Alternative substrates for the production of tomato and eggplant seedlings

Authors

  • Ana Maria Maciel dos Santos Centro de Tecnologias Estratégicas do Nordeste, Recife, Pernambuco
  • Maria Amélia de Oliveira Silva Instituto Federal de Alagoas, Piranhas
  • Daniele Alves de Sá Instituto Federal de Alagoas, Piranhas
  • Luis Paulo Ferreira Neves Instituto Federal de Alagoas, Piranhas
  • Fernanda do Nascimento Gouveia Instituto Federal de Alagoas, Piranhas
  • Kleyton Danilo da Silva Costa Instituto Federal de Alagoas, Piranhas

DOI:

https://doi.org/10.18378/rvads.v16i2.7888

Keywords:

Solanum melongena, Solanum lycopersicum, Cattle manure, Goat manure

Abstract

The objective of the work was to identify different types and proportions of compounds in the formulation of substrates for obtaining tomato and eggplant seedlings. Two experiments were conducted in a completely randomized design, composed of seven treatments consisting of the substrates (Tropstrato®, Solo + cattle manure, Solo + goat manure, Solo + goat manure + beef manure, Solo + beef manure + sand, Soil + goat manure + sand and soil + goat manure + cattle manure + sand) submitted to three replications, totaling 21 plots consisting of 10 plants each. The variables analyzed were: root length (CR), shoot length (CPA), stem diameter (DC), number of total leaves (QFT), number of true leaves (QFV), fresh shoot weight (MFPA) ), dry shoot weight (MSPA), fresh root weight (MFR) and dry root weight (MSR). For the production of tomato seedlings, it is recommended to use the alternative substrate composed of 50% soil + 50% bovine manure, as an alternative to replace the commercial substrate. For the production of eggplant seedlings, alternative substrates 50% Solo + 50% bovine manure, 33.33% Solo + 33.33% goat manure + 33.33% bovine manure and 25% Solo are recommended + 25% goat manure + 25% bovine manure + 25% sand, being alternatives for replacing the commercial substrate. Therefore, substrate B (composed of soil and bovine manure, in the proportion of 1: 1) is indicated for both species, among which the alternative has the pH closest to the commercial substrate.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Ana Maria Maciel dos Santos, Centro de Tecnologias Estratégicas do Nordeste, Recife, Pernambuco

Graduação em Agronomia

Mestra em Melhoramento genético de plantas

Doutora em Melhoramento genético de plantas

Bosista PCI/CNPq - Biotecnologia

Maria Amélia de Oliveira Silva, Instituto Federal de Alagoas, Piranhas

Graduanda em Agronomia

Daniele Alves de Sá, Instituto Federal de Alagoas, Piranhas

Graduanda em Agronomia

Luis Paulo Ferreira Neves, Instituto Federal de Alagoas, Piranhas

Graduando em Agronomia

Fernanda do Nascimento Gouveia, Instituto Federal de Alagoas, Piranhas

Graduanda em Agronomia

Kleyton Danilo da Silva Costa, Instituto Federal de Alagoas, Piranhas

Engenheiro Agrônomo

Doutor em Melhoramento Genético de Plantas

Professor do IFAL - Campus Piranhas

References

ANDRADE, G. C. R. M.; OETTERER, M.; TORNISIELO, V. L. O tomate como alimento – cadeia produtiva e resíduos de agrotóxicos. Pesticidas: Revista de ecotoxicologia e meio ambiente. v. 20, p. 57-66, 2010. 10.5380/pes.v20i1.20477.

BEZERRA, F. C.; FERREIRA F. V. M.; SILVA T. C. Produção de mudas de berinjela em substratos à base de resíduos orgânicos e irrigadas com água ou solução nutritiva. Horticultura Brasileira, v. 27, n. 2, p. 1348-1352, 2009.

BOITEUX, L. S.; MENDONÇA, L. J.; FONSECA, M. E N.; REIS, A.; VILELA, N. J; GONZÁLEZ-ARCO, M.; NASCIMENTO, M. N. Melhoramento de berinjela. In NICK, C.; BORÉM, A. Melhoramento de hortaliças. Editora UFV, Viçosa. p. 15-192. 2016.

