Development and production of curly lettuce using cultures for lateral shading
DOI:
https://doi.org/10.18378/rvads.v12i4.4840Keywords:
Lactuca sativa L, Organic fertilizing, Zea mays, Crotalaria junceaAbstract
Vegetables cultivation in agroecological system has grown in last years, this is because society has required more quality of products they consume. With this view, the objective of this work was to evaluate the development and production of two lettuce cultivars, conducted in organic system, using two cultures for lateral shading. This work was realized in the experimental area of the Center of Agricultural Biodiversity Sciences of the Federal University of Cariri. The transplanting of seedlings was realized in 19 days after seeding in tray with 128 cells, in a spacing 0,3 x 0,3 m. It was evaluated the diameter of shoot and stem, number of leaves, length and width of largest leaf, stem and root, plus hole plant mass, leaves, stem and root. The lettuce Monica presented better productive result than Grand Rapids. Cultures used like shading didn’t influenced in lettuce production.
Downloads
References
AQUINO, C. R.; SEABRA JUNIOR, S.; CAMILI, E. C.; DIAMANTE, M. S.; PINTO, E. S. C. Produção e tolerância ao pendoamento de alface-romana em diferentes ambientes. Ceres, Viçosa, v. 61, n. 4, p. 558-566, 2014.
BAUMGARTNER, D.; SAMPAIO, S. C.; SILVA, T.; TEO, C. R. P. A.; VILAS BOAS, M. A. Reúso de águas residuárias da piscicultura e da suinocultura na irrigação da cultura da alface. Engenharia Agrícola, Jaboticabal, v. 27, n. 1, p.152-163, 2007.
BEZERRA NETO, F.; ROCHA, R. C. C.; NEGREIROS, M. Z. de; ROCHA, R. H. C.; QUEIROGA, R. C. F. de. Produtividade de alface em função de condições de sombreamento, temperatura e luminosidade elevadas. Horticultura Brasileira, Brasília, v.23, p.189-192, 2005.
CEASA-CE. Principais produtos hortigranjeiros comercializados. Disponível em: <http://www.ceasa-ce.com.br/index.php/estatisticas/principais-produtos/principais-produtos-2015>. Acesso em: 20 nov. 2016.
DALASTRA, M .G.; HACHMANN, T. L.; ECHER, M. M.; GUIMARÃES, F. V.; FIAMETTI, M. S. Características produtivas de cultivares de alface mimosa, conduzida sob diferentes níveis de sombreamento, no inverno. Scientia Agraria Paranaensis, Marechal Cândido Rondon, v. 15, n. 1, p. 15-19, 2016.
DIAMANTE, M. S.; SEABRA JÚNIOR, S.; INAGAKI, A. M.; SILVA, M. B.; DALLACORT, R. Produção e resistência ao pendoamento de alfaces tipo lisa cultivadas sob diferentes ambientes. Revista Ciência Agronômica, v. 44, n. 1, p. 133-140, 2013.
FERREIRA D.F. Sistema de análise SISVAR -de variância. Versão5.3. Lavras-MG: UFLA. 2010.
FILGUEIRA, F. A. R. Novo manual de olericultura: agrotecnologia moderna na produção e comercialização de hortaliças. 3. ed. Viçosa: UFV, 2008. 421p.
FUNCEME, FUNDAÇÃO CEARENSE DE METEOROLOGIA E RECURSOS HÍDRICOS. Levantamento de reconhecimento de média intensidade dos solos da Mesorregião do Sul Cearense / Fundação Cearense de Meteorologia e Recursos Hídricos. Fortaleza. 2012. 98p.
IMET, INSTITUTO NACIONAL DE METEOROLOGIA. Consulta Dados da Estação meteorológica Convencional: Barbalha-CE. Disponível em: <http://www.inmet.gov.br/sim/sonabra/dspDadosCodigo.php?ODI3ODQ=>. Acesso em: 28 nov. 2016.
LÉDO, F. J. da S.; SOUSA, J. A. de; SILVA, M. R. da. Desempenho de cultivares de alface no Estado do Acre. Horticultura Brasileira, Brasília, v. 18, p.225-228, 2000.
LIMA G. G.; RIBEIRO S. C. Geomorfologia e paisagem do município de Juazeiro do Norte/CE: relações entre a natureza semiárida e os impactos antrópicos. Revista Geonorte, Edição Especial, v. 2, n. 4, p.520-530, 2012.
LUZ, A. O.; SEABRA JÚNIOR, S.; SOUZA, S. B. S.; NASCIMENTO, A. S. Resistência ao pendoamento de genótipos de alface em ambientes de cultivo. Agrarian, v. 2, p. 71-82, 2009.
PIMENTEL GOMES, F. Curso de estatística experimental. 15. ed. Piracicaba. ESALQ, 2009.
RADIN, B.; REISSER JÚNIOR, C.; MATZENAUER, R.; BERGAMASHI, H. Crescimento de cultivares de alface conduzidas em estufa e a campo. Horticultura Brasileira, Brasília, v. 22, p.178-181, 2004.
SANTANA, C. V. S.; ALMEIDA, A. C.; TURCO, S. H. N. Produção de alface roxa em ambientes sombreados na região do submédio São Francisco – BA. Revista Verde, Mossoró, v. 4, n. 3, p. 01-06, 2009.
SEABRA JUNIOR, S.; SOUZA, S. B. S.; THEODORO, V. C. A.; NUNES, M. C. M.; AMORIN, R. C.; SANTOS, C. L.; NEVES, L. G. Desempenho de cultivares de alface tipo crespa sob altas temperaturas. Horticultura Brasileira, Brasília, v. 27, p.3171-3176, 2009.
SILVA, E. M. N. C. P. da; FERREIRA, R. L. F.; ARAÚJO NETO, S. E. de; TAVELLA, L. B.; SOLINO, A. J. S. Qualidade de alface crespa cultivada em sistema orgânico, convencional e hidropônico. Horticultura Brasileira, Brasília, v. 29, p.242-245, 2011.
SILVA, A. R.; FORLAN, P. V.; FERRARI, SAMUEL, F.; PEREIRA, M. G. P. Telas de sombreamento no desempenho de cultivares de alface. Núcleos, v. 11, n. 2, p.433- 442, 2014.
SILVA, E. M. C. P.; FERREIRA, R. L. F.; RIBEIRO, A. M. A. S.; NETO, S. E. A. N.; KUSDRA, J. F. Desempenho agronômico de alface orgânica influenciado pelo sombreamento, época de plantio e preparo do solo no Acre. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, v. 50, n. 6, p.468-474, 2015.