Intercropping of cowpeas and beets under different amounts of silk flower incorporated into the soil

Authors

  • Maria Luiza de Souza Medeiros Universidade Federal do Rio Grande do Norte
  • Andréa Celina Ferreira Demartelaere Universidade Federal da Paraíba
  • Jailma Suerda Silva Lima Universidade Federal Rural do Semiárido
  • Maiele Leandro Silva Universidade Estadual do Mato Grosso do Sul
  • Guilherme Vinicius Gonçalves Pádua Universidade Federal do Rio Grande do Norte

DOI:

https://doi.org/10.18378/rvads.v14i1.6001

Keywords:

Green adubation, Vigna unguiculata, Beta vulgaris

Abstract

Aiming to provide subsidies to the research and cultivation of intercropping of cowpea with beet and fertilization with spontaneous species. The objective of this work was to determine amount of silk flower that must be incorporated in the soil with purpose of promoting the best yield of these crops. The experiment was conducted at the Rafael Fernandes Experimental Farm, located in the Alagoinha district-Rio Grande do Norte. The experimental design was a randomized complete block with 4 treatments (10, 25, 40 and 55 t ha-1 doses of silk flower fertilizers) and 5 replicates. For the weight characteristics of 100 grains, number of grains per pod, weight of fresh grains and fresh pods of cowpea consortium with beet, obtained high rates when 53 t ha-1 of silk flower were added; 46.49 t ha-1 of silk flower; 46.89 t ha-1 of silk flower and 46.98 t ha-1 of silk flower, respectively. In beet, increasing responses were found for plant height, leaf number, commercial and total productivity, and productivity classified, in the amounts of 55 t ha-1; 44.21 t ha-1; 18.59 t ha-1; 22.23 and 55 t ha-1, respectively. For the economic indicators, gross income, net income, rate of return and profitability index, were obtained: R$ 31,784.46; R$ 10,732.57; 1.54 and 35.28 %, respectively. The consortium between beet and cowpea was efficient and the best agronomic performance was obtained in the incorporation of 55 t ha-1 and 47 t ha-1 of silk flower.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Maria Luiza de Souza Medeiros, Universidade Federal do Rio Grande do Norte

doutoranda no programa de pos-graduação em agronomia, na area de sementes

Andréa Celina Ferreira Demartelaere, Universidade Federal da Paraíba

doutora em agronomia e professora dos cursos técnicos em meio ambiente e agroecologia

Jailma Suerda Silva Lima, Universidade Federal Rural do Semiárido

professora de estatistica da ufersa, departamento de fitotecnia

Maiele Leandro Silva, Universidade Estadual do Mato Grosso do Sul

professora de sementes, departamento de fitoteecnia

Guilherme Vinicius Gonçalves Pádua, Universidade Federal do Rio Grande do Norte

mestre em ciencia florestal pela ufrn, departamento de fitotecnia

References

ALMEIDA, A. E. S.; BEZERRA NETO, F.; COSTA, L. R.; SILVA, M. L.; LIMA, J. S. S.; BARROS JÚNIOR, A. P. Eficiência agronômica do consórcio alface-rúcula fertilizado com flor-de-seda. Revista Caatinga, v. 28, p.79- 85, 2015.

ANDRADE, M. V. M.; SILVA, D. S.; ANDRADE, A. P.; MEDEIROS, A. N.; PIMENTA FILHO, E. C.; CÂNDIDO, M. J. D.; PINTO, M. S. C. Produtividade e qualidade da Flor-de-seda em diferentes densidades e sistemas de plantio. Revista Brasileira de Zootecnia, v. 37, n. 1, p. 1-8, 2008.

ANDRADE FILHO, F. C. Bicultivo de folhosas consorciadas com beterraba em função de adubação com flor-de-seda e densidades populacionais. 2012. 94 p. Tese (Doutorado em Fitotecnia: Área de concentração em Práticas Culturais) – Universidade Federal Rural do Semiárido, Mossoró, 2012.

BATISTA, M. A. V.; BEZUIMARÃES, L. M. S.; BEZERRA NETO, F.; AMBRÓSIO, M. M. Q.; SARAIVA, J. P. B.; SILVA, M. L. Atributos microbiológicos do solo e produtividade de rabanete influenciados pelo uso de espécies espontâneas. Horticultura Brasileira, v. 31, n. 4, p. 587-594, 2013.

BEZERRA, A. K. de H. Produção e indicadores econômicos de cenoura e rúcula em sistema consorciado sob diferentes quantidades de Flor-de-seda. 2012. 52 f. Dissertação (Mestrado em Fitotecnia) - Universidade Federal Rural do Semi-Árido, Mossoró, 2012.

