Organic composting of crab residue in coriander cultivation

Authors

  • Mayra Oliveira Ramos Universidade Estadual do Pará
  • Suezilde da Conceição Amaral Ribeiro Universidade Estadual do Pará

DOI:

https://doi.org/10.18378/rvads.v14i2.6326

Keywords:

Ucides cordatus, Coriandro sativum, Analysis of variance, Multivariate analysis, Solid waste

Abstract

The objective of this research was to evaluate the agronomic performance of coriander and the chemical characteristics of the soil under different organic fertilizations with crab residue. For the agronomic performance, the height, green and dry mass of the plants were collected. In the chemical analysis were determined the pH and the concentrations of 〖Ca〗^(2+), 〖〖Ca〗^(2+)+Mg〗^(2+), 〖Al〗^(3+),〖Na〗^+, Potential Acidity (H^++〖Al〗^(3+)), Organic Matter (O.M), Nitrogen (N) e Potassium (P). The treatments fertilized with the organic compounds that had gliricidia, dry leaves and 5% of crab residues had better agronomic performance. Regarding the chemical characteristics, the Hierarchical Grouping Analysis (AAH) allowed to identify the formation of three groups, which were united according to the amount of crab residues present in the treatments. And with the Principal Component Analysis (PCA) it was possible to identify that the addition of residues of the crab-uçá contributed to the increase the levels of 〖Ca〗^(2+), 〖〖Ca〗^(2+)+Mg〗^(2+),〖Na〗^+ and alkaline pH, and in the absence of 〖Al〗^(3+) and Potential Acidity (H^++〖Al〗^(3+)) in the soil.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Mayra Oliveira Ramos, Universidade Estadual do Pará

Mestre em Ciências Ambientais pela Universidade Estadual do Pará (UEPA). Engenheira de Produção.

Suezilde da Conceição Amaral Ribeiro, Universidade Estadual do Pará

Professora adjunta da Universidade do Estado do Pará nos cursos de mestrado acadêmico em Ciências Ambientais e graduação em Tecnologia de Alimentos.

References

ABDALA, G. C.; MELO, F. W.; SARAIVA, N. A. Plano de manejo da reserva extrativista marinha de Caeté-Taperaçú (PA). Volume I: Diagnóstico. Brasília, 2012. Disponível em: http://www.icmbio.gov.br/portal/images/stories/docs-planos-de manejo/resex_caete_taperacu_pm_diag.pdf. Acesso em: 16 de Jun. 2016.

ALI, M.; TAKATSUGU, H; MIYAGAWA, S. Effects of soil amendment with crab shell on the growth and nodulation of soybean plants (Glycine max Merr.). Plant Production Science, v.1, n. 2, p.119-125, 1998. https://doi.org/10.1626/pps.1.119

ARAÚJO, F. J. F.; AQUINO, M. D.; AQUINO, B. F.; BEZERRA, F. M. L.; NETO, F. C. Aplicação do Composto orgânico produzido a partir de caranguejo uçá Ucides cordatus cordatus no cultivo de feijão caupi Vigna unguiculata (L.) WALP. Revista de Engenharia Ambiental, v.6, n.3, p.015-035, 2009.

BENCHIMOL, R. L.; SUTTON, J. C.; DIAS FILHO, M. B. Potencialidade da casca de caranguejo na redução da incidência de fusariose e na promoção do crescimento de mudas de Pimenteira-do-reino. Fitopatologia Brasileira, v.2, p.180-184, 2006.

