Drying kinetics and its influence on the dimensions of shelled pumpkin seeds
DOI:
https://doi.org/10.18378/rvads.v14i5.7585Keywords:
Cucurbita moschata, Mathematical models, Page, Physical propertiesAbstract
The drying applied to pumpkin seeds, increases the shelf life of the product and consequently facilitates its marketing. The objective of this study was to perform the drying kinetics of shelled pumpkin seeds at different drying air temperatures, adjusting the experimental data obtained to empirical mathematical models and to evaluate the influence of drying on their dimensions. Drying kinetics of peeled pumpkin seeds were performed at different drying air temperatures (50, 70 and 90 °C), adjusting the experimental data obtained to the empirical mathematical models of Handerson and Pabis, Lewis and Page. Seed size was analyzed for length, width and thickness using a digital caliper. Regarding the applied mathematical models, the Page model was considered to be more efficient in describing the drying process of shelled pumpkin seeds. It was found that the seed dimensions were directly influenced by the increase of the drying temperature. Therefore, increasing the temperature of the applied drying air provided greater moisture removal from the product and its size data can be used to size the size of sieves and postharvest equipment.
Downloads
References
ALMEIDA, R. L. J.; SANTOS, N. C.; PEREIRA, T. P.; QUEIROGA, A. P. R.; SILVA, V. M. A.; RIBEIRO, V. H. A.; ARAÚJO, R. D. A.; CABRAL, M. B.; SILVA, L. R. I.; BORGES, E. M. E. S. Azuki bean drying kinetics: mathematical modeling and thermodynamic properties. Research, Society and Development, v. 9, n. 3, p.1-15, 2020. 10.33448/rsd-v9i3.2316.
AMARAL, L. F.; FERREIRA, I. M.; SANTOS, L. V. N.; SILVA, A. M. O. E.; FAGUNDES, A. A.; CARVALHO, M. G. Biscoito com especiarias e farinhas de milho e semente de abóbora: desenvolvimento e avaliação da qualidade. Demetra: Alimentação, Nutrição & Saúde, v.14, n.1, p.1-17, 2019. 10.12957/demetra.2019.33380.
ARAÚJO, W. D.; GONELI, A. L. D.; CORRÊA, P. C.; HARTMANN FILHO, C. P.; MARTINS, E. A. S. Modelagem matemática da secagem dos frutos de amendoim em camada delgada. Revista Ciência Agronômica, v.48, n.3, p.448-457, 2017. 10.5935/1806-6690.20170052.
ARAÚJO, W. D.; GONELI, A. L. D.; SOUZA, C. M. A.; GONÇALVEZ, A. A.; VILHASANTI, H. C. B. Propriedades físicas dos grãos de amendoim durante a secagem. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, v. 18, n. 3, p.279–286, 2014.
BAHRAMSOLTANI, R.; FARZAEI, M. H.; ABDOLGHAFFARI, A. H.; RAHIMI, R.; SAMADI, N.; HEIDARI, M.; ESFANDYARI, M.; BAEERI, M.; HASSANZADEH, G.; ABDOLLAHI, M.; SOLTANI, S.; POURVAZIRI, A.; AMIN, G. Evaluation of phytochemicals, antioxidant and burn wound healing activities of Cucurbita moschata Duchesne fruit peel. Iranian Journal Basic Medical Sciences, v.20, n.7, p.788-805, 2017. 10.22038/IJBMS.2017.9015.
CORRÊA, P. C.; OLIVEIRA, G. H. H.; BOTELHO, F. M.; GONELI, A. L. D.; CARVALHO, F. M. Modelagem matemática e determinação das propriedades termodinâmicas do café (Coffea arabica L.) durante o processo de secagem. Revista Ceres, v.57, n.5, p.595-601, 2010. 10.1590/S0034-737X2010000500005.
COSTA, L. M.; RESENDE, O.; GONÇALVES, D. N.; SOUSA, K. A. Qualidade fisiológica das sementes de crambe submetidas a diferentes condições de secagem. Revista de Ciências Agrárias, v.60, n.3, p. 235-240, 2017. 10.4322/rca.2446.
DARRUDI, R.; NAZERI, V.; SOLTANI, F.; SHOKRPOUR, M.; ERCOLANO, M. R. Evaluation of combining ability in Cucurbita pepo L. and Cucurbita moschata Duchesne accessions for fruit and seed quantitative traits. Journal of Applied Research on Medicinal and Aromatic Plants, v.9, p.70–77, 2018. 10.1016/j.jarmap.2018.02.006.
DIÓGENES, A. M. G.; QUEIROZ, A. J. M.; FIGUEIRÊDO, R. M. F.; SANTOS, D. C. Cinética de secagem de grãos de abóbora. Revista Caatinga, v.26, n.1, p.71-80, 2013.
GONELI, A. L. D.; CORRÊA, P. C.; MAGALHÃES, F. E. A.; BAPTESTINI, F. M. Contração volumétrica e forma dos frutos de mamona durante a secagem. Acta Scientiarum, v.33, n.1, p.1-8, 2011. 10.4025/actasciagron.v33i1.4629.
MOHSENIN, N. N. Physical properties of plant and animal materials. New York: Gordon and Breach science publishers Inc., 1986. 734p.
NASCIMENTO, A. P. S.; BARROS, S. L.; SANTOS, N. C.; ARAÚNI, A. J. B.; CAVALCANTI, A. S. R. R. M.; DUARTE, M. E. M. Secagem convectiva e influência da temperatura nas propriedades físico-químicas das amêndoas de girassol comercial. Revista Brasileira de Produtos Agroindustriais, v.20, n.3, p.227-238, 2018.
