Atividade antimicrobiana e análise fitoquímica preliminar do extrato vegetal de alho no controle de fungos fitopatogênicos

Autores

  • Nadine Cunha Costa Universidade Federal do Tocantins
  • Aloisio Freitas Chagas Junior Universidade Federal do Tocantins
  • Antônio Carlos Costa Ramos Universidade Federal do Tocantins
  • Layssah Passos Soares Universidade Federal do Tocantins
  • Gessiel Newton Scheidt Universidade Federal do Tocantins

DOI:

https://doi.org/10.18378/rvads.v12i1.4406

Palavras-chave:

Fungicida. Farmacognosia. Produtos naturais. Allium sativum L.

Resumo

As potencialidades de utilização de métodos alternativos no controle de doenças de plantas são incessantemente estudadas e avaliadas por vários pesquisadores no mundo inteiro, com o objetivo de minimizar o impacto ambiental através da utilização de produtos naturais. Este trabalho teve como objetivo traçar o perfil fitoquímico preliminar verificando a atividade antimicrobiana in vitro do extrato hidroalcóolico de Allium sativum L. contra Bipolaris spp., Curvularia lunata e Fusarium subglutinans através do mecanismo de pulverização na Torre de Potter. Observou-se na análise fitoquímica a presença de taninos hidrolisáveis, saponinas e flavonóides. O extrato possuiu atividade antimicrobiana sobre todos os fungos fitopatogênicos testados, com destaque para os fungos Curvularia lunata e Fusarium subglutinans nas concentrações de 40 a 50%, no entanto, o fungo Bipolaris spp. mostrou-se mais resistente com sensibilidade apenas na concentração máxima de 50%.

Antimicrobial activity and analysis phytochemical preliminary extract vegetable garlic in fungi phytopathogenic control

Abstract: The potential use of alternative methods in plant disease control are constantly studied and evaluated by several researchers worldwide with the aim of minimizing the environmental impact through the use of natural products. This study aimed to trace the preliminary phytochemical profile and check the in vitro antimicrobial activity of garlic hydroalcoholic extract in different concentrations against Bipolaris spp., Curvularia lunata and Fusarium subglutinans through the spray mechanism in the Potter Tower. It was observed in the presence of phytochemical analysis hydrolysable tannins, saponins and flavonoids. The extract possessed antimicrobial activity against all pathogenic fungi tested, especially the fungi Curvularia lunata and Fusarium subglutinans in concentrations of 40 to 50%, however, the fungus Bipolaris spp. it proved to be tougher with sensitivity only at the maximum concentration of 50%.


Downloads

Não há dados estatísticos.

Biografia do Autor

Nadine Cunha Costa, Universidade Federal do Tocantins

Biotecnologia

Aloisio Freitas Chagas Junior, Universidade Federal do Tocantins

Biotecnologia, Microbiologia

Antônio Carlos Costa Ramos, Universidade Federal do Tocantins

Agronomia, Biotecnologia

Layssah Passos Soares, Universidade Federal do Tocantins

Agronomia, Microbiologia

Gessiel Newton Scheidt, Universidade Federal do Tocantins

Biotecnologia

Referências

ANKRI, S.; MIRELMAN, D. Antimicrobial properties of allicin from garlic. Microbes and Infection, v.1, n.2, p.125-129, 1999.

A

RANNILEWA, S.; EKRAKENE, T.; AKINNEYE, J. Laboratory evaluation of four medicinal plants as protectants against the maize weevil, Sitophilus zeamais (Mots). African Journal of Biotechnology, v.5, n.21, p.2032-2036, 2006.

BARNETT H. L, HUNTER B. B. Illustrated genera of imperfect fungi. Illustrated genera of imperfect fungi. 4.ed. Estados Unidos: Minnesota, 1998. 218p.

BIANCHI, A.; ZAMBONELLI, A.; D’AULERIO, A. Z.; BELLESIA, F. Ultrastructural studies of the effects of Allium sativum on phytopathogenic fungi in vitro. Plant Disease, v.81, n.11, p.1241-1246, 1997.

CAMATTI-SARTORI, V.; MAGRINI, F. E.; CRIPPA, L. B.; MARCHETT, C.; VENTURIN, L.; SILVA-RIBEIRO, R. T. Avaliação in vitro de extratos vegetais para o controle de fungos patogênicos de flores. Revista Brasileira de Agroecologia, v.6, n.2, p.117- 122, 2011.