BOHM, F. M. L. Z.; PHILIPPSEN, A. S.; OLIVEIRA, D. L.; GARCETE, L. H. T.; BERTOLA, P. B; BOHM, P. A. F. Emergência e crescimento de alface (Lactuca sativa L.) submetida a substratos orgânicos. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, v.12, n. 2, p. 348-352, 2017. https://doi.org/10.18378/rvads.v12i2.4859

CALDEIRA, M. V. W.; GOMES, D. R.; GONÇALVES, E. O.; DELARMELINA, W. M.; SPERANDIO, H. V.; TRAZZI, P.A. Biossólido como substrato para produção de mudas de Toona Ciliata Var. Australis. Revista Árvore, v. 36, n. 6, p. 1009-1017, 2012. http://dx.doi.org/10.1590/S0100-67622012000600002

CORDOVIL, A. R.; BORCEM, E. R.; JUNIOR-FURTADO, I. Aspectos socioeconômicos da pesca do Caranguejo-uçá Ucides cordatus em São João de Pirabas – Pará. Boletim Técnico Científico Cepnor, v. 14, n. 1, p. 47-53, 2014.

CRAVO, M. S; VIEGAS, I. J. M; BRASIL, E. C. Recomendação de adubação e calagem para o estado do Pará. 1. ed. Belém: Rev. e Atual. Embrapa Amazônia Oriental, 2010. 262 p.

FERREIRA, F. J.; AMORIM, A. V.; ARAUJO, F. J. F.; LACERDA, C. F.; AQUINO, M.D. Salinização do solo e desenvolvimento de meloeiro com a aplicação de resíduo de caranguejo. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola Ambiental, v.15, n.4, p.359–364, 2011. http://dx.doi.org/10.1590/S1415-43662011000400005

FERREIRA, L. L.; OLIVEIRA, N, P, S.; MIGUEL, L. C. V.; SANTOS, E. C. dos.; PORTO, V. C. N. Qualidade de coentro orgânico em função do armazenamento e embalagens. Revista Brasileira de Agroecologia. v. 11, n. 2, p. 104- 109, 2016.

GOMES, J. D.; ABRUNHOSA, F. A.; SIMITH, D. J. B. EDIVIN, N. Mangrove sedimentar characteristics and implications for Crab Ucides cordatus (Crustacea, Decapoda, Ucididae) distribution in a estuarine area of the Amazon region. Acta Amazônica. v. 43, n. 2, p. 481-489, 2013. http://dx.doi.org/10.1590/S0044-59672013000400010.

GONÇALVEZ, M, S.; FACCHI, D, P.; BRANDÃO, M, I.; BAUER, M.; PARIS JUNIOR, O. Produção de mudas de alface e couve utilizando composto proveniente de resíduos agroindustriais. Revista Brasrasileira de Agroecologia. v. 1, n.1, p. 216-224, 2014.

IBAMA (Instituto Brasileiro do Meio Ambiente e dos Recursos Naturais Renováveis). Boletim Estatístico da pesca e aquicultura 2011. Brasília, DF, 2011. 60p.

KAISER, H. F. The application of electronic computers to factor analysis. Educational and Psychological Measurement. v. 20, n. 1, p.141-151, 1960. https://doi.org/10.1177/001316446002000116.

LIMA, L. M. Q. Lixo: tratamento e biorremediação. 1. ed. São Paulo: Editora Hemus, 2004. 265p.

MALAVOLTA, E. Manual de química agrícola: Adubos e adubação. 3. ed. São Paulo: Editora Agronômica Ceres. 1981. 596p.

MEDEIROS, G. K. C. Q. Estudo comparativo da influência da adubação química e orgânica nos parâmetros químicos do solo de cultivo das hortaliças jambu (Acmella oleracea L.R.K. Jansen) e coentro (Coriandrum sativum L). 2014. 37 p. Dissertação (Mestrado em Ciências Ambientais), Universidade do Estado do Pará. 2014.

OGAWA, M.; SILVA. A. I. M.; OGAWA, N. B. P.; NUNES, M. L.; MAIA, E. L. Adequações tecnológicas no processamento da carne de caranguejo. Ciência e Tecnologia dos Alimentos, Campinas. v. 28, n.1, p. 78-82, 2008. http://dx.doi.org/10.1590/S0101-20612008000100012.

