Attractiveness test of sorghum bran protein feed with addition of essences for africanized bees
Keywords:
Sorghum bran, Amarula, ProteinAbstract
The objective of this work is to evaluate the attractive effect of the feed produced from the semi-solid fermentation of sorghum bran (Sorghum bicolor L. Moench) for bees of the (Africanized) species Apis mellifera. The tests were carried out in the Quichaba community, in the Xavier apiary, Mossoró-RN, where the bees were subjected to independent tests, not interfering with each other. For the attractiveness of Apis, the tests were carried out in a randomized experimental design with 10 treatments in triplicate, being the aromas: tutti-frutti, fennel, passion fruit, coffee, vanilla, strawberry, amarula, honey, lemon and witness (without aroma), the experiment was repeated for three consecutive days, always starting at 8:00 am. The tests followed the same parameters and repetitions used, however it was observed that for the bees the amarula essence had superior attractiveness to the other essences being succeeded by vanilla and lemon, which did not differ statistically from each other. The bees showed significant variance in relation to the time of the experiment, demonstrating that these insects have a kind of "memory" of the place of food, which can be caused by hormonal factors.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Termo de cessão de direitos autorias
Esta é uma revista de acesso livre, em que, utiliza o termo de cessão seguindo a lei nº 9.610/1998, que altera, atualiza e consolida a legislação sobre direitos autorais no Brasil.
O(s) autor(es) doravante designado(s) CEDENTE, por meio desta, publica a OBRA no Caderno Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, representada pelo Grupo Verde de Agroecologia e Abelhas (GVAA), estabelecida na Rua Vicente Alves da Silva, 101, Bairro Petrópolis, Cidade de Pombal, Paraíba, Brasil. Caixa Postal 54 CEP 58840-000 doravante designada CESSIONÁRIA, nas condições descritas a seguir:
O CEDENTE declara que é (são) autor(es) e titular(es) da propriedade dos direitos autorais da OBRA submetida.
O CEDENTE declara que a OBRA não infringe direitos autorais e/ou outros direitos de propriedade de terceiros, que a divulgação de imagens (caso as mesmas existam) foi autorizada e que assume integral responsabilidade moral e/ou patrimonial, pelo seu conteúdo, perante terceiros.
O CEDENTE mantêm os direitos autorais e concedem à revista o direito de divulgação da OBRA, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Licença Creative Commons do tipo atribuição CC-BY.
O CEDENTE têm autorização para distribuição não-exclusiva da versão do trabalho publicada nesta revista.
O CEDENTE têm permissão e são estimulados a publicar e distribuir seu trabalho online (ex.: em repositórios institucionais ou na sua página pessoal) a qualquer ponto antes ou durante o processo editorial, já que isso pode gerar alterações produtivas, bem como aumentar o impacto e a citação do trabalho publicado.