Composting and vermicomposting as an alternative for treatment and disposal of organic waste
DOI:
https://doi.org/10.18378/rvads.v14i2.6136Keywords:
Organic compost, Fertilizer, Waste, NutrientsAbstract
The gray water footprint (GWF) is defined as the volume of fresh water needed to dilute Soil of semiarid regions naturally present low fertility, hampering plant growth and productivity, increasing production costs due to investments in fertilizers and agricultural pesticides. In addition, overall, there is a great waste of food. In view of this scenario, the aim of this work was to evaluate the reuse of organic waste for the production of an organic compost by means of composting, followed by vermicomposting. The experiment was carried out in two stages (composting followed by vermicomposting), at the Federal Institute of Education Science and Technology of Ceará Campus Maracanaú. Organic food residues were used from the Ceará Supply Center, cattle manure and dry leaves. At 51 days after composting, the compost was placed in a tank with a capacity of 310 L, and 100 adult Californian worms (Eisenia foetida) were added, thus initiating the vermicompost process. It was concluded that it is possible to use food waste for the production of organic fertilizer. Composting followed by vermicomposting was feasible and easy to apply. The vermicomposting reduced the grain size of the compound and improved the nutritional quality of the material, increasing the phosphorus, calcium, zinc, copper and iron content.
Downloads
References
ALVES, A. R.; PASSOS, M. A. A.; HOLANDA, A. C. de. Níveis críticos de potássio para o crescimento inicial de Nim (Azadirachta indica A. juss.) em solos a zona da mata de Pernambuco. Revista Verde, v. 5, n.1, p. 58-71, 2010.
BACKES, C.; BÔAS, R. L. V.; GODOY, L. J. G. de; VARGAS, P. F.; SANTOS, A. J. M. Determination of growth and nutrient accumulation in Bella Vista onion. Caatinga, v.31, n.1, p. 246-254, 2018.
CEASA - Central de Abastecimento do Ceará S/A. http://www.ceasa-ce.com.br.
CORTEZ, J.W.; ALVES, A. D. de S.; MOURA, M. R. D. de; OLSZEVSKI, N.; NAGAHAMA, H. de J. Atributos físicos do Argissolo Amarelo do semiárido Nordestino sob sistemas de preparo. Revista Brasileira de Ciência do Solo, v. 35, n. 4, p. 1207-1216, 2011.
COTTA, J. A. de O.; CARVALHO, N. L. C.; BRUM, T. da S.; REZENDE, M. O. de O. Compostagem versus vermicompostagem: comparação das técnicas utilizando resíduos vegetais, esterco bovino e serragem. Engenharia Sanitária e Ambiental, v. 20, n. 1, p. 65-68, 2015.
COSTA, F. X.; ALMEIDA, A. C. V. de; MELO FILHO, J. S. de; DANTAS, V. A.; BASILIO, D. de O. Produção de composto de lixo orgânico para a adubação de mudas de cajueiro com fins de arborização do Campus IV da UEPB-DOI. Terceiro Incluído, v. 4, n. 2, p. 1-18, 2014. https://doi.org/10.5216/teri.v4i2.35229.
DINIZ, G. A. S.; ARAÚJO NETO, S. E. de; NOVALLI, D. da S.; NOGUEIRA, N. T.; SILVA, I. F. da.Qualityindex and harvest maturityof Eugenia cibrat a fruits. Revista Brasileira de Fruticultura, v. 39, n. SPE, 2017. http://dx.doi.org/10.1590/0100-29452017859.
DORES-SILVA, P. R.; LANDGRAF, M. D.; REZENDE, M. O. de O. Processo de estabilização de resíduos orgânicos: vermicompostagem versus compostagem. Química Nova, v. 36, n. 5, p. 640-645, 2013.
FERNANDES, F. D.; GUIMARÃES JÚNIOR, R.; VIEIRA, E. A.; FIALHO, J. de F.; MALAQUIAS, J. V. Produtividade e valor nutricional da parte aérea e de raízes tuberosas de oito genótipos de mandioca de indústria. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, v. 17, n. 1, p. 1-12, 2016. http://dx.doi.org/10.1590/S1519-99402016000100001.
JARA, P. T. C.; RUBIO, F.; SANTOS, F. T. dos; LORIN, H. E. F.; LUIZ, F. N. Vermicompostagem de resíduos de crambe na produção de mudas de rúcula. Ciências Agrárias, v. 40, n. 1, p. 45-52, 2017. http://dx.doi.org/10.19084/RCA15148.
