SENSORY OF THE HONEY OF Apis mellifera AND CORN GLUCOSE SYRUP COMMERCIALIZED IN SOUSA, PARAIBA, BRAZIL
Keywords:
Bee Honey, Energy product, Maize derivatives, Similarity of the productsAbstract
Honey is known for its nutritional, therapeutic, bactericidal and expectorant properties, in addition to strengthening the immune system and improving brain function. Corn glucose is an energetic product widely used as sweetener, but it serves mainly to transform the texture of food, increasing viscosity, cremosity and softness, while decreasing the formation of sugar crystals in revenue. It has the consistency of syrup, sweet and sticky, being easily confused with pure honey. Many consumers acquire glucose syrup as bee honey and this further intensifies the mystification of honey as food. Neste sentido, objetivou-se avaliar a característica sensorial sabor do mel puro de abelha Apis mellifera e do xarope de glucose de milho afim de mostrar a similaridade entre ambos. Both the samples of honey and corn syrup were obtained from the trade in the city of Sousa, Paraiba state. The Triangular discriminative test was performed in the Sensory Analysis Laboratory of the Federal Institute of Paraiba, Campus Sousa in order to perform sensory analyses. Thirty untrained panelists among students and employees of the institution participated in the sensory characterization of such products. Each taster received three coded and alternating samples, two shows equal and one different. The results showed that there was no significant difference between the samples with respect to flavor, leading some consumers to confuse their aspects, proving the similarity among the products. Thus, it can be affirmed the need for consumers not only to pay attention to the sensory characteristics of the products, but also to the composition information contained in their mentioned labels in order to ascertain their originality, such as the Of the pure honey of Apis mellifera.Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Termo de cessão de direitos autorias
Esta é uma revista de acesso livre, em que, utiliza o termo de cessão seguindo a lei nº 9.610/1998, que altera, atualiza e consolida a legislação sobre direitos autorais no Brasil.
O(s) autor(es) doravante designado(s) CEDENTE, por meio desta, publica a OBRA no Caderno Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, representada pelo Grupo Verde de Agroecologia e Abelhas (GVAA), estabelecida na Rua Vicente Alves da Silva, 101, Bairro Petrópolis, Cidade de Pombal, Paraíba, Brasil. Caixa Postal 54 CEP 58840-000 doravante designada CESSIONÁRIA, nas condições descritas a seguir:
O CEDENTE declara que é (são) autor(es) e titular(es) da propriedade dos direitos autorais da OBRA submetida.
O CEDENTE declara que a OBRA não infringe direitos autorais e/ou outros direitos de propriedade de terceiros, que a divulgação de imagens (caso as mesmas existam) foi autorizada e que assume integral responsabilidade moral e/ou patrimonial, pelo seu conteúdo, perante terceiros.
O CEDENTE mantêm os direitos autorais e concedem à revista o direito de divulgação da OBRA, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Licença Creative Commons do tipo atribuição CC-BY.
O CEDENTE têm autorização para distribuição não-exclusiva da versão do trabalho publicada nesta revista.
O CEDENTE têm permissão e são estimulados a publicar e distribuir seu trabalho online (ex.: em repositórios institucionais ou na sua página pessoal) a qualquer ponto antes ou durante o processo editorial, já que isso pode gerar alterações produtivas, bem como aumentar o impacto e a citação do trabalho publicado.