Beekeeping in São Raimundo Nonato, Piauí, Brazil

Authors

DOI:

https://doi.org/10.18378/rvads.v14i1.5889

Keywords:

Honey production, Beekeeper, Territory of Serra da Capivara

Abstract

Belonging to the Integrated Territory of Serra da Capivara, semi-arid Brazil, the economy of São Raimundo Nonato is based on the agricultural sector with emphasis on honey production and small animal husbandry. The objective of the study was to perform an analysis of the environmental, social, economic and technical aspects of the beekeeping sector in the municipality of São Raimundo Nonato. A direct field survey was carried out with the application of a semistructured questionnaire, individually applied in the communities of São Vítor, Nova Jerusalém and Macacos. The average honey productivity in the year 2016 varied between 15 and 25 kg per hive/year and the total production was approximately 39,000 kg. The beekeeping activity in the communities collaborates expressively in the financial income of the families involved, strengthening the beekeeper/farmer and family is economy and permanence in the field, the net annual income of 80% of beekeepers is 5000 reais with the sale of honey. On the environmental aspect, there is an awareness of beekeepers in which the preservation of flora is substantial for the growth of the productive chain. Increasing productivity and exploiting new bee products such as propolis, royal jelly, pollen, wax and honeycomb in the pot are the biggest yearnings of beekeepers.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Davina Maria de Castro Carvalho, Serviço Brasileiro de Apoio às Micro e Pequenas Empresas

Serviço Brasileiro de Apoio às Micro e Pequenas Empresas - SEBRAE/Piauí, São Raimundo Nonato-PI.

Analista Técnica I.

Laerte Bezerra de Amorim, Instituto Federal do Piauí

Coordenação de Agricultura

Darcet Costa Souza, Instituto Federal do Piauí

Centro de Ciências Agrárias, Departamento de Zootecnia.

Carlos Pedro de Menezes Costa, Instituto Federal do Piauí

Coordenação de Agricultura.

References

ALEIXO, D. L.; ARAÚJO, W. L.; AGRA, R. S.; MARACAJÁ, P. B; SOUSA, M. J. O. Mapeamento da flora apícola arbórea das regiões polos do estado do Piauí. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, Pombal, v.9, n.4, p.262 - 270, 2014.

ALMEIDA, M. A. D; CARVALHO, C. M. S. Apicultura: Uma Oportunidade de Negócio Sustentável. Salvador: SEBRAE Bahia, 2009.52p.

BORGES, R. L. B.; JESUS, M. C.; ,CAMARGO, R. C. R.; SANTOS, F. A. R. Pollen content of marmeleiro (Croton spp., Euphorbiaceae) honey from Piauí State, Brazil, Palynology, v.38, n.2, p.179-194, 2014. 10.1080/01916122.2014.880077.

CASTILHOS, D.; BERGAMO, G. C.; FONSECA, V. L. I.; BELCHIOR FILHO, V. Apiculture in Rio Grande do Norte, Brazil: a four-year follow-up survey. Latin american journal of business management, v.7, n.1, p.96-116, 2016.

CLIMATE-DATA. Clima de São Raimundo Nonato, PI. Disponível em: <https://pt.climate-data.org/america-do-sul/brasil/piaui/sao-raimundo-nonato-33871/>. Acesso em: 18 jan 2019.

CORREIA-OLIVEIRA, M. E.; PODEROSO, J. C. M.; FERREIRA, A. F.; RIBEIRO, G. T.; ARAUJO, E. D. Apicultores do Estado de Sergipe, Brasil. Scientia Plena, v.6, n.1, p.1-7, 2010.

CRESWELL, J. W. Projeto de pesquisa: métodos qualitativo, quantitativo e misto. Porto Alegre: Artmed, 2007. 248p.

DE SOUZA, D. A.; GRAMACHO, K. P.; CASTAGNINO, G. L. B. Produtividade de mel e comportamento defensivo como índices de melhoramento genético de abelhas africanizadas (Apis mellifera L.). Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, Salvador, v.13, n.2, p.550-557, 2012.

DICKER, L. Percepção de valor em sistemas de informação orientados para o pequeno e médio varejo brasileiro. 2009. 110f. Dissertação (Mestrado em Administração) - Faculdade de Ciências Empresariais da Universidade Fumec, Belo Horizonte. 2009.

GOMES, S. A. B.; AMORIM, L. B. Agricultura familiar: importância e dificuldades da inserção na alimentação escolar na microrregião de Picos – PI. Revista PesquisAgro, Confresa, v.1, n.1, p.39-48, 2018.

HENRIQUE, R. G.; PEREIRA, D. S.; OLIVEIRA, A. M.; MEDEIROS, P. V. Q.; CUNHA, F. F. Perfil dos produtores familiares de mel no município de Serra do Mel – RN. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, Mossoró, v.3, n.4, p.29-41, 2008.

IBGE, Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Produção da Pecuária Municipal 2017. Disponível em: <https://cidades.ibge.gov.br/brasil/pi/sao-raimundo-nonato/pesquisa/18/16459?localidade1=22&tipo=ranking&indicador=16575>. Acessado em: 30 dez 2018.

