Postharvest of juazeiro fruits at different maturation stages

Authors

  • Jéssica Leite da Silva Universidade Federal de Campina Grande
  • Franciscleudo Bezerra da Costa Universidade Federal de Campina Grande
  • Ana Marinho do Nascimento Universidade Federal de Campina Grande
  • Rafaela Teixeira Rodrigues do Vale Costa Universidade Federal de Viçosa
  • Anderson dos Santos Formiga Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho

DOI:

https://doi.org/10.18378/rvads.v13i3.4744

Keywords:

Zizyphus joazeiro, Soluble solids, Ascorbic acid, Phenolic compounds.

Abstract

The juazeiro (Ziziphus joazeiro Mart.) Popularly known as juá is a plant typical of the Brazilian Northeast, widely used in animal feeding in times of prolonged drought, however, its fruits are little studied and characterized. In this approach, the objective was to evaluate the post-harvest quality of juazeiro fruits at different maturation stages. The fruits were harvested from plants located at the Centro de Ciências e Tecnologia Agroalimentaria, of the Federal University of Campina Grande, Campus Pombal-PB. The fruits were selected for the absence of injuries and classified in five maturation stages, according to the color of the fruit peel. Physical, physical-chemical characteristics, centesimal composition and bioactive compounds were evaluated. The results indicate that the fruits of juazeiro present high yield of pulp, high concentration of soluble solids, ascorbic acid and phenolic compounds, indicating the probable antioxidant potential of the fruits, especially in the stage of maturation I and IV.

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Author Biographies

Jéssica Leite da Silva, Universidade Federal de Campina Grande

MESTRANDA DO PROGRAMA DE PÓS GRADUAÇÃO EM SISTEMAS AGROINDUSTRIAIS

Franciscleudo Bezerra da Costa, Universidade Federal de Campina Grande

PROFESSOR ADJUNTO DA UNIDADE ACADÊMICA DE TECNOLOGIA DE ALIMENTOS

Ana Marinho do Nascimento, Universidade Federal de Campina Grande

MESTRANDA DO PROGRAMA DE PÓS GRADUAÇÃO EM SISTEMAS AGROINDUSTRIAIS

Rafaela Teixeira Rodrigues do Vale Costa, Universidade Federal de Viçosa

MESTRANDA DO PROGRAMA DE PÓS-GRADUAÇÃO EM CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS

Anderson dos Santos Formiga, Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho

GRADUANDO EM ENGENHARIA DE ALIMENTOS PELO CENTRO DE CIÊNCIAS E TECNOLOGIA AGROALIMENTAR

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Published

01-07-2018

How to Cite

SILVA, J. L. da; COSTA, F. B. da; NASCIMENTO, A. M. do; COSTA, R. T. R. do V.; FORMIGA, A. dos S. Postharvest of juazeiro fruits at different maturation stages. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, [S. l.], v. 13, n. 3, p. 302–307, 2018. DOI: 10.18378/rvads.v13i3.4744. Disponível em: https://gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/4744. Acesso em: 22 dec. 2024.

Issue

Section

AGRICULTURAL SCIENCES

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