Maturity and Quality of Honey Produced by Tubi Bees (Scaptotrigona sp.) from the North Coast Region of Maranhense, Brazil
DOI:
https://doi.org/10.18378/aab.11.9690Keywords:
Stingless bee, Physical-chemical parameters, MaranhãoAbstract
The tubi bee (Scaptotrigona sp.) is a species of stingless bee that belongs to the Meliponini tribe (Hymenoptera, Apidae), found mainly in tropical forests, and in Brazil, the species occurs in the north, northeast, southeast and center regions west. The lack of technical regulation of identity and standard for the production of honey from the tubi bee is an obstacle for the productive chain of this species, since meliponiculture is an alternative income generation activity of great importance for traditional populations. Thus, aiming to contribute to the evaluation of the quality of honey from stingless bees, this work aimed to evaluate the maturity parameters of samples of honey from tubi bees. Moisture, reducing sugars and apparent sucrose analyzes were performed at the Laboratory of Macromolecules and Natural Products at the State University of Maranhão. According to the results obtained for the maturity parameters, the honey samples showed an average total moisture percentage of 26.29% ± 1.47, for reducing sugars the total average found was 53.97 g.100 g-1 ± 2 ,71 and for apparent sucrose, the average total value obtained was 6.29 g.100 g-1 ± 2.97, ranging from 2.84 to 11.19 g.100 g-1. It was observed that the results found are compatible with the standards established for honey from meliponines in Brazil. Honey from stingless tubi bees has composition and chemical characteristics specific to the species.
Downloads
References
ALMEIDA-ANACLETO, D.; Recursos alimentares, desenvolvimento das colônias e características físico-químicas, microbiológicas e polínicas de mel e cargas de pólen de meliponíneos, do município de Piracicaba, Estado de São Paulo (Brasil). Tese (Doutorado em Entomologia) - Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz, Universidade de São Paulo, Piracicaba, 2007. 134 f.
ALMEIDA-MURADIAN, L. B.; MATSUDA, A. H.; BASTOS, D. H. M.; Physicochemical parameters of Amazon Melipona honey. Química Nova, v. 30, n. 3, p. 707-708, 2007. https://doi.org/10.1590/S0100-40422007000300033 DOI: https://doi.org/10.1590/S0100-40422007000300033
ALVES, R. M. de O.; CARVALHO, C. A. L. de.; SOUZA, B. de A.; SODRÉ, G. da S.; MARCHINI, L. C. Características físico-químicas de amostras de mel de Melipona mandacaia Smith (Hymenoptera: Apidae). Ciênc. Tecnol. Aliment., v. 25, n. 4, p. 644-650, 2005. https://doi.org/10.1590/S0101-20612005000400004 DOI: https://doi.org/10.1590/S0101-20612005000400004
AOAC, Association of Official Analytical Chemists. Official Methods of Analysis. 17.ed. Gaithersburg, 2000.
AZEREDO, M. A. A.; AZEREDO, L. DA C.; DAMASCENO, J. G.; Características físico-químicas dos méis do município de São Fidelis - RJ. Food Science and Technology, v. 19, n. 1, p. 3-7, 1999. https://doi.org/10.1590/S0101-20611999000100003 DOI: https://doi.org/10.1590/S0101-20611999000100003
BARREIROS, A. L. B. S.; BARREIROS, M. L. Química de Biomoléculas. Editora CESAD; São Cristóvão, Brasil; 2012. 33 p.
BEZERRA, J. M. D. Caracterização morfogenética de populações de Melipona compressipes fasciculata Smith (Hymenoptera, Apidae), em diferentes ecossistemas do estado do Maranhão (Brasil). 1999. Tese (Doutorado em Genética), Universidade de São Paulo, Ribeirão Preto, 1999.
BOGDANOV, S.; VIT, P.; KILCHENMANN, V. Sugar profiles and conductivity of stingless bee honey from Venezuela. Apidologie, v.27, n. 6, p. 445-450, 1996. https://doi.org/10.1051/apido:19960602 DOI: https://doi.org/10.1051/apido:19960602
BRASIL, Ministério de Agricultura e do Abastecimento. INSTRUÇÃO NORMATIVA N. 11, de 20 de outubro de 2000. Regulamento Técnico de Identidade e Qualidade do Mel. Diário Oficial da União, Brasília, n. 204, 23 de out. Seção 1, p. 16. 2000.
