Potassium fertilization in protected cultivation of sweet pepper under organic system

Authors

DOI:

https://doi.org/10.18378/rvads.v14i2.6134

Keywords:

Capsicum annum, Potassic fertilizers, Protected environment

Abstract

The vegetables grown in a shaded environment have been gaining more space in front of the open field planting system. Among the vegetables, it stands out the pepper, being among the ten most produced crops. The objective of this study was to evaluate the efficiency of potassium sources and fertilizers in the nutrition of pepper plants (Capsicum annuum L.) under an organic system. The experimental design was a randomized complete block design, using two sources of potassium: potassium sulphate (50% K) and wood ash (5,84% K) and six blocks, each with three plants. ash yielded higher performance in relation to the following variables: number of fruits per plant, mean fruit mass, fruit length, pulp thickness, commercial productivity. With chemical variables, fertilization with wood ash yielded superior results for soluble solids, vitamin C, and titratable acidity. On the basis of the results obtained, it can be concluded that the treatment with wood ash fertilization was promising regarding the physical characteristics and, for the pH only, lower values were obtained than the other treatments. use of wood ash as a source of nutrition for sweet pepper plants resulted in higher commercial productivity.

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Author Biographies

William Ralf Santos Costa, Universidade do Estado da Bahia

Engenheiro Agrônomo formado pela Universidade do Estado da Bahia - UNEB e Curso Técnico em Edificações pelo Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Sertão Pernambucano.

Pedro Henrique Máximo de Souza Carvalho, Universidade do Estado da Bahia

Graduando em Engenharia Agronômica na Universidade Estadual da Bahia-DCTS Juazeiro, atuando nas áreas de engenharia de água e solo e reuso de água na agricultura.

Paulo Augusto da Costa Pinto, Universidade do Estado da Bahia

Possui graduação em Engenharia Agronômica pela Faculdade de Agronomia do Médio São Francisco (1976), mestrado em Solos e Nutrição de Plantas pela Universidade Federal de Viçosa (1980) e doutorado em Solos e Nutrição de Plantas pela Universidade Federal de Viçosa (2002). Atualmente é professor Pleno da Universidade do Estado da Bahia, - Sócio e Revisor da Revista Brasileira de Ciência do Solo e Revisor da Revista Pesquisa Agropecuária Brasileira. Tem experiência na área de Agronomia, com ênfase em Fertilidade do Solo e Adubação, Nutrição de plantas com ênfase em Mangueira, atuando principalmente nos seguintes temas: Produção orgânica de alimentos, matéria orgânica, ácidos húmicos e fúlvicos, extratos naturais de algas marinhas, mangueira Tommy Atkins, qualidade pós-colheita de frutos e hortaliças, adubação, fertilidade do solo e nutrição de plantas. Em abril de 2009 com a graça de Deus, apoio do Governo da Bahia, UNEB e FAPESB, concluiu com êxito pleno Pós-doutorado na Universidade de Santiago de Compostela, Escola Politécnica Superior de Lugo, Espanha, cooperando no Proyecto: Recursos marinos. Elaboración de un abono a base de algas y restos de pescado. Gestão de resíduos orgânicos.

 

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Published

01-04-2019

How to Cite

COSTA, W. R. S.; CARVALHO, P. H. M. de S.; PINTO, P. A. da C. Potassium fertilization in protected cultivation of sweet pepper under organic system. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, [S. l.], v. 14, n. 2, p. 224–228, 2019. DOI: 10.18378/rvads.v14i2.6134. Disponível em: https://gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/6134. Acesso em: 26 dec. 2024.

Issue

Section

AGRICULTURAL SCIENCES

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