquio.v19iesp1.2413

BRASIL, Ministério da Justiça, Lei Nº 10.831, de 23 de dezembro de 2003, Disponível <https://www.planalto.gov.br/ccivil_03/leis/2003/l10.831.htm> Acesso em 18 Mar 2024.

BRASIL, Ministério da Saúde, Decreto Nº 6.913, de 23 de julho de 2009, Disponível em: <https://www.planalto.gov.br/ccivil_03/_ato2007-2010/2009/decreto/d6913.htm>. Acesso em 18 Mar de 2024.

BRITO, T. P.; ARAGÃO, S. S; ESQUERDO, V. F. S.; PEREIRA, M. S. P. Perfil dos agricultores orgânicos e as formas de avaliação da conformidade orgânica no estado de São Paulo. Revista de Economia e Sociologia Rural, v. 61, p. 1-20, 2023. DOI: https://doi.org/10.1590/1806-9479.2022.260825

CRUZ, N. B.; JESUS, J. G.; BACHA, C. J. C.; COSTA, E. M. Acesso da agricultura familiar ao crédito e à assistência técnica no Brasil. Revista de Economia e Sociologia Rural, v. 59, n. 3, e226850, 2020. DOI: https://doi.org/10.1590/1806-9479.2021.226850

FIBL, Research Institute Organic Agriculture; IFOAM, International Federation of Organic Agriculture Movements. The World of Organic Agriculture: statistic and Emerging Trend, 2021.

GOULET, F. Characterizing alignments in socio-technical transitions.Lessons from agricultural bio-inputs in Brazil. Technology in Society, v. 65, p. 101580, 2021. DOI: https://doi.org/10.1016/j.techsoc.2021.101580

HEIN, A. F.; SILVA, N. L. S. Indicadores de desenvolvimento rural sustentável em propriedades rurais premiadas em Marechal Cândido Rondon, Paraná. Revista Verde, v. 1, n. 5, p.603-611, 2019. DOI: https://doi.org/10.18378/rvads.v14i5.7397

IBGE, Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Censo Agropecuário 2017, Resultados Definitivos. Rio de Janeiro, v. 8, p. 1-105, 2019. Disponível em: https://biblioteca.ibge.gov.br/visualizacao/periodicos/3096/agro_2017_resultados_definitivos.pdf. Acesso em 06/12/2022.

LIMA, L. F., Análise comparada da trajetória do desenvolvimento da agricultura orgânica no Brasil e na Dinamarca. Instituto de Economia, Universidade Estadual de Campinas, Campinas, 2021. 195 p.

LIMA, S. K.; GALIZA, M.; VALADARES, A.; ALVES, F. Produção e consumo de produtos orgânicos no mundo e no Brasil. Texto Para Discussão. Instituto de Pesquisa Econômica Aplicada (IPEA), Brasília, DF, 2020, 52 p.

LIRA, V. M. C. Produção orgânica no Brasil. Brasília: Ministério de Agricultura, Pecuária e Abastecimento (MAPA), 2018.

MAPA Ministério de Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Cadastro Nacional de Produtores Orgânicos. Disponível em: https://www.gov.br/agricultura/pt-br/assuntos/sustentabilidade/organicos/cadastro-nacional-produtores-organicos. Acesso em 06/12/2022

MATTEI, T. F.; MICHELLON, E. Panorama da agricultura orgânica e dos agrotóxicos no Brasil: uma análise a partir dos censos 2006 e 2017. Revista de Economia e Sociologia Rural, v. 59, p. 222-254, 2021. DOI: https://doi.org/10.1590/1806-9479.2021.222254

MONTEIRO, D.; LONDRES, F. Pra que a vida nos dê flor e frutos: notas sobre a trajetória do movimento agroecológico no Brasil. In: SAMBUICHI, R. H. R., MOURA, I. F.; MATTOS, L. M.; ÁVILA, M. L.; SPÍNOLA, P. A. C; SILVA, A. P. M. A política Nacional de Agroecologia e Produção Orgânica no Brasil: uma trajetória de luta pelo desenvolvimento rural sustentável. Brasília: Instituto de Pesquisa Econômica Aplicada (IPEA), 2017, p 53-83.

MOURA, I. F. Antecedentes e aspectos fundantes da agroecologia e da produção orgânica na agenda das políticas públicas no Brasil. In: SAMBUICHI, R. H. R., MOURA, I. F.; MATTOS, L. M.; ÁVILA, M. L.; SPÍNOLA, P. A. C; SILVA, A. P. M. A política Nacional de Agroecologia e Produção Orgânica no Brasil: uma trajetória de luta pelo desenvolvimento rural sustentável. Brasília: Instituto de Pesquisa Econômica Aplicada (IPEA), 2017, p. 25-51.

