Physical-chemical characterization of polifloral pollen collected by Africanized bees (Apis mellifera L.) in the region of Cariri Ceará

Authors

  • Társio Thiago Lopes Alves Instituto Federal do Sertão Pernambucano, Ouricuri
  • Janeanne Nascimento Silva Faculdade de Juazeiro do Norte, Ceará
  • Maria Suiane de Moraes Universidade Federal da Paraíba, Bananeiras
  • Sarah da Silva Crispim Faculdade de Tecnologia Centec, Juazeiro do Norte
  • Daniele Leite Bezerra Faculdade de Tecnologia Centec, Juazeiro do Norte
  • Dafné Didier Gonçalves Mota Faculdade de Tecnologia Centec, Juazeiro do Norte

DOI:

https://doi.org/10.18378/aab.v3i2.4772

Keywords:

Beekeeping, Apis mellifera, Physicochemical composition, Bee pollen

Abstract

Apiculture pollen may present variations in its chemical composition, mainly due to abiotic factors, which may directly influence its nutritional quality. In this context, the objective of the present study was to characterize the polifloral pollen collected by Africanized bees (Apis mellifera L.) in the region of the Cariri region of Ceará through physicochemical analyzes during a one-year period. Samples of bee pollen were analyzed for the parameters: protein, ash, moisture, lipids and total sugars. Mean values were 26.43% protein, 2.56% for ash, 13.72% for moisture, 7.57% for lipids, and 29.14% for total sugars. All the analyzed parameters met the standards of the Technical Regulation for Identification and Quality of Beekeeping pollen established by the Ministry of Agriculture. The results showed that there was a great oscillation in the data during the months studied and could be related to local environmental factors or to the storage in which the pollen samples were submitted. However, it is possible to conclude that the bee pollen studied can be considered nutrient-rich foods. With considerable levels of proteins, lipids and sugars.

Downloads

Download data is not yet available.

References

ALMEIDA-MURADIAN, L. B. A.; PAMPLONA, L. C.; COIMBRA, S.; BARTH, O. M. Chemical composition and botanical evaluation of dried bee pollen pellets. Journal of Food Composition and Analysis, v.18, n.1, p.105-111, 2005.

BRASIL. Ministério da Agricultura e Abastecimento. Instrução Normativa Nº 3, de 19 de janeiro DE 2001. Aprovar os regulamentos técnicos de identidade e qualidade de apitoxina, cera de abelha, geléia real, geléia real liofilizada, pólen apícola, própolis e extrato de própolis. Diário Oficial da União. Brasília. p. 18, 23 de janeiro de 2001, seção 1.

BARRETO, L. M. R. C.; FUNARI, S. R. C.; ORSI, R. O. Composição e qualidade do pólen apícola proveniente de sete estados brasileiros e do Distrito Federa. B. Indústr.anim., N. Odessa, v. 62, n. 2, p. 167-175, 2005.

BARRETO, L. M. R. C.; FUNARI, S. R. C.; ORSI, R. O.; DIB, A. P. S., orgs. Produção de pólen no Brasil. Taubaté: Cabral, 100p. 2006.

BARRETO, L. M. R. C.; NORDI, J. C.; DIB, A. P. S.; CÉSAR, V. S.; ALVARELI, L. G.; NORDI, N. T.; CANELLA, J. B. Qualidade físico-química do pólen apícola produzido no Vale do Paraíba- SP. Revista Biociências, Taubaté, v. 18, n.spe, p. 64 - 70, 2012.

CARPES, S. T. Estudo das características físico-químicas e biológicas do pólen apícola de Apis mellifera L. da região sul do Brasil. 2008. Tese (Doutorado em Tecnologia de Alimentos) - Universidade Federal do Paraná- PR, 2008.

CARPES, S. T.; MORENO, I. A. M.; MOURÃO, G. B.; ALENCAR, S. M.; MASSON, M. L. Avaliação do potencial antioxidante do pólen apícola produzido na região sul do Brasil. Química Nova, nº. 31, pág. 1660-1664. 2008.

CAMPOS, M. G.; CUNHA, A.; MARKHAM, K. R. Bee pollen: composition, properties and application. In: Mizrahi A, Lensky Y, editors. Bee products: properties, applications and apitherapy. New York: Plenum Press; p. 93-100, 1997.

CAMPOS, M. G. R.; BOGDANOV, S.; ALMEIDA-MURADIAN, L. B.; SZCZESNA, T.; MANCEBO, Y.; FRIGERIO, C.; FERREIRA, F. Pollen composition and standardisation of analytical methods. Journal of Apicultural Research and Bee World, v. 47, n. 2, p. 156–163, 2008.

COUTO, R. H. N.; COUTO, L. A. Apicultura: Manejo e Produtos. 3ª ed. FUNEP, Jaboticabal, 2006.

