Effect of tiririca extract on rooting of lemon-Tahiti cuttings

Authors

DOI:

https://doi.org/10.18378/rvads.v15i2.7370

Keywords:

Phytohormone, Cyperus rotundus L., Citrus latifolia Tanaka, Propagation

Abstract

The treatment of cuttings using tiririca extract (Cyperus rotundus L.) has been recommended to stimulate the rooting of many species, due to its efficiency and low cost as well as an alternative method. However, studies focusing on an alternative method to stimulate the rooting of cuttings of the lemon-Tahiti (Citrus latifolia Tanaka) are restricted. Therefore, the objective was to evaluate the effects of an alternative methods of the propagation of lemon-Tahiti rooting cuttings using of tiririca extract. The experimental design was randomized blocks based on five treatments and four replications each. The treatments consisted of control (cuttings treated with distilled water) and treatment of cuttings for four extracts of tiririca: 75 g/L (25%), 150 g/L (50%), 225 g/L (75%) e 300 g/L (100%) concentrations. Each experimental unit consisted of six cuttings. Evaluations were conducted after 90 days of planting, and the parameters were measured considering: percentage the rooting of cuttings; number of roots by cuttings; length of the three largest roots by cuttings; percentage of callus cuttings; percentage of living cuttings; the percentage of dead cuttings; leaf quantity by cuttings; green mass (%) and dry mass (% ). The extract of tiririca did not influence the rooting of cuttings of the lemon-Tahiti. Percentages of the live cuttings were significantly higher at 225 g/L (75%), indicating that the extract did not have allelopathic effect on the development and survival of cuttings. However, studies are needed to verify the ideal concentration of the extract in the rooting of cuttings of the lemon-Tahiti.

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Author Biographies

Daniel Henrique Santana Rodrigues, Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul

Acadêmico no Curso de Engenharia Agronômica na Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul, Unidade Universitária de Cassilândia.

Sara da Silva Abes, Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul

Professora na área de Ciências Biológicas no Curso de Engenharia Agronômica na Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul, Unidade Universitária de Cassilândia, Mato Grosso do Sul.

Guilherme Henrique Fernandes, Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul

Acadêmico no Curso de Engenharia Agronômica na Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul, Unidade Universitária de Cassilândia.

João Paulo Gomes dos Santos, Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul

Acadêmico no Curso de Engenharia Agronômica na Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul, Unidade Universitária de Cassilândia.

Antonio Cesar Costa, Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul

Acadêmico no Curso de Engenharia Agronômica na Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul, Unidade Universitária de Cassilândia.

Diógenes Martins Bardiviesso, Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul

Professor na área de Ciências Agrárias no Curso de Engenharia Agronômica na Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul, Unidade Universitária de Cassilândia, Mato Grosso do Sul.

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Published

01-04-2020

How to Cite

RODRIGUES, D. H. S.; ABES, S. da S.; FERNANDES, G. H.; SANTOS, J. P. G. dos; COSTA, A. C.; BARDIVIESSO, D. M. Effect of tiririca extract on rooting of lemon-Tahiti cuttings. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, [S. l.], v. 15, n. 2, p. 215–220, 2020. DOI: 10.18378/rvads.v15i2.7370. Disponível em: https://gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/7370. Acesso em: 25 nov. 2024.

Issue

Section

SCIENTIFIC NOTE