Crescimento de pepino sob solução nutritiva salina e ácido salicílico em sistema hidropônico

Authors

  • Valeska Karolini Nunes Oliveira de Sá Universidade Federal de Campina Grande, Campina Grande, Paraíba, Brasil
  • Geovani Soares de Lima Universidade Federal de Campina Grande, Pombal, Paraíba, Brasil
  • Lauriane Almeida dos Anjos Soares Universidade Federal de Campina Grande, Pombal, Paraíba, Brasil
  • Hans Raj Gheyi Universidade Federal de Campina Grande, Campina Grande, Paraíba, Brasil
  • Allysson Jonhnny Torres Mendonça Universidade Federal de Campina Grande, Campina Grande, Paraíba, Brasil
  • Rafaela Aparecida Frazão Torres Universidade Federal de Campina Grande, Campina Grande, Paraíba, Brasil

Keywords:

Cucumis sativus L., estresse salino, fitormônio.

Abstract

Agricultural production requires the use of increasingly efficient cultivation systems, thus, the use of alternative water sources, such as those with high salt concentrations. The objective of the research was to evaluate the growth of cucumber grown in a NFT hydroponic system, using saline nutrient solution and foliar application of salicylic acid. The experiment was developed under greenhouse conditions in Pombal-PB in a NFT hydroponic system - Laminar Nutrient Flow Technique - NFT. The experimental design was completely randomized, in a split-plot scheme, whose treatments consisted of four saline levels of the nutrient solution - CEsn (2.1, 3.6, 5.1, and 6.6 dS m-1) and two concentrations of salicylic acid (0 and 4.5 mM) with three replicates and two plants per plot. The salinity of the nutrient solution from 2.1 dS m-1 inhibited the growth of Japanese Hiroshi cucumber plants. The application of salicylic acid at a concentration of up to 3.6 Mm did not attenuate the effects of salt stress in Japanese Hiroshi cucumber.

Author Biography

Geovani Soares de Lima, Universidade Federal de Campina Grande, Pombal, Paraíba, Brasil

 

 

References

ARAÚJO NETO, L. J. de. Indicadores da qualidade de solos sob sistemas de uso no perímetro irrigado várzeas de Sousa-PB. Pombal: UFCG. 2017. 46f. Dissertação (Mestrado Profissional em Sistemas Agroindustriais) Universidade Federal de Campina Grande, Pombal – PB.

CHARFEDDINE, S.; CHARFEDDINE, M.; HANANA, M.; GARGOURI-BOUZID, R. A expressão ectópica de um antiportador NHX vacuolar de videira aumenta a tolerância da batata transgênica à salinidade. Journal of Plant Biochemistry and Biotecnology, v.28 p.50-62, 2018.

FERREIRA, D. F. SISVAR: A computer analysis system to fixed effects split-plot type designs. Revista Brasileira de Biometria, v.37, p.529-535, 2019.

HOAGLAND, D. R.; ARNON, D. I. The water-culture method for growing plants without soil. Berkeley: University of California, Circular. California Agricultural Experiment Station, v.347, n.2, 39 p., 1950.

LIMA, B. R.; OLIVEIRA, E. P.; DONATO JÚNIOR, E. P.; BEBÉ, F. V. Uso e qualidade de água subterrânea utilizada por agricultores familiares no Território Sertão Produtivo, Estado da Bahia, Nordeste do Brasil. Revista Brasileira de Gestão Ambiental e Sustentabilidade, v.7, p.679-689, 2020.

MEDEIROS, J. F. Qualidade da água de irrigação e evolução da salinidade nas propriedades assistidas pelo "GAT" nos Estado do RN, PB e CE. Campina Grande: UFCG. 1992. 196 f. Dissertação (Mestrado em Engenharia agrícola) Universidade Federal de Campina Grande, Campina Grande. 1992.

PREVITAL, E.; GASTALDI, A. C. R.; dos SANTOS NOVAKOSKI, A.; FRANCISCO, J. P.; da SILVA, R. A.; LOPES, A. D. Potencial produtivo de frutos de pepino (Cucumis sativus L.) para conserva sob diferentes sistemas de condução. Research, Society and Development, v.11, p.1-8, 2022.

ROCHA, G. T.; ROCHA, G. T.; ROCHA, G. T. Efeito da salinidade na germinação de pepino. Revista Brasileira de Agropecuária Sustentável, v.9, n.3, p.42-47, 2019.

RODRIGUES, A. J. O.; NUNES, R. L. R.; NUNES, A. M. C.; UCHÔA, K. S. A. Efeito da adubação silicatada no cultivo de tomateiro sob estresse salino. Agropecuária Científica no Semiárido, v.14, p.141-148, 2018.

SILVA, A. A. R. da; LIMA, G. S. de; AZEVEDO, C. A. V. de; VELOSO, L. L. de S. A.; GHEYI, H. R. Salicylic acid as an attenuator of salt stress in soursop. Revista Caatinga, v.33, p.1092-1101, 2020.

SILVA, A. A. R. da; SOUSA, P. F.N.; LIMA, G. S. de; SOARES, L. A. dos A.; GHEYI, H. R.; AZEVEDO, C. A. V. de. Hydrogen peroxide reduces the effect of salt stress on growth and postharvest quality of hydroponic mini watermelon. Water, Air, & Soil Pollution, v.233, n.6, p.1-11, 2022.

Published

2024-10-21

How to Cite

Sá, V. K. N. O. de, Lima, G. S. de, Soares , L. A. dos A., Gheyi , H. R., Mendonça, A. J. T., & Torres , R. A. F. (2024). Crescimento de pepino sob solução nutritiva salina e ácido salicílico em sistema hidropônico. Caderno Verde De Agroecologia E Desenvolvimento Sustentável, 13(3), e–10698. Retrieved from https://gvaa.com.br/revista/index.php/CVADS/article/view/10698

Most read articles by the same author(s)

<< < 1 2 3 4 5 6 > >> 

Similar Articles

You may also start an advanced similarity search for this article.