Centesimal composition of corn Crioulo collected in localities of the state of Paraíba, Brazil

Authors

  • Dualyson Silva Santos Universidade Federal da Paraíba
  • Shirley Santos Monteiro Universidade Federal da Paraíba
  • Emmanuel Pereira Moreira Universidade Estadual Paulista
  • Fillipe Silveira Marini Universidade Federal da Paraíba
  • Andreia Vasconcellos Universidade Federal de Santa Maria
  • Juliana Ferreira Lima Universidade Federal da Paraíba

DOI:

https://doi.org/10.18378/rvads.v13i3.5628

Keywords:

Family farming, Seeds of passion, Nutritional quality.

Abstract

Corn is one of the cereals of major agricultural importance of consumption, animal and human, being highly energetic, presenting excellent composition and numerous applicabilities. The objective of this work was to determine the centesimal composition of criollo corn cultivated in different regions of the State of Paraíba. The analytical determinations were conducted in the Laboratory of Physical-Chemical Analysis of Food belonging to the Federal University of Paraíba, Campus - III, Bananeiras, Paraiba. The seeds of the Jaboatão Creole maize came from the family farmers of six municipalities located between the swamp and the semi-arid Paraiba. After the seeds were harvested, the selection and subsequent milling of the Willey-type knife of the samples were performed in the laboratory for the analysis. The analyzes of protein, lipid, ashes, moisture and carbohydrates were conducted at the Physical Chemistry Laboratory of Foods to analyze the centesimal composition of the Jaboatão Creole maize. A completely randomized design was used, with eight treatments (six collection municipalities) and three replications. The results obtained for the protein and ash analyzes in Jaboatão Creole maize had higher levels in samples obtained from the city of Alagoa Nova, where they presented with lower percentage of moisture in the evaluated material. For lipids the maize obtained from the municipality of Massaranduba 1 was higher, and the samples from the municipality of Remígio 2 had a better percentage of carbohydrate when compared to the other municipalities analyzed. The Jaboatão maize variety cultivated by family farmers has nutritional potential to be used as a food source.

Downloads

Download data is not yet available.

References

BRASIL. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Projeções do Agronegócio: Brasil 2016/2017 a 2026/2027. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Assessoria de Gestão Estratégica. – Brasília: Mapa/ACS, 2017.

CATÃO, H. C. R. M.; COSTA, F. M.; VALADARES, S. V.; DOURADO, E. da R.; BRANDÃO JÚNIOR, D. da S.; SALES, N. de L. P. Qualidade física, fisiológica e sanitária de sementes de milho crioulo produzidas no norte de Minas Gerais. Ciência Rural, v. 40, n. 10, p. 2060-2066, 2010.

CAMPOS, S. R. F.; MOURA, W. de M.; PERTEL, J.; LIMA, P. C. de. Aspectos legais da produção e da comercialização de sementes. Informe Agropecuário, Belo Horizonte, v. 27, n. 232, p. 15-21, 2006.

CAZARES-SÁNCHEZ, E.; CHÁVEZ-SERVIA, J. L.; SALINAS-MORENO, Y.; CASTILLO-GONZÁLEZ, F.; RAMIREZ-VALLEJO, P. Variação da composição de grãos entre milho nativo (Zea mays L.) de Yucatan, México. Agrociencia, v. 49, n. 1. p. 15-30, 2015.

CEREDA, M. P., FRANCO, C. M. L., DAIUTO, E. R., DEMIATE, I. M., CARVALHO, L. J. C. B., LEONEL, M., VILPOUX, O. F., SARMENTO, S. B. S. Propriedades gerais do amido - culturas de tuberosas amiláceas latino-americanas. v.1, Ed. Fundação Cargill, São Paulo. Brasil, 2002.

CONAB. Companhia Nacional do Abastecimento série histórica. Comparativo de área, produção e produtividade. 2015. Disponível em: http://www.conab.gov.br/conabweb/index. Acesso em: 23/08/2017.

EIZENDEHER, L. B.; FREITAS, R. J. S.; CANÇADO, R. A. Incidência de aflatoxinas B1, B2, G1 e G2 em doces de amendoim e amendoim in natura comercializados no Estado do Paraná. Higiene Alimentar, São Paulo, v. 19, n. 129, p. 101-104, 2005.

FIALHO, E. T., BARBOSA, H. P. Alimentos Alternativos para Suínos. Lavras – MG, FAEPE, 175 p., 2005.

GUIMARÃES, V. D. A.; BARROS, G. S. A. C. Análise do armazenamento de milho no Brasil em um mercado de economia aberta. Revista de Economia e Sociologia Rural, Rio de Janeiro, v. 44, n. 04, p. 751-771, 2006.