CORZO-MARTÍNEZ, M.; CORZO, N.; VILLAMIEL, M. Biological properties of onions and garlic. Trends in Food Science Technology, v.18, n.12, p.609-625, 2007.

DANIEL, C. K.; LENNOX, C. L.; VRIES, F. A. In vivo application of garlic extracts in combination with clove oil to prevent postharvest decay caused by Botrytis cinerea, Penicillium expansum and Neofabraea alba on apples. Postharvest Biology and Technology, v.99, p.88-92, 2015.

EL-MAHMOOD, A. M.; AMEH, J. M. In vitro antibacterial activity of Parkia biglobosa (Jacq.) root bark extract against some microorganisms associated with urinary tract infections. African Journal of Biotechnology, v.6, n.11, p.1272-1275, 2007.

GARBA, I; UMAR, A. I.; ABDULRAHMAN, A. B.; TIJJANI, M. B.; ALIYU, M. S.; ZANGO, U. U.; MUHAMMAD, A. Phytochemical and antibacterial properties of garlic extracts. Bayero Journal of Pure and Applied Sciences, v.6, n.2, p.45-48, 2014.

GHAZVINI, H.; TEKAUZ, A. Host – Pathogen Interactions Among Barley Genotypes and Bipolaris sorokiniana Isolates. Plant Disease, v.92, n.34, p.225-223. 2008.

GONTIJO, P. C.; MOSCARDINI, V. F.; MICHAUD, J.; CARVALHO, G. A. Non-target effects of two sunflower seed treatments on Orius insidiosus (Hemiptera: Anthocoridae). Pest Management Science, v.71, n.4, p.515-522, 2015.

GURIB-FAKIM A. Medicinal plants: Traditions of yesterday and drugs of tomorrow. Molecular Aspects of Medicine, v.27, n.1, p.1-93, 2006.

GURJAR, M. S.; ALI, S.; AKHTAR, M.; SINGH, K. S.; KANGABAM, S. Efficacy of plant extracts in plant disease management. Agricultural Sciences, v.03, n.03, p.425-433, 2012

IOBC - INTERNATIONAL ORGANIZATION FOR BIOLOGICAL CONTROL. West Palaearctic Regional Section. Working Group "Pesticides and Beneficial Organisms", Guidelines for testing the effects of pesticides on beneficial organisms: description of test methods. Bulletin IOBC/WPRS, v. 15, p.1-186, 1992.

JOSEPH, E. Biochemical characterization and pharmacognostic analysis of selected members of South Indian phytolaccaceae, Mahatma. 2014, 260p. Doctoral thesis (Philosophy and Science Botany) - Department of Botany, Mahatma Gandhi University Kottayam, India, 2014.

KRISHNARAJU, A. V.; RAO, T. V. N.; SUNDARARAJU, D.; VANISREE, M.; TSAYB, H. S.; SUBBARAJUA, G. V. Assessment of Bioactivity of Indian Medicinal Plants Using Brine Shrimp (Artemia salina) Lethality Assay. International Journal of Applied Science and Engineering, v.3, n.2, p.125-134, 2005.

LIMA, C. M. B. L.; FREITAS, F. I. S.; MORAIS, L. C. S. L.; CAVALCANTI, M. G. S.; SILVA, L. F.; PADILHA, R. J. R.; BARBOSA, C. G. S.; SANTOS, F. A. B.; ALVES, L. C.; DINIZ, M. F. F. M. Ultrastructural study on the morphological changes to male worms of Schistosoma mansoni after in vitro exposure to allicin. Revista da Sociedade Brasileira de Medicina Tropical, v.44, n.3, p.327-330, 2011.

MATOS, F. J. A. Introduction to experimental phytochemical. Brazil: Fortaleza, 2009.

MATOS, A. P.; SANCHES, N. F.; DA COSTA, J. L. S. Patterns of diurnal and seasonal airborne spore concentrations of Fusarium subglutinans in a pineapple orchard in Brazil. Acta Horticulturae. v.425, p.515-522, 1997.

MIKAIL, H. G. Phytochemical screening, elemental analysis and acute toxicity of aqueous extract of Allium sativum L. bulbs in experimental rabbits. Journal of Medicinal Plants Research, v.4, n.4, p.322-326, 2010.