LOUREIRO, D. C.; AQUINO, A. M. de, ZONTA, E.; LIMA, E. Compostagem e vermicompostagem de resíduos domiciliares com esterco bovino para a produção de insumo orgânico. Pesquisa agropecuária brasileira, v.42, n.7, p. 1043-1048, 2007. http://dx.doi.org/10.1590/S0100-204X2007000700018.
MALAFAIA, G.; JORDÃO, C. R.; ARAÚJO, F. G. de; LEANDRO, W. M.; RODRIGUES, A. S. de L. Vermicompostagem de lodo de curtume em associação com esterco bovino utilizando Eisenia foetida. Engenharia Sanitária e Ambiental, v. 20, n. 4, p. 709-716, 2015. http://dx.doi.org/10.1590/S1413-41522015020040134645.
MALAVOLTA, E.; VITTI, G. C.; OLIVEIRA, S. A. de. Avaliação do estado nutricional das plantas: princípios e aplicações. Piracicaba: Editora Potafos, 1997. 319p.
MELO, F. de B.; BASTOS, E. A.; CARDOSO, M. J.; RIBEIRO, V. Q. Cowpea response to phosphorus and zinc. Caatinga, v. 31, n. 1, p. 240-245, 2018. http://dx.doi.org/10.1590/1983-21252018v31n128rc
MILLÁN, F.; PRATO, J. G.; CRUZ, Y. la, SÁNCHEZ, A. Estudio metodológico sobre la medición de pH y conductividad eléctrica em muestras de compost. Revista Colombiana de Química, v. 47, n. 2, p. 21-27, 2017. http://dx.doi.org/10.15446/rev.colomb.quim.v47n2.67338.
MOURA, L. B. de; FREIRE, D. S.; ROCHA, I. da S.; SILVA, J. C. I. da; SANTOS, T. V. Gerenciamento de resíduos em empresas do setor hortifrúti localizadas na região do Cariri – Ceará. Revista Verde, v. 8, n. 5, p. 21-24, 2013.
ORRICO JÚNIOR, M. A. P.; ORRICO, A. C. A.; LUCAS JÚNIOR, J. de. Compostagem dos resíduos da produção avícola: cama de frangos e carcaças de aves. Engenharia Agrícola, v. 30, n. 3, p. 538-545, 2010.
ORRICO JÚNIOR, M. A. P.; ORRICO, A. C. A.; LUCAS JUNIOR, J. de; SAMPAIO, A. A. M.; FERNANDES, A. R. M.; OLIVEIRA, E. A. de. Compostagem dos dejetos da bovinocultura de corte: influência do período, do genótipo e da dieta. Revista Brasileira de Zootecnia, v. 41, n. 5, p. 1301-1307, 2012.
PRADO, R. de M.; NATALE, W. Calagem na nutrição de cálcio e no desenvolvimento do sistema radicular da goiabeira. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 39, n. 10, p. 1007, 1012, 2004. http://dx.doi.org/10.1590/S0100-204X2004001000008.
SILVA, C. D. da; COSTA, L. M. da; MATOS, A. T. de; CECON, P. R.; SILVA, D. D. Vermicompostagem de lodo de esgoto urbano e bagaço de cana-de-açúcar. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, v. 6, n. 3, p. 487-491, 2002. http://dx.doi.org/10.1590/S1415-43662002000300018.
SOUZA, F. I. de; GRANGEIRO, L. C.; SOUZA, V. de F. L.; GONÇALVEZ, F. das C.; OLIVEIRA, F. H. T. de; JESUS, P. M. M. de. Agronomic performance of Italian zucchini as a function of phosphate fertilization. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, v. 22, n. 3, p. 206-211, 2018. http://dx.doi.org/10.1590/1807-1929/agriambi.v22n3p206-211.
VALENTE, B. S.; XAVIER, E. G.; PEREIRA, H. da S.; ANDREAZZA, R.; GOMES, M. C. Variabilidade na composição química de vermicompostos comerciais. Revista Verde, v. 13, n.4, p. 557-562, 2018. http://dx.doi.org/10.18378/rvads.v13i4.5354.
VIONE, E. L. B.; SILVA, L. S. da; CARGNELUTTI FILHO, A.; AITA, N. T.; MORAIS, A. de F. de; SILVA, A. A. K. da. Caracterização química de compostos e vermicompostos produzidos com casca de arroz e dejetos animais. Ceres, v. 65, n. 1, p. 65-73, 2018. http://dx.doi.org/10.1590/0034-737x201865010009.