Centesimal composition and sugar content of green pepper flour
DOI:
https://doi.org/10.18378/rvads.v13i4.5765Keywords:
Conservation, concentration, macronutrients, processing.Abstract
The capsicum annuum L., is a vegetable of extreme economic importance in Brazil. Information on the nutritional composition of foods is a parameter that assists consumers during the choice of products. The objective of this work was to evaluate the centesimal composition and the sugar content of fresh and dry green peppers at 60 oC in order to identify if these components remained after drying. The experiment was conducted in a completely randomized design with 2 treatments and 5 replicates. Green peppers from CEASA of the city of Patos-PB were used. The peppers were packed in plastic boxes and transported to the laboratory where they were selected, washed, sanitized, processed and dried in a greenhouse with circulation and air renewal at 60 ºC. At the end of the drying the crushing and sieving were carried out to carry out the analyzes of moisture, ashes, lipids, proteins and total and reducing sugars. The carbohydrate contents were calculated by the difference between 100 and the sum of the percentages of humidity, protein, lipids and ashes. The energy value was calculated by multiplying these values by the atwater factors. The components showed a significant difference in the treatments studied, it was observed that there was an increase of macronutrients after drying. The centesimal composition of pepper flour was concentrated after drying, indicating that the applied method is an alternative to take advantage of the large productions in the harvest period.Downloads
References
ARLINDO, D. M.; QUEIROZ, A. J. M.; FIGUEIREDO, R. M. F. Armazenamento de pimentão em pó em embalagem de polietileno. Revista Brasileira de Produtos Agroindustriais, Campina Grande, v. 9, n. 2, p. 111-118, 2007.
BRASIL. Tabela brasileira de composição de alimentos – TACO. 4 ed. Campinas: NEPA-UNICAMP, 2011. 161 p.
CHITARRA, M. I.; CHITARRA, A. B. Pós-colheita de frutos e hortaliças: fisiologia e manuseio. 2. ed. Lavras: UFLA, 2005. 783p.
CECCHI, H. M. Fundamentos teóricos e práticos em análise de alimentos. 2°ed.rev. Campinas, SP: Editora Unicamp, 2003.
DAMBROS, J. I. Estabilidade de compostos potencialmente bioativos e alterações de qualidade em frutos e produtos de pimenta (Capsicum spp.). Dissertação (Mestrado) Universidade Federal de Pelotas. Faculdade de Agronomia Eliseu Maciel. 2014
FOOD INGREDIENTS BRASIL. Os lipídeos e suas principais funções. Revista Fi, n. 37, p. 55-61, 2016.
FOOD INGREDIENTS BRASIL. Alimentos desidratados. Revista Fi, n. 26, p. 58-71, 2013.
INSTITUTO ADOLFO LUTZ. Normas Analíticas do Instituto Adolfo Lutz. v. 1: Métodos químicos e físicos para análise de alimentos, 4. ed. São Paulo: IAL, 2008.
JUNIOR, E. R. D.; GOTO, R.; RODRIGUES, D. S.; VICENTINI, N. M.; CAMPOS, A. J. Qualidade de pimentões amarelos colhidos em dois estádios de maturação. Revista Científica Eletrônica de Agronomia, Garça, v. 17, n. 1, p. 23-30, 2010.
LEME, S. C. Qualidade pós-colheita de pimentões produzidos em sistema orgânico. Tese (Doutorado) Universidade Federal de Lavras. Fevereiro de 2012.
MILLER, G. L. Use of dinitrosalicylic acid reagent for determination of sugar. Analytical chemistry, v. 31, n. 3, p. 426-428, 195.
NASCIMENTO, A. M.; COSTA, F. B.; SILVA, J. L.; ARAÚJO, C. R.; FORMIGA, A. S. Compostos bioativos do pimentão verde in natura e desidratado. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, v. 12, n. 3, p. 552-555, 2017.
PARK, K. J.; ANTONIO, G. C. Análises de materiais biológicos. Campinas: Universidade Estadual de Campinas, Faculdade de Engenharia Agrícola, 2006. 21 f.
PINHEIRO, D. M.; PORTO, K. R. A.; MENEZES, M. E. S. A Química dos Alimentos: carboidratos, lipídeos, proteínas, vitaminas e minerais. Editora da Universidade Federal de Alagoas, Maceió, 2005, 52 p
RINALDI, M. M.; SANDRI, D.; RIBEIRO, M. O.; AMARAL, A. G. Características físico-químicas e nutricionais de pimentão produzido em campo e hidroponia. Ciência e Tecnologia de Alimentos, Campinas, v. 28, n. 3, p. 558-563, 2008.
SILVA, F. A. S.; AZEVEDO, C. A. V. Assistat versão 7.7 beta. Campina Grande-PB: Assistência Estatística, Departamento de Engenharia Agrícola do CTRN - Universidade Federal de Campina Grande. 2016.
YEMM, E. W.; WILLIS, A. J. The estimation of carbohydrates in plant extracts by anthrone. Biochernical Journat, v. 57, n. 3, p. 508-514, 1954.