OLINTO, F. A.; ANDRADE, F. D.; JÚNIOR-SOUSA, J. R.; SILVA, S. S.; SILVA, G. D. Compostagem de Resíduos Sólidos. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, v. 7, n. 5, p. 40-44, 2012.

OLIVEIRA, M. V.; MANESCHY, M. C. A. Guará: ambiente, flora e fauna dos manguezais de Santos, Cubatão. Boletim do Museu Paraense Emílio Goeldi- Ciências Humanas, Belém, v. 9, n. 1, p. 129-143, 2014.

PASSOS, P. H. S. Ciência ao sabor do mangue: o saber do caranguejeiro melhorando a condição de trabalho e renda. 2015. 172 p. Dissertação (Mestrado em Desenvolvimento Rural e Gestão de Empreendimentos Agroalimentares). Instituto Federal do Pará, Castanhal, 2015.

PEREIRA, M. F. S.; LINHARES, P. C. F.; MARACAJÁ, P. B.; MOREIRA, J. C.; GUIMARÃES, M. C. D. Desempenho agronômico de cultivares de coentro (coriandrum sativum l.) fertilizado com composto. Revista Verde, v. 6, n. 3, p. 235-239, 2011.

RIVERA, D. S. B. Conhecimento tradicional como instrumento para conservação e manejo do caranguejo uçá ucides cordatus (Linnaeus, 1763) na reserva extrativista marinha de São João da Ponta – Pará. 2015. 112f. Dissertação (Mestrado Profissional em Gestão de Áreas Protegidas na Amazônia) Instituto Nacional de Pesquisas da Amazônia, Manaus. 2015.

RUPERT, E. E.; BARNES, R. D. Zoologiados Invertebrados. 6.ed. São Paulo: Roca Ltda, 1996.

SANTOS, K. P. Desempenho agronômico do coentro submetido a diferentes adubações, Altamira –PA. 2009. 51 p. Trabalho de conclusão de curso. Universidade Federal do Pará, Altamira, 2009.

SILVA, F. C.; PEREIRA, P.A. da; BARRETO, W. de O.; PÉREZ, D. V.; SILVA, C. A. Manual de métodos de análises químicas para avaliação da fertilidade do solo. 2.ed. Rio de Janeiro: Embrapa Solos, 2011. 56 p.

SILVA, V. M.; RIBEIRO, P. H.; TEIXEIRA, A. F. R.; SOUZA, J, L. de. Qualidade dos compostos orgânicos preparados com diferentes proporções de ramos de gliricídia (Gliricidia sepium). Revista Brasileira de Agroecologia. v. 8, n.1, p. 187-198, 2013.

SILVESTRE, M. A.; GOMES, M. V.; SANTOS, S. L.; SOUSA, T. P.; LINHARES, P. C. F.; FERNANDES, D. Desempenho agronômico do coentro fertilizado com mata-pasto. Agropecuária Científica no Semi Árido, v.8, n.4, p. 55-59, 2012.

STATSOFT, INC. Statistica (data analysis software system), versão 7, 2007.

TAVELLA, L. B.; GALVÃO, R. O.; FERREIRA, R. L. F.; NETO, S. E. A.; NEGREIROS, J. R. da. S. Cultivo orgânico de coentro em plantio direto utilizando cobertura viva e morta adubado com composto. Revista Ciência Agronômica, v. 41, n. 4, p. 614-618, 2010.

Published

01-04-2019

How to Cite

RAMOS, M. O.; RIBEIRO, S. da C. A. Organic composting of crab residue in coriander cultivation. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, [S. l.], v. 14, n. 2, p. 188–196, 2019. DOI: 10.18378/rvads.v14i2.6326. Disponível em: https://gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/6326. Acesso em: 22 dec. 2024.

Issue

Section

AGRICULTURAL SCIENCES

Most read articles by the same author(s)