CAC, CODEX ALIMENTARIUS COMMISSION. Official methods of analysis. v. 3, n. 2, 1990.
CODEX ALIMENTARIUS. Codex Standard for Honey, Codex Stan CXS 12-1981. FAO/OMS - Organização das Nações Unidas para a Alimentação e a Agricultura - FAO, Organização Mundial da Saúde (OMS), p. 1-7, 2022.
DEMIATE, I. M.; WOSIACKI, G.; CZELUSNIAK, C.; NOGUEIRA, A. Determinação de açúcares redutores e totais em alimentos: comparação entre método colorimétrico e titulométrico. PUBLICATIO UEPG - Ciências Exatas e da Terra, C. Agrárias e Engenharias, v. 8, n. 1, p. 65 - 78, 2002.
EVANGELISTA-RODRIGUES, A.; SILVA, E. M.; BESERRA, E. M.; RODRÍGUES, M. L.; Análise físico-química dos méis das abelhas Apis mellifera e Melipona scutellaris produzidos em duas regiões no Estado de Paraíba. Ciência Rural, v. 35, n. 5, p. 1166-1171, 2005. https://doi.org/10.1590/S0103-84782005000500028 DOI: https://doi.org/10.1590/S0103-84782005000500028
FERNANDES, R.T.; ROSA, I. G.; CONTI-SILVA, A. C. Mel de abelhas sem ferrão da Tiúba ( Melipona fasciculata ) produzido em diferentes ecossistemas: estudos físicos e sensoriais. J Sci Food Agric, v. 100, n. 9, p. 3748-3754, 2020. https://doi.org/10.1002/jsfa.10415 DOI: https://doi.org/10.1002/jsfa.10415
GOSTINSKI, L. F. Recursos alimentares e forrageamento de duas espécies de abelhas sem ferrão - Melipona (Melikerria) fasciculata Smith, 1854 e Melipona flavolineata Friese, 1900 (Apidae, Meliponini) - na região da Baixada Maranhense, Brasil. Tese (Doutorado em Biodiversidade e Biotecnologia), Universidade Federal do Maranhão, São Luís, 2018. 130 f.
HOLANDA, C. A.; OLIVEIRA, A. R.; COSTA, M. C. P.; RIBEIRO, M. N. de S.; SOUZA, J. L.; ARAÚJO, M. J. A. M. Qualidade dos méis produzidos por Melipona fasciculata Smith da região do cerrado maranhense. Química Nova, v. 35, n. 1, p. 55-58, 2012. DOI: https://doi.org/10.1590/S0100-40422012000100011
KERR, W. E.; Biologia e manejo da Tiúba, a abelha do Maranhão. São Luís: Edufma, 1996.
MENDES, C. G.; SILVA, J. B. A.; MESQUITA, L. X.; MARACAJÁ, P. B. As Análises de Mel: Revisão. Revista Caatinga, v. 22, n. 2, p. 07-14, 2009.
LEYVA-MOGUEL, K.; SOSA-MOGUEL, O.; PINO, J. A.; BOLIVAR-MORENO, D.; CUEVAS-GLORY, L. Physicochemical parameters of liquid and spray-dried honey of stingless bee Scaptotrigona pectoralis, Journal of Apicultural Research, v. 61, n. 1, p. 91-99, 2022. https://doi.org/10.1080/00218839.2019.1688509 DOI: https://doi.org/10.1080/00218839.2019.1688509
MOREIRA, R. F. A.; DE MARIA, C. A. B. Glicídios no mel. Química Nova, v. 24, n. 4, p. 516-525, 2001. https://doi.org/10.1590/S0100-40422001000400013 DOI: https://doi.org/10.1590/S0100-40422001000400013
NEGRI, G.; SILVA, C.C.F.; COELHO, G.R.; NASCIMENTO, R. M. do.; MENDONÇA, R. Z. Cardanols detected in non-polar propolis extracts from Scaptotrigona aff. Postica (Hymenoptera, Apidae, Meliponini). Braz. J. Food Technol., v. 22, e2018265, p. 1-16, 2019. https://doi.org/10.1590/1981-6723.26518 DOI: https://doi.org/10.1590/1981-6723.26518
NOGUEIRA-NETO, P. Vida e Criação de Abelhas Indígenas Sem Ferrão. Editora Nogueirapis; São Paulo, Brasil; 1997. 446 p.
