Reuse of water in the irrigation of papaya seedlings in the Brazilian semiarid

Authors

  • Diego Ernani Leite Bezerra Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia da Paraíba
  • Pedro Lima Filho Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia da Paraíba
  • Ednaldo Barbosa Pereira Júnior Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia da Paraíba
  • Patrícia Roque Lemos Azevedo Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia da Paraíba
  • Edvanildo Andrade Silva Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia da Paraíba

DOI:

https://doi.org/10.18378/rvads.v14i1.5942

Keywords:

Reuse, Soil, Effluent

Abstract

Irregular pluvimetric precipitations and high evapotranspiration are characteristic of the semiarid region of northeastern Brazil. The set of these variables make water a limiting factor for irrigated agriculture, which makes reuse necessary, especially in places under conditions of growing scarcity. The objective of this work was to propose the use of water from air conditioning and agroindustrial effluent in the production and development of papaya seedlings. The research was developed in the seedling production sector located at the Federal Institute of Paraíba, Campus Sousa. A completely randomized block design was used, with five treatments and four replications. The treatments were the use of water from artesian well, air conditioning of the combination air conditioning and artesian well (1:1), of agroindustrial effluent; Of the combination of agroindustrial effluent and air conditioning (1:1). Papaya seedlings were produced in plastic bags, using Neossol Fluvic and manure in proportion (2:1) as substrate. The following variables were evaluated: plant height, stem diameter, number of leaves, green and dry mass of shoots and roots, content of (nitrogen, phosphorus and potassium) of leaves and influence on soil attributes (PH, P, K, Na, Ca, Mg, MO, PST). The use of water from agroindustrial effluent infered lower results for most variables. The use of air-conditioning waters emerges as an economically viable alternative for the use in irrigation of papaya seedlings.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Diego Ernani Leite Bezerra, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia da Paraíba

Possui graduação em Ciências Agrárias pela Universidade Federal da Paraíba(2015), curso-tecnico-profissionalizantepelo Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia da Paraíba(2004) e ensino-medio-segundo-graupela Escola Estadual de Ensino Médio José Leite de Sousa(2000). Atualmente é TECNICO EM ALIMENTOS E LATICINIOS do Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia da Paraíba. Tem experiência na área de Ciência e Tecnologia de Alimentos.

Pedro Lima Filho, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia da Paraíba

Possui graduação em Ciências Agrárias pela Universidade Federal da Paraíba(2013), mestrado em Sistemas Agroindustriais pela Universidade Federal de Campina Grande(2015) e curso-tecnico-profissionalizantepela Escola Agrotecnica Federal de Sousa(1988). Atualmente é Ativo Permanente do Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia da Paraíba

Ednaldo Barbosa Pereira Júnior, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia da Paraíba

Graduado em Geografia pela Universidade Federal de Campina Grande (2002), Mestrado em Sistemas Agrosilvopastoris no Semiárido pela Universidade Federal de Campina Grande (2006) com doutorado em Fitotecnia pela Universidade Federal Rural do Semiárido - UFERSA (2012) Professor efetivo do ensino médio, técnico e superior em agroecologia do IFPB - Campus Sousa. Professor do Programa de Pós-graduação em Sistemas Agroindustriais - UFCG - CCTA - Pombal -PB. Editor Chefe da Revista de Agroecologia no Semiárido.Tem experiência na área de Geografia - Educação ambiental e problemas ambientais no meio agrícola, agronomia - reuso de água (ar condicionado) e efluentes na produção de mudas, Agroecologia - adubação orgânicas em culturas anuais no semiárido e estudo da qualidade e fertilidade do solo em agroecossistemas. Líder do grupo Agricultura Tropical -IFPB Campus Sousa.

Patrícia Roque Lemos Azevedo, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia da Paraíba

ossui graduação em Licenciatura Plena em Química pela Universidade Federal da Paraíba (2005). Especialização em Metodologia do Ensino de Química pelas Faculdades Integradas de Jacarepaguá/RJ (2012). Atualmente é professora efetiva do Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia da Paraíba - Campus Sousa.

Edvanildo Andrade Silva, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia da Paraíba

Possui graduação em Direito pela Universidade Federal de Campina Grande(2010). Atualmente é TECNICO EM AGROPECUARIA do Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia da Paraíba. Tem experiência na área de Agronomia, com ênfase em Ciência do Solo.

References

ARRUDA, F. P.; ANDRADE, A. P.; SILVA, I. F.; PEREIRA, I. E.; GUIMARÃES, M. A. M. Efeito do estresse hídrico na emissão/abscisão de estruturas reprodutivas do algodoeiro herbáceo cv. CNPA 7H. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, v. 6, n. 1, p. 21-27, 2002.

