NITROGEN AND PROTEIN CONTENT COMPARED BETWEEN NEW LEAVES AND RIPES OF GUARANAZEIRO CULTIVARS UNDER DIFFERENT PRODUCTION SYSTEMS
Keywords:
MACRONUTRIENTS, NUTRITIONAL STATUS, FERTILIZATION, MANAGEMENT, Paullinia cupana.Abstract
Seeking subsidies to understand the preference of pest insects and microorganisms for young tissues, newly expanded leaves of seven cultivars of guaranazeiro were collected in September 2018 and, from the same cultivars, collected new leaves, in April 2019, in the municipalities Amazonas from Maués, Presidente Figueiredo and Manaus, in plots of ten plants of each cultivar, in each location, in three different systems: a) Embrapa production system (Pereira, 2005); b) Jayoro production system (Santos et al., 2018) and, c) Integrated production system (Santos et al. 2018), in a total of 21 treatments. Locations were considered as repetitions. The samples were dried in a forced ventilation oven and the nitrogen quantified following the Kjeldahl semimicro method. There were no significant differences between cultivars for N content, neither in new leaves nor in mature leaves. However, the average among cultivars of N levels in young leaves (44.39 g kg-1) was 44.92% higher than the average in mature leaves (24.45 g kg-1). There was no production system effect for N in new leaves. On the other hand, for N in mature leaves, the integrated and Jayoro systems were positioned first, not differing from each other, followed by the Embrapa system. The crude protein contents (N x 6.25) contained in the young leaves and in the mature leaves did not reveal significant differences between the cultivars, but in the new leaves it was much higher. The average among the seven cultivars revealed a protein content of 27.74% in new leaves and 15.28% in mature leaves, an average of 44.92% more for new leaves. Production systems did not induce differences in protein content in new leaves, whereas in mature leaves the Integrated and Jayoro systems stood out and did not differ, followed by Embrapa.References
ASSOCIATION OF OFFICIAL AGRICULTURAL CHEMISTS. Official methods of analises. Washington, D.C.: 1970. 1015 p.
PEREIRA, J. C. R. (Editor). Cultura do guaranazeiro no Amazonas. (4. Ed.). Manaus: Embrapa Amazônia Ocidental, 2005. 40 p. (Sistemas de produção; 2).
SANTOS, L.P., SILVA, E. de B., BRAGANÇA, S.M., RESENDE, L. Gesso agrícola associado ao calcário e produtividade de sementes secas de guaraná. ELEMENTOS da natureza e propriedades do solo. Ponta Grossa: Atena Editora, 2018. v. 3. p. 270-280. URL: http://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/173539/1/E-book-Elementos-da-Natureza-Vol.-3-Lucio.pdf
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Termo de cessão de direitos autorias
Esta é uma revista de acesso livre, em que, utiliza o termo de cessão seguindo a lei nº 9.610/1998, que altera, atualiza e consolida a legislação sobre direitos autorais no Brasil.
O(s) autor(es) doravante designado(s) CEDENTE, por meio desta, publica a OBRA no Caderno Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, representada pelo Grupo Verde de Agroecologia e Abelhas (GVAA), estabelecida na Rua Vicente Alves da Silva, 101, Bairro Petrópolis, Cidade de Pombal, Paraíba, Brasil. Caixa Postal 54 CEP 58840-000 doravante designada CESSIONÁRIA, nas condições descritas a seguir:
O CEDENTE declara que é (são) autor(es) e titular(es) da propriedade dos direitos autorais da OBRA submetida.
O CEDENTE declara que a OBRA não infringe direitos autorais e/ou outros direitos de propriedade de terceiros, que a divulgação de imagens (caso as mesmas existam) foi autorizada e que assume integral responsabilidade moral e/ou patrimonial, pelo seu conteúdo, perante terceiros.
O CEDENTE mantêm os direitos autorais e concedem à revista o direito de divulgação da OBRA, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Licença Creative Commons do tipo atribuição CC-BY.
O CEDENTE têm autorização para distribuição não-exclusiva da versão do trabalho publicada nesta revista.
O CEDENTE têm permissão e são estimulados a publicar e distribuir seu trabalho online (ex.: em repositórios institucionais ou na sua página pessoal) a qualquer ponto antes ou durante o processo editorial, já que isso pode gerar alterações produtivas, bem como aumentar o impacto e a citação do trabalho publicado.