IBGE, Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Produção da pecuária municipal. Rio de Janeiro. v. 44, p.1-51, 2016.

ICMBIO, Instituto Chico Mendes de Conservação da Biodiversidade. Serra da Capivara: parcerias para a gestão sustentável. Disponível em: <http://www.icmbio.gov.br/portal/ultimas-noticias/4-destaques/7769-serra-da-capivara-parcerias-para-a-gestao-sustentavel>. Acesso em: 10 mar. 2017.

KHAN, A. S.; MATOS, V. D.; LIMA, P. V. P. S. Desempenho da apicultura no estado do Ceará: competitividade, nível tecnológico e fatores condicionantes. Revista de Economia e Sociologia Rural, Brasília, v.47, n.3, p.651-676, 2009. 10.1590/S0103-20032009000300006

KHAN, A. S.; VIDAL, M. F.; LIMA, P. V. P. S.; BRAINER, M. S. C. P. Perfil da Apicultura no Nordeste Brasileiro. Fortaleza: Banco do Nordeste do Brasil, 2014. 246p.

MUSINGUZI, P.; BOSSELMANN, A. S.; POULIOT, M. Livelihoods-conservation initiatives: Evidence of socio-economic impacts from organic honey production in Mwingi, Eastern Kenya. Forest Policy and Economics, v.97, p.132–145, 2018. 10.1016/j.forpol.2018.09.010

LOPES, M. T. R; BARBOSA, A. L.; VIEIRA NETO, J. M; PEREIRA, F. M.; CAMARGO, R. C. R.; RIBEIRO, V. Q.; SOUZA, B. A. Alternativas de sombreamento para apiários. Pesquisa Agropecuária Tropical, Goiânia, v. 41, n. 3, p. 299-305, 2011.

LOURENÇO, M. S. M.; CABRAL, J. E. O. Apicultura e sustentabilidade: visão dos apicultores de Sobral (CE). Revista em Agronegócio e Meio Ambiente, Maringá, v.9, n.1, p.93-115, 2016. 10.17765/2176-9168.2016v9n1p93-115.

MOURA, S. G.; MURATORI, M. C. S.; MONTE, A. M.; CARNEIRO, R. M.; SOUZA, D. C.; MOURA, J. Z. Qualidade do mel de Apis mellifera L. relacionadas às boas práticas apícolas. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, Salvador, v.15, n.3, p.731-739, 2014. 10.1590/S1519-99402014000300021

PEREZ, L. H., RESENDE, J. V., FREITAS, B. B. Exportações brasileiras de mel natural no período 2001-2003. Informações Econômicas, São Paulo, v.34, n.6, p.28-37, 2004.

PONCIANO, N. J.; GOLYNSKI, A.; SOUZA, P. M.; NEY, M. G.; NEY, V. S. P. Caracterização do nível tecnológico dos apicultores do estado do Rio de Janeiro. Revista de Economia e Sociologia Rural, Brasília, v. 51, n.3, p. 499-514, 2013. 10.1590/S0103-20032013000300005

RIBEIRO, K. A.; NASCIMENTO, D. C.; CASSUNDÉ JUNIOR, N. F.; MORATO, J. A. Q.; Arranjo produtivo local (APL) como estratégia de potencializar as fronteiras mercadológicas do apicultor no perímetro de irrigação Senador Nilo Coelho em Petrolina-PE. Revista de Gestão, Finanças e Contabilidade, UNEB, Salvador, v.3, n.2, p.

-120, 2013.

SABBAG, O. J.; NICODEMO, D. Viabilidade econômica para produção de mel em propriedade familiar. Pesquisa Agropecuária Tropical, Goiânia, v. 41, n. 1, p. 94-101, 2011. 10.5216/pat.v41i1.10414

SILVA, A. F.; SOUSA, J. R.; SOUSA, J. S.; ALVES, L. S.; MARACAJÁ, P. B.; SANTOS, D. P.; Diagnóstico da apicultura no município de Pombal-PB. Revista Brasileira de Gestão Ambiental, Mossoró, v.4, n.1, p.01- 12, 2010.

SILVA, C. L.; QUEIROZ, A. J. M.; FIGUEIRÊDO, R. M. F. Caracterização físicoquímica de méis produzidos no Estado do Piauí para diferentes floradas. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, Campina Grande, v.8, p.260-265, 2004.

SILVA, I. W. H.; MELO, T. S.; SOUZA, J. T. A.; VALE, V. A. Produtividade e manejo alimentar de colmeias apícolas durante período de estiagem no Cariri Paraibano. Caderno Verde, Pombal, v.7, n.2, p.13 - 16, 2017.

Published

01-01-2019

How to Cite

CARVALHO, D. M. de C.; AMORIM, L. B. de; SOUZA, D. C.; COSTA, C. P. de M. Beekeeping in São Raimundo Nonato, Piauí, Brazil. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, [S. l.], v. 14, n. 1, p. 85–91, 2019. DOI: 10.18378/rvads.v14i1.5889. Disponível em: https://gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/5889. Acesso em: 22 nov. 2024.

Issue

Section

INTERDISCIPLINARY