ASHRAF M.; HARRIS, P. J. C. Potential biochemical indicators of salinity tolerance in plants. Plant Science, v.166, n.1, p.3-16, 2004.

AYERS, R. S.; Westcoot, D. W. A qualidade de água na agricultura. Campina Grande: UFPB, 1991, 218p.

BATISTA, R. O; MARTINEZ M. A; PAIVA, H. N.; BATISTA, R. O.; CECON, P. R. O efeito da água residuária da suinocultura no desenvolvimento e qualidade de mudas de Eucalyptus urophylla.Ciência Florestal, v. 24, n. 1, p. 127-135, 2014.

CAVALCANTE, L. F.; CORDEIRO, J. C.; NACIMENTO, J. A. M.; CAVALCANTE, I. H. L.; DIAS, T. A. Fontes e níveis da salinidade da água na formação de mudas de mamoeiro cv. Sunrise solo. Semina: Ciências Agrárias, v. 31, suplemento 1, p. 1281-1290, 2010.

COSTA, F. G. B. Desenvolvimento inicial de cultivares de melão fertirrigadas com distintas proporções de esgoto doméstico em Mossoró-RN. Revista Caatinga, v. 27, n. 2, p. 116-123, 2014.

DNOCS, DEPARTAMENTO NACIONAL DE OBRAS CONTRA AS SECAS. Perímetro irrigado de São Gonçalo. Disponível: <http://www.dnocs.gov.br/~dnocs/doc/canais/perimetros_irrigados/pb/sao_gon alo.htm> Acesso em: 17/04/2018.

DUARTE, A. S. R.; AIROLDI, P. S.; FOLEGATTI, M. V.; BOTREL, T. A.; SOARES, T. M. Efeitos da aplicação de efluente tratado no solo: pH, matéria orgânica, fósforo e potássio. R. Bras. Eng. Agríc. Ambiental, v.12, n.3, p.302–310, 2008.

EMBRAPA, Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária, Manual de métodos de análise de solo, Centro Nacional de Pesquisa de Solos, 2ª ed. Rev. atual, Rio de Janeiro, 1997.

FERREIRA, D. F. Sisvar: um programa para análises e ensino estatístico. Revista Científica Symposium, v. 6, n. 2, p. 36-41, 2008.

INMET, INSTITUTO NACIONAL DE METEREOLOGIA. Estação Metrológica de Observação de Superfície Automática. Disponível: <http://www.inmet.gov.br/portal/index.php?r=estacoes/estacoesautomaticas.> Acesso em: 10/08/2018.

HERPIN, U.; GLOAGUEN, T.V.; FONSECA, A.F.; MONTES,C.R.; MENDONÇA, F.C.; PIVELI, R.P.; BREULMANN,G.; FORTI, M.C. & MELFI, A.J. Chemical effects on the soil–plant system in a secondary treated waste water irrigated coffee plantation - A pilot field study in Brazil. Agric. Water Manag, v. 89, p.105-115, 2007.

KUMMER, A. C. B.; SILVA, I. P. F.; LOBO, T. F.; GRASSI FILHO, H. Qualidade da água residuária para irrigação do trigo. In: IV WORKSHOP INTERNACIONAL DE INOVAÇÕES TECNOLÓGICAS NA IRRIGAÇÃO E I INOVAGRI INTERNATIONAL MEETING, Fortaleza, Anais... Fortaleza, 2012.

LEAL, R. M. P.; HERPIN, U.; FONSECA, A. F.; FIRME, L. P.;MONTES, C. R.; MELFI, A. J. Sodicity and salinity in a Brazilian Oxisol cultivated with sugarcane irrigated with waste water. Agric. Water Manag, v. 96, p. 307-316, 2009.

MALAVOLTA, E.; VITTI, G. C.; OLIVEIRA, S. A. Avaliação do estado nutricional das plantas: Princípios e aplicações. Piracicaba: POTAFOS, 1989. 201 p.

MALAVOLTA, E., VITTI, G. C., OLIVEIRA, S. A. Avaliação do estado nutricional das plantas: princípios e aplicações. Potafos, Piracicaba, Brasil. 1997, 281 p.

MARINHO C. S.; MONNERAT. P. H.; ALMY, J. R. CARVALHO, C.; MARINS, S. L. D. ; VIEIRA, A. Análise química do pecíolo e limbo foliar como indicadora do estado nutricional dos mamoeiros ‘solo’ e ‘formosa. Scientia Agricola, v.59, n.2, p.373-381, 2002.

MOTA, T. R.; OLIVEIRA, D. M.; INADA, P. Utilização da água do sistema de ar condicionado visando o desenvolvimento sustentável. 10° Forum de Extensão e cultura da UEM, 2012.

