Comparative analysis of honey in descristalização

Authors

  • Marcus Sandoval Paixão Instituto Federal do Espírito Santo, Santa Tereza
  • Polyana Pulcheira Paixão Hospital Veterinário Climev, Vitória
  • Gleides Pulcheira Paixão Instituto Federal do Espírito Santo, Santa Tereza
  • Eduardo Antonio Ferreira Instituto Federal do Espírito Santo, Santa Tereza

DOI:

https://doi.org/10.18378/aab.v2i1.3497

Keywords:

beekeeping, honey, packing

Abstract

Whereas the crystallized honey is rejected in trade and consumer decrystallisation that this is a practice that creates an extra cost for the beekeeper, it was evaluated comparing three methods to melt the crystallized honey, with the flowering of the honey chamber, eucalyptus and straw pito produced in the state of Espírito Santo, using methods like hot air, hot water and heating with heat lamp electric to melt the crystallized honey. For research we used glass packaging in capacities of 280 grams and 700 grams, being evaluated the samples in the chemistry laboratory of the Federal University of Viçosa parameters for pH, lund test, free acidity (meq.kg-1), Fiehe reaction, diastase, density and moisture. After analysis it was observed that all three methods do not cause damage to the sample being The method to melt the crystallized honey with hot air is shown to be more efficient with higher productivity, not causing losses in both packages used in the honey and the three flowering.

Downloads

Download data is not yet available.

References

ARAÚJO, D. R.; SILVA, R. H. D.; SOUSA, J. S. Avaliação da qualidade físico-química do mel comercializado na cidade de Crato, CE. Rev. Biol. Cienc. Terra, v.6, p.51-55, 2006.

BERA, A.; MURADIAN, L. B. A. Propriedades físico-químicas de amostras comerciais de mel com própolis do estado de São Paulo. Ciência e Tecnologia de Alimentos, v. 27, n. 1, p. 49-52, 2007. DOI: https://doi.org/10.1590/S0101-20612007000100009

BRASIL, Código Sanitário do Estado de São Paulo, dec. 12.342 de 27/09 de 1978.

BRASIL, Portaria nº 367, Ministério da Agricultura 4 de Setembro de 1997.

BRASIL, Ministério da agricultura, pecuária e abastecimento. Instrução Normativa n°11 de 20 de outubro de 2000. Aprova o regulamento técnico de identidade e qualidade do mel. Diário Oficial da União, Brasília, DF, 23 de outubro de 2000.

CAMPOS, M. G. R. Contribuição para o estudo do mel, pólen geléia real e própolis. Bol. Fac. Farm. Coimbra, Vol.11(2), p.17-47, jul-dez, 1987.

CÓDIGO SANITÁRIO ESTADUAL, Decreto nº 12.342 de 27 de Setembro de 1978.

CORNEJO, L. G. Tecnologia de la produccion apicola. Valdivia: Universidad Austral de Chile, Facultad de Ciencias Agrarias, p.145-171, 1988.

DAYRELL, I. O.; VITAL, N. C. Comparação entre dois métodos oficiais para determinação de hidroximetilfurfural (HMF) em mel brasileiro. Cienc. Tecnol. Aliment., v.11, p.137-141, 1991.

HORN, H.; DURÁN, J. E. T.; CORTOPASSI-LAURINO, M. et al. Méis brasileiros: resultados de análises físico-químicas e palinológicas. in: Congresso brasileiro de apicultura, Anais... Teresina: Confederação Brasileira de Apicultura, p.403-429, 1996.

MARCHINI, L. C. Composição físico-química de amostras de méis de Apis mellifera L. do estado de Tocantins, Brasil. Bol. Ind. Anim., v.61, p.101-114, 2004.

MARTINS, J. C. P.; TÔRRES, W. L.; OLIVEIRA, F. A.; SERPA, J. F.; PEREIRA, D. S. Caracterização físico-química de méis de abelhas africanizadas (ApismelliferaL.) comercializado no município de Russas-CE, Brasil. Revista Verde, v. 7, n. 4, p. 96-106, dezembro (Numero Especial), 2012.

NEVES, A. F. Caracterização química do mel Alombada e implementação do HACCP.106 f. Dissertação (Mestrado). Departamento de Química. Programa de Pós-graduação em Biotecnologia. Universidade de Aveiro, 2013.

Nunes, J. S.; Castro, D. S. de; Moreira, I. S.; Oliveira, T. Ki. B.; Silva, L. M. M. Qualidade de méis envasados no estado do Ceará. Revista Verde , v. 9, n. 1, p. 15 - 19, jan-mar, 2014.

RODRÍGUEZ, G. O.; FERRER, B. S.; FERRER, A. ET al. Characterization of honey produced in Venezuela. Food Chemistry, v.84, p.499-502, 2004. DOI: https://doi.org/10.1016/S0308-8146(02)00517-4

SERRANO, R. B. et al. La miel. Edulcorante natural por excelencia. Alimentaria, 29 29-35, 1994.

SILVA, M. B. L.; CHAVES, J. B. P.; VALENTE, M. E. R.; GOMES, J. C.; OLIVEIRA, G. F.; MESSAGE, D. Qualidade de méis produzidos por apicultores e méis provenientes de entrepostos registrados no Serviço de Inspeção Federal. Arq. Bras. Med. Vet. Zootec., v.63, n.4, p.1043-1045, 2011. DOI: https://doi.org/10.1590/S0102-09352011000400037

SODRÉ, G. S.; MARCHINI, L. C.; MORETI, A. C. C. C.; OTSUK, I.; CARVALHO, C. A. L. Physico-chemical characteristics of honey produced by Apis mellifera in the Picos region, state of Piauí, Brazil, R. Bras. Zootec., v.40, n.8, p.1837-1843, 2011. DOI: https://doi.org/10.1590/S1516-35982011000800030

Published

2014-02-19

How to Cite

PAIXÃO, M. S.; PAIXÃO, P. P.; PAIXÃO, G. P.; FERREIRA, E. A. Comparative analysis of honey in descristalização. ACTA Apicola Brasilica, [S. l.], v. 2, n. 1, p. 24–28, 2014. DOI: 10.18378/aab.v2i1.3497. Disponível em: https://gvaa.com.br/revista/index.php/APB/article/view/3497. Acesso em: 22 nov. 2024.

Issue

Section

ARTICLES

Most read articles by the same author(s)