Post-harvest of ‘Prata Rio’ bananas under refrigerated storage
DOI:
https://doi.org/10.18378/rvads.v14i2.6088Keywords:
Cold storage, Musa spp., Post-harvestAbstract
This study aimed to evaluate the quality of fruits of banana 'Prata Rio' under refrigeration. The fruits were stored in styrofoam trays in the cold room at 13 ± 3 °C and 85 ± 3% relative humidity for 30 days. Every 5 days the weight loss, pulp firmness, titratable acidity, soluble solids, soluble solids / titratable acidity ratio, total soluble sugars, reducing sugars and starch content were evaluated. The experimental design was completely randomized design with treatments composed by times of storage (0, 5, 10, 15, 20, 25 and 30 days) with three replications of 3 fruits each, totaling 63 fruits evaluated. The results were evaluated by means of comparison of averages of the treatments followed by standard deviations from 3 repetitions. In the ripening of banana 'Prata Rio' there is an increase in total soluble sugars and soluble solids. The fruits smooth along the storage with consequent degradation of starch. The banana 'Prata Rio' has post-harvest behavior with potential for commercialization.Downloads
References
AOAC, Association of Official Analytical Chemistry. Official methods of analysis of the Association of Official Analytical Chemistry. 17. ed. Washington: AOAC, 2002. 1115 p.
BATISTA, E. M. Frutos de Bananeira Prata: armazenamento refrigerado e comercialização. 2017. 68f. Dissertação (Mestrado em Tecnologia de Alimentos) – Instituto Federal do Ceará, Limoeiro do Norte, 2017.
CARVALHO, A. V.; SECCADIO, L. L.; JÚNIOR, M. M.; NASCIMENTO, W. M. O. DO. Qualidade pós-colheita de cultivares de bananeira do grupo ‘Maçã’, na região de Belém – PA. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal - SP, v. 33, n. 04, p. 1095-1102, 2011.
CASTILHO, L. G.; ALCANTARA, B. M.; CLEMENTE, E. Desenvolvimento e análise físico-química da farinha da casca, da casca in natura e da polpa de banana verde das cultivares maçã e prata. E-xacta, Belo Horizonte, v. 07, n. 02, p. 107-114, 2014.
CASTRICINI, A.; SANTOS, L. O.; DELIZA, R.; COELHO, E. F.; RODRIGUES, M. G. V. Caracterização pós-colheita e sensorial de genótipos de bananeiras tipo Prata. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal - SP, v. 37, n. 01, p. 027-037, 2015.
CERQUEIRA, T. S.; JACOMINO, A. P.; SASAKI, F. F.; AMORIM, L. Controle do amadurecimento de goiabas ‘Kumagai’ tratadas com 1-metilciclopropeno. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal - SP, v. 31, n. 03, p. 687-692, 2009.
CHITARRA, M. I. F.; CHITARRA, A. B. Pós-colheita de frutas e hortaliças: fisiologia e manejo. 2. ed. Lavras: UFLA, 2005. 785 p.
FAO – Food and Agriculture Organization of the United Nations. Produção mundial de banana em 2016. Disponível em: <http://www.fao.org>. Acesso em: 28 fev. 2018.
FERNANDES, E. G.; MARTINS LEAL, P. A.; SANCHES, J. Climatação e armazenamento refrigerado na qualidade pós-colheita de bananas ‘Nanicão’. Bragantia, v. 69, n. 03, p. 735-743, 2010.
FONSECA, A. O. Armazenamento de variedades de bananas em condições de atmosfera modificada com uso de permanganato de potássio. 2015. 34 p. Monografia (Graduação em Agronomia) – Universidade de Brasília – UnB, Brasília, 2015.
GUERRERO, I. M.; MENDEZ, L. M. R.; GÓMEZ, A. V. Acompanhamento das alterações no armazenamento e caracterização dos frutos de banana (Musa cavendish, variedade Nanica). In: Congresso Brasileiro de Engenharia Química em Iniciação Científica, 9. 2015, Campinas. Anais... São Paulo: Blucher, 2015. p. 1774-1779.
INSTITUTO ADOLFO LUTZ. Normas Analíticas do Instituto Adolfo Lutz: métodos físicos e químicos para análise de alimentos. 4 ed, 1 ed digital, São Paulo: IAL, 2008. 1020 p.
LIMA, M. B; VILARINHOS, A. D. Agência de Informação Embrapa: Banana, importância econômica e social. Disponível em: <http://www.agencia.cnptia.embrapa.br/Agencia40/AG01/arvore/AG01_28_41020068055.html>. Acesso em: 28 fev. 2018.
MILLER, G. L. Use of dinitrosalicylic acid reagent for determination of reducing sugars. Analytical Chemistry, Washington, v. 31, p. 426-428, 1959.
MOTA, R. V. da; LAJOLO, F. M.; CORDENUNSI, B. R. Composição em carboidratos de alguns cultivares de banana (Musa spp.) durante o amadurecimento. Ciência e Tecnologia de Alimentos, v. 17, n. 02, p. 94-97, 1997.