OLIVEIRA, V. C.; MELO, L. D. F. A.; MELO JUNIOR, J. L. A.; MASSAHUD, R. T. R.; GRUGIKI, M. A. Bioinputs and organic production in Brazil: a study based on the Embrapa’s Bioinsumos application, Pesquisa Agropecuária Tropical, v. 53, p. 1-8, 2023. DOI: https://doi.org/10.1590/1983-40632023v5376326

ORGANIS, Conselho Brasileiro da Produção Orgânica e Sustentável, Pesquisa Consumidor Orgânico 2023, Brasil, 2023. 76 p. Disponível em: https://organis.org.br/pesquisa-consumidor-organico-2023/. Acesso em 06/12/2023.

PARRA, J. R. P. Biological Control in Brazil: state of art and perspectives. Scientia Agricola, Entomology. v. 80, p. 1-4, 2023. DOI: https://doi.org/10.1590/1678-992x-2023-0080

PEDRADA, A. K. L.; BORGES, W. L. Produção orgânica representa agregação de valor e possibilodade de aumento de renda para agricultores amapaenses. Revista Brasileira de Agroecologia, v. 18, n. 2, p. 26–41, 2023. DOI: https://doi.org/10.33240/rba.v18i2.23444

RENZI, A.; HENZ, A. P.; ZIDORA, C. B. M.; SHIKIDA, P. F. A. Evolução Do Controle Biológico De Insetos e Pragas no Setor Canavieiro: Uma Análise na Perspectiva Econômica. Revista em Agronegócio e Meio Ambiente, v. 12, n. 2, p. 459-485, 2019. DOI: https://doi.org/10.17765/2176-9168.2019v12n2p459-485

SAMBUICHI, R. H. R.; SPÍNOLA, P. A. C.; MATTOS, L. M.; ÁVILA, M. L.; MOURA, I. F.; SILVA, A.P.M. Análise da concepção da Política Nacional de Agroecologia e Produção Orgânica In: SAMBUICHI, R. H. R., MOURA, I.F.; MATTOS, L.M.; ÁVILA, M. L.; SPÍNOLA, P.A.C; SILVA, A.P.M. A política Nacional de Agroecologia e Produção Orgânica no Brasil: uma trajetória de luta pelo desenvolvimento rural sustentável. Brasília: Instituto de Pesquisa Econômica Aplicada (IPEA), 2017, p. 117-145.

SCALCO, A. R.; PIGATTO, G. A. S.; SOUZA, R. Commercialization channels of organic products in Brazil: analysis at the first level of the production chain, Gestão & Produção, v. 24, n. 4, p. 777-789, 2017. DOI: https://doi.org/10.1590/0104-530x2189-16

SILVA, A. F. C. Pragas, patógenos e plantas na história dos sistemas agroecológicos. Boletim do Museu Paraense Emílio Goeldi. Ciências Humanas, v. 17, p. 1-31, 2022. DOI: https://doi.org/10.1590/2178-2547-bgoeldi-2021-0023

SILVA, D. A., POLLI, H. Q. A importância da agricultura orgânica para a saúde e o meio ambiente. Revista Interface Tecnológica, v. 17, n. 1, p. 505-516, 2020. DOI: https://doi.org/10.31510/infa.v17i1.825

THOMSON, C. R., BORSATTO, R. S., BERGAMASCO, S. M. P. P. Precarização do trabalho na extensão terceirizada: uma análise das chamadas públicas de Assistência Técnica e Extensão Rural (ATER) no estado de São Paulo, Brasil. Extensão Rural, v. 28, n. 1, p. 1-30, 2021. DOI: https://doi.org/10.5902/2318179664910

VIDAL, M. C.; AMARAL, D. F. S.; NOGUEIRA, J. D.; MAZZARO, M. A. T.; LIRA, V, M. C. Bioinsumos: a construção de um programa nacional pela sustentabilidade do agro brasileiro. Economic Analysis of Law Review, v. 12, n 3, p. 557-574, 2021. DOI: https://doi.org/10.31501/ealr.v12i3.12811

Published

15-05-2024

How to Cite

SOUSA, J. M. de; SAMPAIO, R. M. Reference Specifications: A study on biological control in brazilian organic agriculture. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, [S. l.], v. 19, n. 2, p. 72–79, 2024. DOI: 10.18378/rvads.v19i2.10251. Disponível em: https://gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/10251. Acesso em: 21 nov. 2024.

Issue

Section

INTERDISCIPLINARY