GIACOMELLI, D.; MONEGO, B.; DELAGUSTIN, M. G.; BORBA, M. M.; RICALDE, S. R.; FACCO, E. M. P.; SIVIERO, J. Composição nutricional das farinhas de milho e da polenta. Alimentos e Nutrição, Araraquara, v. 23, n. 3, p. 415-420, 2012.

HOJILLA-EVANGELISTA, M. P.; JOHNSON, L. A. Sequential extraction processing of high-oil corn. Cereal Chemistry, v. 80, p. 679-683, 2003.

IAL. Instituto Adolfo Lutz. Normas Analíticas do Instituto Adolf Lutz: Métodos Químicos e Físicos para Analises de alimentos. 4ª ed., Digital, São Paulo, 1020 p., 2008.

JIANG, H. Y.; ZHU, Y. J.; WEL, L. M.; DAÍ, J. R.; SONG, T. M.; YAN, Y. L. CHEN, S. J. Analysis of protein, Starch and oil contend of single intact by near infrared reflectance Spectroscopy (NIRS) in maize (Zea mays L.). Plant Breending, v. 126, n. 5, p. 492-497, 2007.

KOKUSZKA, R.; MURATE, E. H. Valor nutricional de milho produzido em sistemas de produção convencional e agroecológico. Revista Brasileira de Agroecologia, v. 2, p. 566-569, 2007.

MAHESH, N.; WALI, M. C.; GOWDA, M. V. C.; MOTAGI, B. N. E UPPINAL, N. F. Genetic analysis of grain yield, starch, protein and oil content in single cross hybrids of maize. Karnataka Journal of Agricultural Sciences, v. 26, p. 185-189, 2013.

OLIVEIRA, J. P.; CHAVES, L. J.; DUARTE, J. B.; BRASIL, E. D.; JUNIOR, L. T. F.; RIBEIRO, K. O. Teor de proteína no grão em populações de milho de alta qualidade proteica e seus cruzamentos. Pesquisa Agropecuária Tropical, v. 34, p. 45-51 2004.

PAES, M. C. D. Milho: a evolução do seu consumo na dieta humana através dos povos e do tempo. Sete Lagoas: EMBRAPA, 2011 (Jornal Eletrônico da Embrapa Milho e Sorgo). Disponível em: https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/39582/1/Milho-evolucao.pdf. Acesso em: 09/08/2017.

PERES, W. L. R.; JANDISLAU, J. L. Testes de vigor em sementes de milho. In: XVII Congresso Brasileiro de Sementes, 2011, Natal RN. Informativo Abrates. Belo Horizonte, v. 21, p. 3-200, 2011.

PINTO, A. T. B.; PEREIRA, J.; OLIVEIRA, T. R.; PRESTES, R. A.; MATTIELO, R. R.; DEMIATE, I. M. Characterization of corn landraces planted grown in the campos gerais region (Paraná, Brazil) for industrial utilization. Brazilian Archives of Biology and Technology, v. 52, p. 17-28, 2009.

SARMENTO, H. G; DAVID, A, M. S. S; BARBOSA, M. G. Determinação do Teor de Água em Sementes de Milho, Feijão e Pinhão –Manso por Métodos Alternativos. Energia na Agricultura, Botucatu SP, v. 30, n. 3, p. 249-256, 2015.

SCHUH, G.; GOTTARDI, R.; FERRARI FILHO, E.; GUIMARÃES ANTUNES, L. E.; GOMES DIONELLO, R. Efeitos de dois métodos de secagem sobre a qualidade físico-química de grãos de milho safrinha–RS, armazenados por 6 meses. Semina: Ciências Agrárias, n. 32, v. 1, p. 235-244, 2011.

SILVA, J. S. Secagem e Armazenagem de Produtos Agrícolas. 2ª Edição. Viçosa: Aprenda Fácil, 2008. p. 560.

SILVA, F. de A. S.; AZEVEDO, C. A. V. de. The Assistat Software Version 7.7 and its use in the analysis of experimental data. African Journal of. Agricultural Research, v. 11, n. 39, p. 3733-3740, 2016. 10.5897/AJAR2016.11522

Published

01-07-2018

How to Cite

SANTOS, D. S.; MONTEIRO, S. S.; MOREIRA, E. P.; MARINI, F. S.; VASCONCELLOS, A.; LIMA, J. F. Centesimal composition of corn Crioulo collected in localities of the state of Paraíba, Brazil. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, [S. l.], v. 13, n. 3, p. 308–312, 2018. DOI: 10.18378/rvads.v13i3.5628. Disponível em: https://gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/5628. Acesso em: 22 nov. 2024.

Issue

Section

AGRICULTURAL SCIENCES

Most read articles by the same author(s)