OLIVEIRA, C. G. DE; DONATO, S. L. R.; MIZOBUTSI, G. P.; SILVA, J. M. DA; MIZOBUTSI, E. H. Caracterização pós-colheita de bananas ‘Prata-Anã’ e ‘BRS Platina’ armazenadas sob refrigeração. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal - SP, v. 35, n. 03, p. 891-897, 2013.
PIMENTEL, R. M. de. A.; GUIMARÃES, F. N. SANTOS. V. M. dos. RESENDE, J. C. F. de. Qualidade pós-colheita dos genótipos de banana ‘PA42-44’ e ‘Prata-Anã’ cultivados no Norte e Minas Gerais. Rev. Bras. Frutic., Jabuticabal, v. 32, n. 02, 2010.
PRILL, M. A. de S.; NEVES, L. T. B. C.; CAMPOS, A. J. de; SILVA, S.; CHAGAS, E. A.; ARAÚJO, W. F. Aplicações de tecnologias pós-colheita para bananas ‘Prata-Anã’ produzidas em Roraima. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, Campina Grande, v. 16, n. 11, p. 1237–1242, 2012.
SALOMÃO, L. C. C.; CECON, P. R.; AQUINO, C. S.; LINS, L. C. R. DE.; BRAGA, L. R. Chemical and physical characteristics of ‘improved sunrise solo line 72-12’ papaya fruits submitted to different mechanical damage1. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal - SP, v. 38, n. 04, p. 01-11, 2016.
SANTOS, L. O. Conservação pós-colheita de mangas produzidas na região de Jaboticabal-SP. 2008. 103 f. Dissertação (Mestrado em Produção Vegetal) – Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinária, Jaboticabal, 2008.
SARMENTO, D. H. A.; SOUZA, P. A. de; SARMENTO, J. D. A.; FREITAS, R. V. da S.; FILHO, M. S. Armazenamento de banana ‘Prata Catarina’ sob temperatura ambiente recobertas com fécula de mandioca e PVC. Revista Caatinga, Mossoró, v. 28, n. 02, p. 235-241, 2015a.
SARMENTO, J. D. A.; MORAIS, P. L. D. de; ALMEIDA, M. L. B.; SILVA, G. G. da; ROCHA, R. H. C; MIRANDA, M. R. A. de. Qualidade pós-colheita da banana ‘Prata Catarina’ submetida a diferentes danos mecânicos e armazenamento refrigerado. Ciência Rural, v.45, n.11, 2015b. Disponível em: <http://dx.doi.org/10.1590/0103-8478cr20140615>. Acesso em: 04 mar. 2019.
SIDDIQ, M. (Ed.). Tropical and Subtropical Fruits: Postharvest Physiology, Processing and Packaging. Ames: Wiley-Blackwell Press, 2012.
SILVA, E. O.; PUSCHMANN, R.; MOSQUIM, P. R.; SOARES, N. F. F.; SILVA, D. F. P. ; RIBEIRO JUNIOR, J. I.; MENDONÇA, F. V. S. ; SIMÕES, A. N. Utilização do 1-Metilciclopropeno (1-MCP) no amadurecimento controlado de banana 'Prata Anã'. In: Celso Luiz Moretti. (Org.). Iº SEMINÁRIO INTERNACIONAL DE PÓS-COLHEITA E PROCESSAMENTO MÍNIMO. 1 ed. Brasília: Embrapa Hortaliças, 2002, v. 1, p. -.
SILVA, S. de O.; LIMA NETO, F. P. In. LIMA, M. B.; SILVA, S. de O. e.; FERREIRA, C. F. (Ed.). Banana: o produtor pergunta, a Embrapa responde. 2 ed. Brasília, DF: Embrapa, 2012. Cap. 4, p. 37-46. (Coleção 500 perguntas, 500 respostas).
SILVA, S. de O.; SEREJO, J. A. DOS. S.; CORDEIRO, Z. J. M. In. BORGES, A. L.; SOUZA, L. da S. (Ed.). O cultivo da bananeira. Cruz das Almas: Embrapa Mandioca e Fruticultura. 2004. Cap. 04, p. 45-58.
SOUZA, M. E. de; LEONEL, S.; MARTINS, R. L.; SEGTOWICK, E. C. dos S. Caracterização físico-química e avaliação sensorial dos frutos de bananeira. Nativa, Sinop, v. 01, n. 01, p. 13-17, 2013.
VIEITES, R. L.; DAIUTO, E. R; FUMES, J. G. F. Capacidade antioxidante e qualidade pós-colheita de abacate ‘Fuerte’. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v. 34, n. 02, p. 336-348, 2012.
YEMN, E. W.; WILLIS, A. J. The estimation of carbohydrate in plant extracts by anthrone. The Biochemical Journal, v. 57, p. 508-514, 1954.