CAMPANHARO, M.; RODRIGUES, J. J. V.; JUNIOR, M. A. L.; ESPINDULA, M. C.; da COSTA, J. V. T. Características físicas de diferentes substratos para produção de mudas de tomateiro. Revista Caatinga, v. 19, n.2, p. 140-145, 2016.

CARMO, M. C.; SANTOS, W. P.; MACHADO, C. B. SANTOS, M. R. G. BRAVIN, N. P. Diferentes substratos orgânicos na produção de mudas de berinjela na Amazônia ocidental. AGRARIAN ACADEMY, Centro Científico Conhecer - Goiânia, v. 5, n. 9, p. 188-194, 2018. 10.18677/Agrarian_Academy_2018a19.

CERQUEIRA, F. B.; FREITAS, G. A.; MACIEL, C. J.; CARNEIRO, J. S. S.; LEITE, R. C. Produção de mudas de tomate cv. Santa Cruz em diferentes substratos. Journal of Bioenergy and Food Science, v. 2, n. 2, p. 39-45, 2015. 10.18607/JBFS.V2.I.2.21.

CONAB - Compêndio de estudos Conab, v. 21, 22p. 2019.

COSTA, E.; DURANTE, L. G. Y.; NAGEL, P. L.; FERREIRA, C. R.; SANTOS, A. Qualidade de mudas de berinjela submetida a diferentes métodos de produção. Revista Ciência Agronômica, v.42, n.4, 2011. 10.1590/S1806-66902011000400026.

COSTA, K. D. S.; CARVALHO, I. D. E.; FERREIRA, P. V.; SILVA, J.; TEIXEIRA, J. S. Avaliação de substratos alternativos para a produção de mudas de alface. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, v.7, n. 5, p. 58-62, 2012.

COSTA, L. A. M.; COSTA, M. S. S. M.; PEREIRA, D. C.; BERNARDI, F. H.; MACCARI, S. Avaliação de substratos para a produção de mudas de tomate e pepino. Revista Ceres, v. 60, n. 5, p. 675-682, 2013. 10.1590/S0034-737X2013000500011.

ENSINAS, S. C.; MAEKAWA JUNIOR, M. T.; ENSINAS, B. C. Desenvolvimento de mudas de rúcula em diferentes combinações de substrato. Revista Científica Eletrônica de Agronomia, v.18, n.1, p.1-7, 2011.

FERREIRA, D. F. Sisvar: a computer statistical analysis system. Ciência e Agrotecnologia, v.35, n.6, p. 1039 – 1042, 2011. 10.1590/S1413-70542011000600001.

FERREIRA, P. V. Estatística Experimental Aplicada às Ciências Agrárias. 1. ed. Viçosa: Editora UFV, 2018. 588p.

FILGUEIRA, F. A. R. Novo manual de olericultura: agrotecnologia moderna na produção e comercialização de hortaliças. 3a edição. Viçosa: Editora UFV, 2012. 418p.

GONÇALVES, M. C. R.; DINIZ, M. F. F. M.; BORBA, J. D. C.; NUNES, X. P.; BARBOSA FILHO, J. M. Berinjela (Solanum melongena L.) – Mito ou realidade no combate as dislipidemias? Revista Brasileira de Farmacognosia, v.16, n.2, p.252 – 257, 2006. 10.1590/S0102-695X2006000200020.

KRAUSE, M. R.; MONACO, P. A. V. L.; HADDADE, I. R.; MENEGHELLI, L. A. M.; SOUZA, T. D. Aproveitamento de resíduos agrícolas na composição de substratos para produção de mudas de tomateiro. Horticultura Brasileira, v. 35, n. 2, p. 305-310, 2017. 10.1590/s0102-053620170224.

MARIN, L. S.; AMORIN, S. J.; GOBI, S.; KANRAD, L.; BICCA, A. M. O. Avaliação morfoagronômica em mudas de berinjela em diferentes substratos. Congrega Urcamp, anais da 14ª mostra de Iniciação Científica, RS, 2017.