BEZERRA NETO, F.; SILVA, M. L.; VIEIRA. F. A.; SILVA. R. C. P; SILVA. I. N. Consórcio de beterraba com caupi-hortaliça adubado com diferentes quantidades de flor-de-seda. ANAIS... DO CONGRESSO NACIONAL DE FEIJÃO-CAUPI - III CONAC, 2013, Recife.

BEZERRA NETO, F.; GÓES, S. B. de; SÁ, J. R.; LINHARES, P. C. F.; GÓES, G. B. de; MOREIRA, J. N. Desempenho agronômico da alface em diferentes quantidades e tempos de decomposição de jitirana verde. Revista Brasileira de Ciências Agrárias, v. 6, n. 2, p. 236-242, 2011.

BEZERRA NETO, F.; GOMES, E. G. Índices de desempenho de sistemas agrícolas consorciados: uso eficiente da terra, indicadores econômicos e eficiência DEA. ANAIS... DO ENCONTRO NACIONAL DE ENGENHARIA DE PRODUÇÃO – XXVIII, 2008, Rio de Janeiro.

CARVALHO JÚNIOR, S. B.; FURTADO, D. A.; SILVA, V. R.; DANTAS, R. T.; LIMA, I. S. P.; LIMA, V. L. A. Produção e avaliação bromatológica de espécies forrageiras irrigadas com água salina. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, v. 14, n. 10, p. 1045-1051, 2010.

COSTA, M. B. B. Adubação verde no sul do Brasil. Rio de Janeiro: AS-PTA, 1993. 346 p.

EMBRAPA, Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária. BRS Itaim - Cultivar de feijão-caupi com grãos tipo fradinho. Piauí: EMBRAPA Meio Norte, 2009. 2p.

EMBRAPA, Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária. Centro nacional de Pesquisas de Solos. Sistema Brasileiro de Classificação de Solos. Rio de janeiro: EMBRAPA. 2006. 306 p.

EMBRAPA, Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária. Cultivo do Feijão-caupi (Vigna unguiculata (L.) Walp). Terezina, PI: EMBRAPA. 2002. 110p.

FEDERER, W. T. Statistics issues in intercropping. In: EL-SHAARAWI, A. H.; PERGORSH, W.W.; PIERGORSCH, W. Encyclopedia of environmetrics. New York: Wiley, 2002. p. 1064-1069

FERREIRA, D. F. Sistema SISVAR para análises estatísticas: Manual de orientação. Lavras: Universidade Federal de Lavras/Departamento de Ciências Exatas, 2000. 37p.

FERREIRA, M. D.; TIVELLI, S. W. Cultura da beterraba: recomendações gerais. Guaxupé: COOXUPÉ, 1990. 14p.

FILGUEIRA, F. A. R. Novo manual de olericultura: agrotecnologia moderna na produção e comercialização de hortaliças. Viçosa: UFV, 2000. 401p.

FONTANÉTTI, A.; CARVALHO, G. J.; GOMES, L. A. A.; ALMEIDA, K.; MORAES, S. R. G.; TEIXEIRA, C. M. Adubação verde na produção orgânica de alface americana e repolho. Horticultura Brasileira, v. 24, n. 2, p. 146-150, junho, 2006.

FROTA, K. M. G. Composição química do feijão caupi (Vigna unguiculata (L.) Walp), cultivar BRS-Milênio. Ciência e Tecnologia de Alimentos, Campinas, v. 28, n. 2, p. 470-476, 2008.

GRANGEIRO, C. G.; SANTOS, A. P.; FREITAS, F. C. L.; SIMÃO, L. M. C.; BEZERRA NETO, F. Avaliação agronômica das culturas da beterraba e coentro em função da época de estabelecimento do consórcio. Revista Ciência Agronômica, v. 42, n. 1, p. 242-248, 2011.

GRANGEIRO, C. G.; BEZERRA NETO, F.; NEGREIROS, M. Z.; CECÍLIO FILHO, A. B.; CALDAS, A. V. C.; COSTA, N. L. Produtividade da beterraba e rúcula em função da época de plantio em monocultivo e consórcio. Horticultura Brasileira, v. 25, n. 4, p. 577-581, 2007a.

GRANGEIRO, L. C.; NEGREIROS, M. Z. de; SOUZA, B. S. de; AZEVÊDO, P. E. de; OLIVEIRA, S. L. de, MEDEIROS, M. A. de. Acúmulo e exportação de nutrientes em beterraba. Ciências e Agrotecnologia, Lavras, v. 31, n. 2, p. 267-273, mar./abr., 2007b.

HORTA, A. C. S.; SANTOS H. S.; SCAPIM C. A.; CALLEGARI O. Relação entre produção de beterraba, Beta vulgaris var. conditiva, e diferentes métodos de plantio. Acta Scientiarum, v.23, p.1123-1129, 2001.

JANDEL SCIENTIFIC. Table curve: curve fitting software. Corte Madera, CA: Jandel Scientific, 1991. 280p.