FERREIRA NETO, J.; DE QUEIRÓS M. M. F., NOBRE, R. G., PEREIRA JUNIOR, E. B., SOUSA, J. C.; SOUSA, J. X. Caracterização físico-química e microbiológica da beterraba irrigada com efluente agroindustrial. Rev. de Agroecologia no Semiárido, v. 1, n.1, p.13 - 23, 2017.

NÓBREGA, E. P.; SARMENTO, M. I. A.; RODRIGUES, M. L. M.; OLIVEIRA, P. R. R.; NETO, J. F.; MARACAJÁ, P. Desenvolvimento inicial de mudas de goiabeira irrigadas com diferentes tipos de água. Revista de agroecolgia no Semiárido, [S.l.], v. 1, n. 2, p. 01-09, 2018.

PATEL, A. D.; PANCHAL, N. S.; PANDEY, I. B.; PANDEY, A. N. Growth, water status and nutrien accumulation of seedlings of jatrophcurcas in response to soil salinity. Anales de Biología, v. 32, p. 59 – 71, 2010.

PEREIRA JUNIOR, E. B.; SOUSA, J. F.; LIMA, C. J.; HAFLE, O. M.; GOMES, D. J.; OLIVEIRA, F. T. Quantidade e qualidade da água dos aparelhos condicionadores de ar no IFPB Campus Sousa, PB. Revista de Agroecologia no Semiárido, v. 1, n. 1, p. 1-12, 2018.

PÉREZ-ALFOCEA, F.; ESTAÑCIA, M. T.; SANTA CRUZ, A.; BOLARIN, M. C. Effets of salinity on nitrate , total nitrogean, soluble protein and free amino acid levels in tomato plants. Journal Horticulture Science, v. 68, n. 4, p. 1021 – 1027, 1993.

.

PINHEIRO, F. W. A.; NOBRE, R. G.; SOUZA, L. P.; OLIVEIRA, S. G.; ARAÚJO, J. E. S.; VELOSO, L. L. S. A. Irrigação com águas salinas e adubação nitrogenada na produção de mudas de mamoeiro “Formosa”. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, v.12, n. 1, p. 17-22, 2017.

PRIMAVESI, A. Agricultura em regiões tropicais. Manejo ecológicodo solo. São Paulo: Nobel. 2002. 549p.

PUSHARD, T. S. The State of Rainwater Harvesting In The U.S. On Tap , pp. 20-22, 2008.

SEBRAE, Serviço Brasileiro de Apoio às Micro E Pequenas Empresas - Boletim De Inteligencia. Agronegócio Fruticultura, 2015. Disponível em: <http://www.sebraemercados.com.br/wp-content/uploads/2015/11/Panorama-do-mercado-de-fruticultura-no-Brasil.pdf .> Acesso em 15/05/2018.

SOUSA, J. T.; CEBALLOS, B. S. O; HENRIQUE, I. N.; DANTAS, J. P.; LIMA, S. M. Reuso de água residuária na produção de pimentão (Capsicum annuum L.). R. Bras. Eng. Agríc. Ambiental, v.10, n.1, p.89–96, 2006.

SOUZA, J. A. A.; BATISTA, R. O.; RAMOS, M. M.; SOARES, A. A. Contaminação microbiológica do perfil do solo com esgoto sanitário. Acta Scientiarum.Technology, v. 33, n. 1, p. 5-8, 2011.

TEDESCO, M. J.; GIANELLO, C.; BISSANI, C. A.; HOHNEN, H.; VOLKWEISS, S. J.; Análise de solo, plantas e outros materiais. Departamento de solos Faculdade de Agronomia Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Porto Alegre, 1995.

TAIZ, L.; ZEIGER, E. Fisiologia vegetal. 5. ed. Porto Alegre: ArtMed, 2013. 954 p.

UNESCO, Organização das Nações Unidas para a Educação, a Ciência e a Cultura. Água e Emprego fatos e números. Relatório Mundial das Nações Unidas sobre Desenvolvimento dos Recursos Hídricos 2016.

Published

01-01-2019

How to Cite

BEZERRA, D. E. L.; LIMA FILHO, P.; PEREIRA JÚNIOR, E. B.; AZEVEDO, P. R. L.; SILVA, E. A. Reuse of water in the irrigation of papaya seedlings in the Brazilian semiarid. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, [S. l.], v. 14, n. 1, p. 05–11, 2019. DOI: 10.18378/rvads.v14i1.5942. Disponível em: https://gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/5942. Acesso em: 24 nov. 2024.

Issue

Section

AGRICULTURAL SCIENCES

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >> 

Similar Articles

You may also start an advanced similarity search for this article.