NORONHA, P. R. G. Caracterização de Méis Cearenses Produzidos por Abelhas Africanizadas: Parâmetros Químicos, Composição Botânica e Colorimetria. Dissertação (Mestrado em Zootecnia) Universidade Federal do Ceará, Fortaleza, 1997. 134 f.
OLIVEIRA, E. G. N.; MONTEIRO NETO, V.; SILVEIRA, L. M. da S. Avaliação de parâmetros físico-químicos do mel de tiúba (Melipona compressipes fasciculata Smith) produzido no estado do Maranhão. Revista Higiene Alimentar, v. 20, n. 146, p.74-81, 2006.
OLIVEIRA, E.G. Qualidade Microbiológica e Físico-Química do Mel da Abelha Tiúba (Melípona compressipes fasciculata Smith) Produzido do Estado do Maranhão. Dissertação (Mestrado em Ciências da Saúde) Universidade Federal do Maranhão, São Luís, 2004. 82 f.
RAMALHO, M. Valores e critérios do concurso de méis. Apicultura no Brasil, São Paulo, v.3, n.17, p.25-27, 1985.
RODRIGUES, M.V.N.; RODRIGUES, R. A. F.; SERRA, G. E.; ANDRIETTA, S. R., FRANCO, T. T. Produção de xarope de açúcar invertido obtido por hidrólise heterogênea, através de planejamento experimental. Food Sci. Technol, v. 20, n. 1, p. 1-25, 2000. https://doi.org/10.1590/S0101-20612000000100020 DOI: https://doi.org/10.1590/S0101-20612000000100020
LOPES, A. E. P.; DIAS, L. F. Caracterização físico-química do mel da abelha Jataí (Tetragonisca angustula). In: Oliveira, A. F. de.; Storto, L. J. (eds.). Tópicos em ciência e tecnologia de alimentos : resultados de pesquisas acadêmicas. São Paulo: Blucher, 2016, volume 2. cap. 14, p. 319-348. DOI: https://doi.org/10.5151/9788580392722-14
SANTOS, C. A.; FILHO, P. C. S. P.; BRITO, D. R. B. Caracterização produtiva e socioeconômica dos apicultores da região metropolitana da ilha de São Luís - Maranhão. Brazilian Journal of Animal and Environmental Research, v. 2, n. 5, p. 1602–1614, 2019.
SOUZA, B. de A.; CARVALHO, C. A. L. de.; SODRÉ, G. da S.; MARCHINI, L. C. Características físico-químicas de amostras de mel de Melipona asilvai (Hymenoptera: Apidae). Ciência Rural, v. 34, n. 5, p. 1623-1624, 2004. https://doi.org/10.1590/S0103-84782004000500048 DOI: https://doi.org/10.1590/S0103-84782004000500048
SOUZA, B.; ROUBIK, D.; BARTH, O.; HEARD, T.; ENRIQUEZ, E.; CARVALHO, C.; MARCHINI, L.; VILLAS-BÔAS, J.; LOCATELLI, J.; PERSANOODDO, L.; ALMEIDA-MURADIAN, L.; BOGDANOV, S.; VIT, P. Composition of stingless bee honey: setting quality standards. Interciência - INCI, v. 31, n. 12, p. 867-875, 2006.
SOUZA, B. A.; MARCHINI, L. C.; ODA-SOUZA, M.; CARVALHO, C. A. L.; ALVES, R. M. O. Caracterização do mel produzido por espécies de Melipona llliger, 1806 (Apidae: Meliponini) da região Nordeste do Brasil: 1: Características físico-químicas. Química Nova. v.32, n.2, p.303-308, 2009. https://doi.org/10.1590/S0100-40422009000200007 DOI: https://doi.org/10.1590/S0100-40422009000200007
VILLAS-BÔAS, J. K.; MALASPINA, O. Parâmetros físico-químicos propostos para o controle de qualidade do mel de abelhas sem ferrão no Brasil. Revista Mensagem Doce Online/APACAME, n° 82, julho de 2005.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 Francielton Santos Galvão et al.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.