LANGYINTUO, A.S.; LOWENBERG-DEBOER, J.; FAYE, M.; LAMBERT, D.; IBRO, G.; MOUSSA, B.; KERGNA, A.; KUSHWAHA, S.; MUSA, S; NTOUKAM, G. Cowpea supply and demand in west and central Africa. Field Crops Research, v.82, n.2-3, p. 215-231, 2003.

LIMA, E. F. Produtividade e rentabilidade da al-face adubada com flor de seda. 2012. 66 p. Dissertação (Mestrado em Produção vegetal: Área de Concentração em Produção Vegetal no Semiárido) – Universidade Federal Rural do Pernambuco, Serra Talhada, 2012.

LINHARES, P. C. F.; SILVA, M. L.; PEREIRA, M. F. S.; BEZERRA, A. K. H.; PAIVA, A. C. C. Quantidades e tempos de decomposição da flor-de-seda no desempenho agronômico do rabanete. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, v. 6, n. 1, p. 168-173, 2011.

LINHARES, P. C. F.; PEREIRA, M. F. S.; MARACAJÁ, P. B.; SOUSA, J. S.; SOUSA, L. C. F.S.; Cultivo de coentro em sucessão a cultura da alface. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, v. 6, n. 2, p. 168 – 173, 2011a.

OJWANG, L. O.; DYKES, L.; AWIKA, J. M. Cromatografia Líquida de Ultra-Performance - Espectrometria de Massa Quadrupolar Tandem Perfilamento de Antocianinas e Flavonóis em Caupi (Vigna unguiculata) de Vários Genótipos, J. Agric. Food Chem., v. 60, n. 14, p. 3735-3744, 2012.

PIVETTA, L. A.; COSTA, M. S. S. M.; COSTA, L. A. M.; MARINI, D.; GOBBI, F. C.; CASTOLDI, G.; SOUZA, J. H.; PIVETTA, L. G. Avaliação do cultivo consorciado de rúcula com alface, em sistema orgânico e biodinâmico na região oeste do Paraná. Cadernos de Agroecologia, Guarapari, v. 2, n. 2, p. 1682-1685, 2007.

SAMPAIO, L. S.; BRASIL, E. C. Exigência nutricional do feijão-caupi. Anais... II Congresso Nacional do Feijão-Caupi. p. 573-587. 2009.

SANTOS, J. F.; GRANGEIRO, J. I. T.; BRITO, L. M. P.; OLIVEIRA, M. M.; OLIVEIRA, M. E. C. Novas variedades de caupi para microrregião do Brejo Paraibano. Tecnologia & Ciência Agropecuária, v.3, p.7-12, 2009.

SHRESTHA N; GEERTS S; RAES D; HOREMANS S; SOENTJENS S; MAUPAS F; CLOUET P. Yield response of sugar beets to water stress under Western European conditions. Agricultural Water Management. v. 97, p. 346-350, 2010.

SILVA, H. D.; CARDOSO, A. M. S.; SOUZA, V. B.; SOUZA, M. D. C.; OLIVEIRA, P. C. C.; CUNHA, L. M. V. Viabilidade agronômica de consórcios entre alface e rúcula no sistema orgânico de produção. Cadernos de Agroecologia, Fortaleza, v. 6, n.2, p. 2-5, 2011.

SILVA, I. N. Bicultivo de alface consorciada com beterraba sob diferentes quantidades de Jitirana incorporadas ao solo e arranjos espaciais. 2013. 73 f. Dissertação (Mestrado em Fitotecnia) - Universidade Federal Rural do Semiárido (UFERSA), Mossoró-RN, 2013.

SOUTO, P. C.; SALES, S. C. V.; SOUTO, J. S.; SANTOS, R. V; SOUSA, A. A. Biometria de frutos e número de sementes de Calotropis procera (Ait.) R. Br. no semiárido da Paraiba. Revista Verde, v. 3, n. 1, p. 108-113, 2008.

WILLEY, R. W.; OSIRU, D. S. Studies on Mixtures of Maize and Beans (Phaseolus vulgaris) with Particular References to Plant Population. The Journal of Agricultural Science, v.79, p. 519-529, 1972.

Consorciação de caupi-hortaliça e beterraba sob diferentes quantidades de flor-de-seda incorporadas ao solo

Published

01-01-2019

How to Cite

MEDEIROS, M. L. de S.; DEMARTELAERE, A. C. F.; LIMA, J. S. S.; SILVA, M. L.; PÁDUA, G. V. G. Intercropping of cowpeas and beets under different amounts of silk flower incorporated into the soil. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, [S. l.], v. 14, n. 1, p. 12–20, 2019. DOI: 10.18378/rvads.v14i1.6001. Disponível em: https://gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/6001. Acesso em: 24 nov. 2024.

Issue

Section

AGRICULTURAL SCIENCES

Most read articles by the same author(s)