ODUTUGA, A. A.; DAIRO, J. O.; UKPANUKPONG, R. U.; UYABEME, R. N. Antimicrobial and phytotoxic effects of Allium sativum methanolic extract. Merit Research Journal Biochemistry and Bioinformatics, v.2, n.2, p.034-0375, 2014.

ROY, J.; SHAKAYA, D. M.; CALLERY, P. S.; THOMAS. J. G. Chemical constituents and antimicrobial activity of a traditional herbal medicine containing garlic and black cumin. African Journal Traditional, Complementary and Alternative Medicines, v.3, n.2, p.1-7, 2006.

SATO, M. E.; SILVA, M. D.; GONÇALVES, M. F. S. F.; ADALTON, B. Differential toxicity of pesticides to Neoseiulus californicus (McGregor) (Acari: Phytoseiidae) and Tetranychus urticae Koch (Acari: Tetranychidae) on strawberry. Neotropical Entomology, v.3, n.31, p.449-456, 2002.

SILVA, J. L.; TEIXEIRA, R. N. V.; SANTOS, D. I. P.; PESSOA, J. O. Atividade antifúngica de extratos vegetais sobre o crescimento in vitro de fitopatógenos. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, v.7, n.1, p.80-86, 2012.

SOUZA, A. Q. L.; SOUZA, A. D. L.; ASTOLFI FILHO, S.; PINHEIRO, M. L. B.; SARQUIS, M. I. D. M.; PEREIRA, J.O. Atividade antimicrobiana de fungos endofíticos isolados de plantas tóxicas da amazônia: Palicourea longiflora (aubl.) Rich e Strychnos cogens Bentham. Acta Amazonica, v.34, n.2, p.185-95, 2004.

STABA, E. J.; LASH, L.; STABA, J. E. A commentary on the effects of garlic extraction and formulation on product composition. The Journal of Nutrition, v.131, n.3, p.1118S-1119S, 2001.

STERK, G.; HASSSAN, S. A.; BAILLOD, M.; BAKKER, F.; BIGLER, F. et al. Results of the seventh joint pesticide testing programme carried out by the

IOBC/WPRS-Working Group “Pesticides and Beneficial Organisms.” BioControl, v.44, p.99-117, 1999.

STOLL, A.; SEEBECK, E. Chemical investigations on alliin, the specific principle of garlic. Advances in Enzymology and Related Areas of Molecular Biology, v. 11, p.377-400, 2006.

STRANGE, R. N.; SCOTT, P. R. Plant disease: a threat to global food security. Annual Review of Phytopathology, v.43, p.83-116, 2005.

TAPWAL, A.; NISHA; GARG, S.; GAUTAM, N.; KUMAR, R. In Vitro antifungal potency of plant extracts against five phytopathogens. Brazilian Archives of Biology and Technology, v.54, n.6, p.1093-1098, 2011.

TRIPATHI, P.; DUBEY, N. K. Exploitation of natural products as an alternative strategy to control postharvest fungal rotting of fruit and vegetables. Postharvest Biology and Technology, v.32, n.3, p.235-245, 2004.

VAN DE VEIRE, M.; SMAGGHE, G.; DEGHEELE, D. Laboratory test method to evaluate the effect of 31 pesticides on the predatory bug, Orius laevigatus (Het.: Anthocoridae). Entomophaga, v.41, p.235-245, 1996.

VENTUROSO, L. R.; BACCHI, L. M. A.; GAVASSONI, W. L.; CONUS, L. A.; PONTIM, B. C. A.; BERGAMIN, A. C. Atividade antifúngica de extratos vegetais sobre o desenvolvimento de fitopatógenos. Summa Phytopathologica, v.37, n.1, p.18-23, 2011.

VINCENT, J. H. Distortion of fungal hyphae in the presence of certain inhibitors. Nature, v.15, p.850, 1947.

Downloads

Arquivos adicionais

Publicado

2017-02-22

Como Citar

COSTA, N. C.; CHAGAS JUNIOR, A. F.; RAMOS, A. C. C.; SOARES, L. P.; SCHEIDT, G. N. Atividade antimicrobiana e análise fitoquímica preliminar do extrato vegetal de alho no controle de fungos fitopatogênicos. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, [S. l.], v. 12, n. 1, p. 161–166, 2017. DOI: 10.18378/rvads.v12i1.4406. Disponível em: https://gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/4406. Acesso em: 22 nov. 2024.

Edição

Seção

NOTA CIENTÍFICA

Artigos mais lidos pelo mesmo(s) autor(es)