Water consumption, productivity and quality of onion under different irrigation management in organic cultivation

Authors

  • Adheilton Rogers Pilé de Carvalho Universidade do Estado da Bahia-UNEB
  • Mário de Miranda Vilas Boas Ramos Leitão Universidade Federal do Vale do São Francisco
  • Gertrudes Macario de Oliveira Universidade do Estado da Bahia-UNEB
  • Irai Manuela Santana Santos Universidade do Estado da Bahia
  • Jairton Fraga Araújo Universidade do Estado da Bahia

DOI:

https://doi.org/10.18378/rvads.v12i3.4430

Keywords:

Allium cepa L., Crop evapotranspiration, Reference evapotranspiration, Climatic conditions.

Abstract

Productivity and quality of onion bulbs dependent on the amount of water applied to culture. The objective of this work was to determine the water consumption, productivity and quality of onion under different irrigation management in organic farming. The experiment was developed an under randomized block, with three treatments and seven repetitions. The treatments consisted: T1 - irrigation made based on daily data of crop evapotranspiration (ETc); T2 - irrigation based on Kc values proposed in the literature (Kc-lit) for onion and ETo obtained by the TCA method; and T3 - irrigation based on the Kc-lit values and the ETo obtained by the FAO method. The water consumption of the crop (ETc) was obtained through daily measures evapotranspirometers.  The reference evapotranspiration (ETo), obtained by the methods of the class A pan (TCA) and Penman-Monteith (FAO). The following variables were evaluated: bulb diameter, mean bulb mass, total and commercial productivity, soluble solids, titratable acidity and pungency. ETc varied from 3.9 mm d-1 (stage I) to 5.8 mm d-1 (stage III), reaching maximum daily rates of up to 7.2 mm d-1 and total for the crop cycle, 563.4 mm. Different irrigation management, did not produce significant changes in total productivity of onion grown in organic system, with an average value for the different managements, around 15 t ha-1. The environmental conditions verified during the experimental period, with high temperatures, certainly were determinant for bulbs of pungent onion and with low acidity.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Adheilton Rogers Pilé de Carvalho, Universidade do Estado da Bahia-UNEB

Mestrando, Programa de Pós-Graduação em Horticultura Irrigada - PPHI, DTC/UNEB.

Mário de Miranda Vilas Boas Ramos Leitão, Universidade Federal do Vale do São Francisco

Doutor, Professor de Meteorologia, Colegiado de Engenharia Agrícola e Ambiental, UNIVASF, atua na área de Meteorologia.

Gertrudes Macario de Oliveira, Universidade do Estado da Bahia-UNEB

Doutora, Professora Titular do Departamento de Tecnologia e Ciências Sociais da UNEB, atua na área de Agrometeorologia.

Irai Manuela Santana Santos, Universidade do Estado da Bahia

Mestre, Programa de Pós-Graduação em Horticultura Irrigada - PPHI, DTC/UNEB.

Jairton Fraga Araújo, Universidade do Estado da Bahia

Doutor, Professor Titular do Departamento de Tecnologia e Ciências Sociais da UNEB, atua na área de Agroecologia.

References

ALLEN, R. G.; PEREIRA, L. S.; RAES, D.; SMITH, M. 1998. Crop Evapotranspiration – guidelines for computing crop water requirements. Rome: FAO, 1998. 307p. Irrigation and Drainage Paper 56.

ARAÚJO, J. F.; COSTA, N. D.; LIMA, M. A. C. de; PEDREIRA, C. M.; SANTOS, C dos; LEITE, W. M. Avaliação de genótipos de cebola em cultivo orgânico. Horticultura Brasileira, Suplemento v.22, p.420-424, 2004.

AZEVEDO, P. V. de; RAMANA RAO, T. V.; AMORIN NETO, M. da S.; PEREIRA, J. R. C.; ESPÍNOLA SOBRINHO, J.; MACIEL, G. F. Necessidades hídricas da cultura do algodoeiro. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 28, n. 7, p. 863-870, 1993.