ESTEVINHO, L. M.; RODRIGUES, S.; PEREIRA, A. P.; FEÁS, X. Portuguese bee pollen: palynological study, nutritional and microbiological evaluation. International Journal of Food Science and Tecnology, nº. 47, p. 429-435. 2012.

FUNARI, S. R. C.; ROCHA, H. C.; SFORCIN, J. M.; FILHO, H. G.; CURI, P. R.; GOMES DIERCKX, S. M. A.; FUNARI, A. R. M.; OLIVEIRA ORSI, R. Composição bromatológica e mineral de pólen coletado por abelhas africanizadas (Apis mellifera L.) em Botucatu, Estado de São Paulo. Archivos Latinoamericanos de Producción Animal. v.11, n. 2, p. 88-93, 2003.

KRELL, R. Value added products from beekeeping. FAO Agricultural Services Bulletin, v. 124: p. 87–113, 1996.

LORINI, A.; WOBETO, C.; ROSA, C. C. B. Composição físico-química de pólen apícola produzido no município de Santa Carmen (MT) e Franca (SP). In: 5º Simpósio de Segurança Alimentar Alimentação e Saúde. Bento Gonçalves, 2015. Disponível em: < http://www.ufrgs.br/sbctarseventos/gerenciador/painel/trabalhosversaofinal/SHO56.pdf>. Acesso em: 20 de Nov de 2016.

MANNING, R. Fatty acid composition of pollen and the effect of two dominant fatty acids (linleic and oleic) in pollen and flour diets on longevity and nutritional composition of honey bees (Apis melífera). (2006). Tese (Doutorado em filosofia), Universidade de Ciências Biológicas e Biotecnologia, Austrália Ocidental, 2006.

MARCHINI, L. C.; REIS, V. D. A.; MORETI, A. C. C. C. Composição físico-química de amostras de pólen coletado por abelhas Africanizadas Apis mellifera (Hymenoptera:Apidae) em Piracicaba, Estado de São Paulo. Revista Ciência Rural, v. 36, n. 3, p. 949 – 953, 2006.

MELO, I. L. P.; FREITAS, A. S.; BARTH, O. M.; ALMEIDA-MURADIAN, L. B. Relação entre a composição nutricional e a origem floral de pólen apícola desidratado. Rev Inst Adolfo Lutz, v. 68, n. 3, p. 346-53, 2009.

MELO, I. L. P.; ALMEIDA-MURADIAN, L. B. Comparison of methodologies for moisture determination on dried bee pollen samples. Cienc. Tecnol. Aliment, Campinas, v. 31, n.1, p. 194-197, 2011.

MELO, A. K. S.; MEDEIROS, A. J. D. Análise bromatológica do pólen apícola da região do semiárido Potiguar. Blucher Chemistry Proceedings, v. 3, n. 1, p.1-7, 2015.

MODRO, A. F. H.; MESSAGE, D.; MEIRA-NETO, J. A. A.

Composição e qualidade de pólen apícola coletado em Minas Gerais. Pesq. agropec. bras., Brasília, v.42, n.8, p.1057-1065, 2007.

MUNIATEGUI, S.; SANCHO, M.T.; LOPEZ, J.; HUIDOBRO, J.F.; SIMAL, J. Determination of carotenes from bee-collected pollen by high performance liquid chromatography. J. Apic. Res., v. 29, n. 3, p. 147-150, 1990.

PEREIRA, F. M.; FREITAS, B. M.; VIEIRA-NETO, J. M.; LOPES, M. T. R.; BARBOSA, A. L.; CAMARGO, R. C. R. Desenvolvimento de colônias de abelhas com diferentes alimentos proteicos. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v.41, p.1-7, 2006.

PINTO, F. A.; CAMPOS, C. N.; BARRETO, L. M. R. C. Perfil físico-químico do pólen apícola produzido em Taubaté, Vale do Paraíba, sudeste do Brasil. Archivos Latinoamericanos de Producción Animal, v. 20, n. 1-2, p. 1-6, 2012.

WIESE, H. Apicultura novos tempos. Guaíba: Agropecuária, p. 265-282, 2000.

Published

2015-12-31

How to Cite

ALVES, T. T. L.; SILVA, J. N.; MORAES, M. S. de; CRISPIM, S. da S.; BEZERRA, D. L.; MOTA, D. D. G. Physical-chemical characterization of polifloral pollen collected by Africanized bees (Apis mellifera L.) in the region of Cariri Ceará. ACTA Apicola Brasilica, [S. l.], v. 3, n. 2, p. 19–22, 2015. DOI: 10.18378/aab.v3i2.4772. Disponível em: https://gvaa.com.br/revista/index.php/APB/article/view/4772. Acesso em: 26 nov. 2024.