Juazeiro fruit bending kinetics (Ziziphus joazeiro Mart.) under different concentrations of NaOH

Authors

  • Jéssica Leite da Silva Universidade Federal de Campina Grande
  • Franciscleudo Bezerra da Costa Universidade Federal de Campina Grande
  • Ana Marinho do Nascimento Universidade Federal de Campina Grande
  • Mahyara de Melo Santiago Universidade Federal de Campina Grande
  • Tatiana Marinho Gadelha Universidade Federal de Campina Grande

DOI:

https://doi.org/10.18378/rvads.v12i4.4741

Keywords:

Fixation, Carbon dioxide, Sodium hydroxide, Quantification.

Abstract

The objective of this study was to evaluate the ideal amount of sodium hydroxide (NaOH) to be used in the titration breath analysis in juazeiro (Ziziphus joazeiro Mart.) Fruits harvested in the city of Pombal, Paraíba. For this, two volumes of NaOH, 0.5 and 1.0 mL were tested during the 24 hour period. The results demonstrated that the volume of 0.5 mL was efficient only for short periods of analysis, more precisely for up to 16 hours. The results obtained for the volume of 1.0 mL showed to be efficient during the whole period of analysis and become more feasible, because it fixed a greater amount of CO2, when compared to the results obtained when using 0,5 mL of NaOH.

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Author Biographies

Jéssica Leite da Silva, Universidade Federal de Campina Grande

DOUTORANDA EM ENGENHARIA DE PROCESSOS PELO CENTRO DE CIÊNCIAS E TECNOLOGIA CAMPUS CAMPINA GRANDE

Franciscleudo Bezerra da Costa, Universidade Federal de Campina Grande

Professor Adjunto da Unidade Acadêmica de Tecnologia de Alimentos

Ana Marinho do Nascimento, Universidade Federal de Campina Grande

DOUTORANDA EM ENGENHARIA DE PROCESSOS PELO CENTRO DE CIÊNCIAS E TECNOLOGIA CAMPUS CAMPINA GRANDE

Mahyara de Melo Santiago, Universidade Federal de Campina Grande

ENGENHEIRA DE ALIMENTOS PELO CENTRO DE CIÊNCIAS E TECNOLOGIA AGROALIMENTAR CAMPUS POMBAL

Tatiana Marinho Gadelha, Universidade Federal de Campina Grande

GRADUANDA EM CIÊNCIAS BIOLÓGICAS PELO CENTRO DE FORMAÇÃO DE PROFESSORES CAMPUS CAJAZEIRAS

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Published

01-10-2017

How to Cite

SILVA, J. L. da; COSTA, F. B. da; NASCIMENTO, A. M. do; SANTIAGO, M. de M.; GADELHA, T. M. Juazeiro fruit bending kinetics (Ziziphus joazeiro Mart.) under different concentrations of NaOH. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, [S. l.], v. 12, n. 4, p. 798–801, 2017. DOI: 10.18378/rvads.v12i4.4741. Disponível em: https://gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/4741. Acesso em: 22 dec. 2024.

Issue

Section

SCIENTIFIC NOTE

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