NUNES, J. A. S.; ORMOND, A. T.; CANEPPELE, C.; SILVA, S. L. S. DA.; JOB, M. T. Determinação do ângulo de repouso, volume unitário, eixos ortogonais e esfericidade de trigo. Acta Iguazu, v.3, n.2, p.77-86, 2014.
RESENDE, O.; CORRÊA, P. C.; GONELI, A. L. D.; CECON, P. R. Forma, tamanho e contração volumétrica do feijão (Phaseolus vulgaris L.) durante a secagem. Revista Brasileira de Produtos Agroindustriais, v.7, n.1, p.15-24, 2005.
SALES, M. A. L.; MOREIRA, F. J. C.; RIBEIRO, A. A.; MONTEIRO, R. N. F.; SALES, F. A. L. Potencial das sementes de abóbora submetidas a diferentes períodos de embebição. Brazilian Journal of Biosystems Engineering, v.9, n.4, p.289-297, 2015. 10.18011/bioeng2015v9n4p289-297.
SANTOS, N. C.; SILVA, W. P.; BARROS, S. L.; ARAÚJO, A. J. B.; GOMES, J. P.; ALMEIDA, R. L. J.; NASICMENTO, A. P. S.; ALMEIDA, R. D.; SILVA, C. M. D. P. S.; QUEIROZ, A. J. M.; FIGUEIRÊDO, R. M. F. Study on Drying of Black Rice (Oryza sativa L.) Grains: Physical-Chemical and Bioactive Quality. Journal of Agricultural Science, v. 11, n. 9, p. 203-212, 2019. 10.5539/jas.v11n9p203.
SILVA, E. C. O.; SILVA, W. P.; GOMES, J. P.; SILVA, C. M. D. P. S.; ALEXANDRE, H. V.; FARIAS, V. S. O.; MELO, B. A.; QUEIROZ, A. J. M.; FIGUÊIREDO, R. M. F. Drying of Albedo and Whole Peel of Yellow Passion Fruit. Journal of Agricultural Science, v.11, n.6, p.501-509, 2019c. 10.5539/jas.v11n6p501.
SILVA, F. A. S.; AZEVEDO, C. A. V. The Assistat Software Version 7.7 and its use in the analysis of experimental data. African Journal Agricultural Research, v. 11, p. 3733-3740, 2016.
SILVA, I. L.; SILVA, H. W.; CAMARGO, F. R. T.; FARIAS, H. F. L.; FREITAS, E. F. M. Secagem e difusividade de sementes de melão Drying and diffusivity of melon seeds. Revista de Ciências Agrárias, v.41, n.2, p.309-315, 2018. 10.19084/RCA17278.
SILVA, J. B.; SCHLABITZ, C.; GRÄFF, C.; SOUZA, C. F. V. Biscoitos enriquecidos com farinha de semente de abóbora como fonte de fibra alimentar. Revista destaques acadêmicos, v.7, n. 4, p.174-184, 2015. 10.3895/S1981-36862010000100007.
SILVA, L. M. M.; SOUSA, F. C.; SOUSA, E. P.; CAVALCANTI MATA, M. E. R. M.; DUARTE, M. E. M. Modelos de predição da cinética de secagem dos grãos de guandu. Brazilian Journal of Food Technology, v.17, n.4, p.310–318, 2014. 10.1590/1981-6723.3014
SILVA, N. S.; SANTOS, N. C.; GURJÃO, K. C. O.; BARROS, S. L.; ALMEIDA, R. L. J.; WANDERLEY, R. O. S.; MELO, M. O. P.; PEREIRA, T. S.; ALMEIDA, R. D. Determination of the physiological and physical quality of seeds of Phaseolus vulgaris creole. International Journal of Current Multidisciplinary Studies, v.5, n.2, p. 968-971, 2019a.
SILVA, S. N.; PEREIRA FILHO, M. D.; GUEDES, M. H. S.; SOUSA, M. T. L.; GOMES, J. P.; SANTOS, N. C.; ALMEIDA, R. L. J.; WANDERLEY, R. S. O.; BARROS, S. L.; RIBEIRO, V. M. A. Determination of the Physical Properties of Grains of Lens culinaris L. Journal of Scientific and Engineering Research, v.6, n.4, p.36-40, 2019d.
SILVA, V. M. A.; SANTOS, N. C.; BARROS, S. L.; ALMEIDA, R. L. J.; RIBEIRO, V. H. A.; MELO, M. O. P. Conservação de sementes de abóbora através de secagem convectiva. Caderno Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, v. 9, n.7, e-7098, 2019b.
SILVA, W. P.; SILVA, C. M. D. P. S. LAB Fit Curve Fitting Software (Nonlinear Regression and Treatment of Data Program) V 7.2.50 (2008), online, available from world wide web: , date of access: 2019-June-17.
SILVEIRA, D. C.; LEITE, A. C. N.; SANTOS, N. C.; GOMES, J. P. Características físicas de grãos de feijão-fava rajada (Phaseolus lunatus L.). Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, v.14, n.4, p.518-523, 2019. 10.18378/rvads.v14i4.6811.
TINOCO, L. P. N.; PORTEB, A.; PORTEC, L. H. M.; GODOYD, R. L. O.; PACHECO, S. Perfil de Aminoácidos de Farinha de Semente de Abóbora, UNOPAR, v.14, n.3, p.149-153, 2012.
ULLMANN, R.; RESENDE, O.; RODRIGUES, G. B.; CHAVES, T. H.; OLIVEIRA, D. E. C. Qualidade fisiológica das sementes de sorgo sacarino submetidas à secagem e ao armazenamento. Revista Engenharia na Agricultura, v.26, n.4, p.313-321, 2018. 10.13083/reveng.v26i4.960.