MEDEIROS, D. C.; MARQUES, L. F.; DANTAS, M. R. S.; MOREIRA, J. N.; AZEVEDO, C. M. S. B. Melon seedling production with fish farming wastewater in different types of substrates and trays. Revista Brasileira de Agroecologia, v.5, n.2, p. 65-71, 2010.

MENDONÇA, V.; RAMOS, J. D.; ARAÚJO NETO, S. E.; PIO, R.; GONTIJO, T. C. A.; JUNQUEIRA, K. P. Substratos e quebra de dormência na formação do porta-enxerto de gravioleira cv. RBR. Revista Ceres, v.49, n.286, p.657-668, 2002.

RODRIGUES, E. T.; LEAL, P.; COSTA, E.; PAULA, T. S.; GOMES, V. A. Production of tomato seedlings in different substrates and containers in protected environment. Horticultura Brasileira, v.28, n.4, p.483-488, 2010. 10.1590/S0102-05362010000400018.

SANTOS, A. C. M.; CARNEIRO, J. S. S.; FERREIRA JUNIOR, J. M.; SILVA, M. C. A.; SILVA, R. R. Produção de mudas de tomateiro cv. Drica sob substratos alternativos. Agropecuária Científica no Semiárido, v.11, n.4, p.1-12, 2015. 10.30969/acsa.v11i4.625.

SANTOS, M. R.; SEDIYAMA, M. A. N.; SALGADO, L. T.; VIDIGAL, S. M.; REIGADO, F. R. Produção de mudas de pimentão em substratos à base de vermicomposto. Bioscience Journal, v.26, n.4, p.572-578, 2010.

SILVA JÚNIOR, A. B.; SILVA, J.; TEIXEIRA, J. S.; SILVA, M. T.; SANTOS, D. F.; CUNHA, J. L. X L.; COSTA, K. D. S. Pepper Seedlings Quality Submitted to Different Substrates and Types of Trays. Journal of Experimental Agriculture International, v. 19, n. 6, p. 1-8, 2017b. 10.9734/10.9734/JEAI/2017/38746.

SILVA, J.; TEIXEIRA, J. S.; SILVA, M. T.; SANTOS, D. F.; SILVA JÚNIOR, A. B.; CARVALHO, A. P. V.; COSTA, K. D. S. Alternative Substrates for Production of Cherry Tomato Seedlings. Journal of Experimental Agriculture International, v. 18, n. 4, p. 1-7, 2017a. 10.9734/JEAI/2017/36984.

SILVA, F. C. Manual de análises químicas do solo, plantas e fertilizantes. 2° edição revista e ampliada. Brasília, 2019. 627 p.

SILVEIRA, E. B.; RODRIGUES, V. J. L. B.; GOMES, A. M. A.; MARIANO, R. L. R.; MESQUITA, J. C. P. Pó de coco como substrato para produção de mudas de tomateiro. Horticultura Brasileira, v.20, n.2, p.211-216, 2002. 10.1590/S0102-05362002000200019.

SOUSA, I. F.; SILVA, V. P. R.; SABINO, F. G.; NETTO, A. O. A.; SILVA, B. K. N.; AZEVEDO, P V. Reference evapotranspiration in the irrigated perimeters of the State of Sergipe. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, v.14, n.6, p.633 – 644, 2010. 10.1590/S1415-43662010000600010.

TREICHEL, M. Anuário Brasileiro do Tomate 2016. Santa Cruz do Sul: Editora Gazeta Santa Cruz, 2016. 64p.

Published

01-04-2021

How to Cite

SANTOS, A. M. M. dos; SILVA, M. A. de O.; SÁ, D. A. de; NEVES, L. P. F.; GOUVEIA, F. do N.; COSTA, K. D. da S. Alternative substrates for the production of tomato and eggplant seedlings. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, [S. l.], v. 16, n. 2, p. 206–212, 2021. DOI: 10.18378/rvads.v16i2.7888. Disponível em: https://gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/7888. Acesso em: 21 nov. 2024.

Issue

Section

SCIENTIFIC NOTE

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>