BANDEIRA, G. R. L.; QUEIROZ, S. O. P. de; ARAGÃO, C. A.; COSTA, N. D.; SANTOS, C. A. F. Desempenho agronômico de cultivares de cebola sob diferentes manejos de irrigação no Submédio São Francisco. Irriga, v. 18, p. 73-84, 2013.

BOSSIE, M; TILAHUN, K; HORDOFA, T. Crop coefficient and evapotranspiration of onion at Awash Melkassa, Central Rift Valley of Ethiopia. Irrigation and Drainage Systems, v. 23, p. 1–10, 2009.

CARVALHO, V. D. Características nutricionais, industriais e terapêuticas da cebola. Informe Agropecuário, v. 6, p. 71-78, 1980.

CHITARRA, M. I. F.; CHITARRA, A. B. Pós-colheita de frutas e hortaliças: fisiologia e manuseio. Lavras: ESAL/FAEPE, 2005.

COSTA, N. D.; RESENDE, G. M. de; DIAS, R. de C. S. Avaliação de cultivares de cebola em Petrolina-PE. Horticultura Brasileira, v. 18, p. 57-60, 2000.

COSTA, N. D.; LEITE, D. L.; SANTOS, C. A. F.; CANDEIA, J. A.; VIDIGAL, S. M. Cultivares de cebola. Informe Agropecuário, v. 23, n. 218, p. 20-27, 2002.

COSTA, N. D.; PINTO, J. M.; SANTOS, C. A. F.; SANTOS, G. M.; SANTOS, C. R dos; BANDEIRA, G. R. L. Comparação de métodos de irrigação em cebola no vale do São Francisco. Horticultura brasileira, v. 22, n. 2 (Suplemento CD-ROM), 2004.

COSTA, N. D.; ARAÚJO, J. F.; SANTOS, C. A. F.; RESENDE, G. M.; LIMA, M. A. C. Desempenho de cultivares de cebola em cultivo orgânico e tipos de solo no Vale do São Francisco. Horticultura Brasileira, v. 26, p. 476-480, 2008.

DOORENBOS, J.; PRUITT, W. O. Guidelines for predicting crop water requirements. Rome: FAO. 1977. 156p. Irrigation and Drainage Paper 24.

EL BALLA, M. M. A.; ABDELBAGI, A. H.; ABDELMAGEED, A. H. A. Effects of time of water stress on flowering, seed yield and seed quality of common onion (Allium cepa L.) under the arid tropical conditions of Sudan. Agricultural Water Management, v. 121, p. 149-157, 2013.

FERREIRA, D. F. Sisvar: a computer statistical analysis system. Ciência e Agrotecnologia, v.35, p.1039-1042, 2011.

IBGE. Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Levantamento sistemático da produção agrícola. Rio de Janeiro: IBGE, v.26, p.1-86, 2013.

IGBADUN, H. E.; OIGANJI, E. Crop coefficients and yield response factors for onion (Allium Cepa. L) under deficit irrigation and mulch practices in Samaru, Nigeria. African Journal of Agricultural Research, v. 7, p. 5137-5152, 2012.

KELLER, J.; KARMELI, D. Trickle irrigation design parameters. Transactions of the ASAE, v.17, p.678-684, 1974.

LECH L. R.; BETTONI, M. M.; GEISS, J. C.; ADAM, W. M.; MÓGOR, Á. F. Produtividade e qualidade pós colheita de cebola orgânica em função da aplicação de sulfato de zinco. Horticultura Brasileira, v. 28, n. 2 (Suplemento), 2010.

LIMA, A. A. de; SILVA, H. dos S.; SANTOS, C. H. dos; MENDONÇA, J. L. de; MELO FILHO, L. C. de; OLIVEIRA, J. R. de. Desempenho e produtividade de genótipos de cebola em argissolo na região Sul de Rondônia. Revista Brasileira de Agrociência, v. 17, n. 2-4, p. 185-192, 2011.

LOPES, A. S.; PAVANI, L. C.; CORÁ, J. E.; ZANINI, J. R.; MIRANDA, H. A. Manejo da irrigação (tensiometria e balanço hídrico climatológico) para a cultura do feijoeiro em sistemas de cultivo direto e convencional. Engenharia Agrícola, v. 24, p. 89-100, 2004.

MAROUELLI, W. A.; COSTA, E. L.; SILVA, H. R. Irrigação da Cultura da Cebola. Brasília: Embrapa Hortaliças. 2005. Circular Técnica, 37.

MENDONÇA, E. A. Estimativa da evapotranspiração de referência no município de Capim-PB. Campina Grande: Universidade Federal de Campina Grande, 2008. 114p.

OLIVEIRA, G. M.; LEITÃO, M. M. V. B. R.; BISPO, R. de C.; SANTOS, I. M. S.; LIMA, C. B. de A.; CARVALHO, A. R. P. de. Coeficiente de cultura e produtividade da cebola submetida a diferentes lâminas de irrigação. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, v. 17, p. 969–974, 2013.

RANDLE, W. M. Onion flavor chemistry and factors influencing flavor intensity. ACM Symposium Series [S.l.], v. 660, p. 41-42, 1997.

RESENDE, G. M. DE; COSTA, N. D.; SOUZA, R. J. de. (ed.). Cultivo da cebola no Nordeste. Petrolina: Embrapa Semi-Árido, 2007. Sistemas de Produção, 3. <http://sistemasdeproducao.cnptia.embrapa.br/FontesHTML/Cebola/CultivoCebolaNordeste/clima.htm>. 15 Mai. 2012.

SANTOS, S. S.; ESPÍNDOLA, J. A. A.; GUERRA, J. G. M.; LEAL, M. A. A.; RIBEIRO, R. L. D. Produção de cebola orgânica em função do uso de cobertura morta e torta de mamona. Horticultura Brasileira, v. 30, n. 3, 2012.

SCHUNEMANN, A. P.; TREPTOW, R.; LEITE, D. L.; VENDRUSCOLO, J. L. Pungência e características químicas em bulbos de genótipos de cebola (Allium cepa L.) cultivados no Alto Vale do Itajaí, SC, Brasil. Revista Brasileira de Agrociência, v. 12, p. 77-80, 2006.

SCHWIMMER, S.; WESTON, W. J. Enzimatic development of pyruvic acid as a measure of pungency. Journal Agricultural Food Chemistry, v. 9, p. 301-304, 1961.

SILVA, E.; TEIXEIRA, L. A. J.; AMADO, T. J. C. The increase in onion production in Santa Catarina, State, South, Brazil. Onion Newsletter for the Tropics, n. 3, p. 7-9. 1991.

SNYDER, R. L. Equation for evaporation pan to evapotranspiration conversions. Journal of Irrigation Drainage Engeneering of ASCE, v. 118, p. 977–980, 1992.

VIDIGAL, S. M.; SEDIYAMA, M. A. N.; PEDROSA, M. W.; SANTOS, M. R. dos. Produtividade de cebola em cultivo orgânico utilizando composto à base de dejetos de suínos. Horticultura Brasileira, v. 28, n. 2, p. 168-173. 2010.

VILAS BOAS, R. C.; PEREIRA, G. M.; SOUZA, R. J. de; CONSONI, R. Desempenho de cultivares de cebola em função do manejo da irrigação por gotejamento. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, v.15, p. 117–124, 2011.

VILAS BOAS, R. C.; PEREIRA, G. M.; SOUZA, R. J. de; GEISENHOFF, L. O.; LIMA JÚNIOR, J. A. de. Desenvolvimento e produção de duas cultivares de cebola irrigadas por gotejamento. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, v. 16, p. 706–713, 2012.

Published

01-07-2017

How to Cite

CARVALHO, A. R. P. de; LEITÃO, M. de M. V. B. R.; OLIVEIRA, G. M. de; SANTOS, I. M. S.; ARAÚJO, J. F. Water consumption, productivity and quality of onion under different irrigation management in organic cultivation. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, [S. l.], v. 12, n. 3, p. 501–507, 2017. DOI: 10.18378/rvads.v12i3.4430. Disponível em: https://gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/4430. Acesso em: 22 nov. 2024.

Issue

Section

AGRICULTURAL SCIENCES