Fish production and commercialization in the municipality of Laranjeiras do Sul, Paraná, Brazil

Authors

DOI:

https://doi.org/10.18378/rvads.v13i4.5764

Keywords:

Fish farming, Trade, Fish, Mapping

Abstract

Aquatic organisms’ production has grown due to an increased demand for fish and limited natural stocks with a tendency to deplete. Commercialization, however, is one of the obstacles for the activity to consolidate and bring income to the producer especially in the municipality of Laranjeiras do Sul (Paraná State, Brazil) that this aspect is aggravated due to the lack of production and marketing information. For this reason, the aim of this research was to generate and analyze data regarding fish sale and production in Laranjeiras do Sul to subsidize policies of expansion of local fish farming. Mapping marketing channels through monthly interviews with the different fish traders/retailers and surveys with involved institutions (Emater, Seab, Ibge) showed that, except for fish traded at the fish fair and sport fishing, fish marketed in supermarkets or markets, restaurants or bars, shops, or through intermediaries comes from other municipalities, states and even countries. It was also observed that in all the center-south region of Paraná there are no fish slaughterhouses, making this also an obstacle to increase the production, commercialization and consumption of the fish. We identified 32 species with 30 sold in the markets, 16 in the restaurants and only 10 in the sport fishing. The most traded species in all types of establishments is tilapia (34 tons), representing more than 75% of all fish traded in the municipality during the analyzed period, and with average fillet price of R$ 33.97 kg-1. The information obtained demonstrates the need for greater dissemination, expansion of marketing channels and public policies to promote activity in the municipality and region.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Renato Paulo Glowka, Universidade Federal da Fronteira Sul

Mestre em Agroecologia e Desenvolvimento Rural Sustentável, pelo Programa de Pós-Graduacão em Agroecologia e Desenvolvimento Rural Sustentável, campus Laranjeiras do Sul, PR.

Marcos Weingartner, Universidade Federal da Fronteira Sul

Professor do curso de Engenharia de Aquicultura na Universidade Federal da Fronteira Sul, campus Laranjeiras do Sul, PR.

Betina Muelbert, Universidade Federal da Fronteira Sul

Professora do Programa de Pós-Graduacão em Agroecologia e Desenvolvimento Rural Sustentável, campus Laranjeiras do Sul, PR.

References

ANTONUCCI, M. C. Caracterização da produção e consumo de peixes da região do Norte Pioneiro do Paraná. 2016. 63 f. DISSERTACAO (Mestrado em Agronomia) - Universidade Estadual do Norte do Paraná, Campus Luiz Meneghel. 2016.

BARROSO, R. M.; PINCINATO, R. B. M. MUÑOZ, A. E. P. Informativo de Mercado da Tilápia: O mercado da tilápia – 2° trimestre de 2017. Embrapa Pesca Aquicultura. Palmas, TO. 2017. 19 p.

BRASIL. Ministério da Pesca e Aquicultura. Consumo de pescado no Brasil aumenta 23,7% em dois anos. Disponível em <http://www.brasil.gov.br/economia-e-emprego/2013/10/consumo-de-pescado-no-brasil-aumenta-23-7-em-dois-anos> 2013.

BRASIL. Economia e Emprego. Disponível em<http://www.brasil.gov.br/economia-e-emprego/2017/01/producao-de-peixes-no-brasil-cresce-com-apoio-de-pesquisas-da-embrapa> Acesso em 14 out 2017.

CARDOSO, E. S.; LEAL, C. L. C.; COSTA, J. M. O mercado e o pescado: uma primeira atualização dos circuitos econômicos e das cadeias produtivas do peixe em Santa Maria – RS. Ciência e Natura, Santa Maria, v. 35 n. 2 Dez. 2013, p. 226-231. 2013. DOI: 10.5902/2179-460821

CHAVES, M. P. S. R.; RODRIGUES, D. C. B. Desenvolvimento sustentável: limites e perspectivas no debate contemporâneo. INTERAÇÕES: Revista Internacional de Desenvolvimento Local, Campo Grande: Universidade Católica Dom Bosco, v. 8, n. 13, p. 99-106, 2006.

DERAL, Departamento de Economia Rural do Paraná. levantamento da produção rural paranaense por município - 2016. Disponível em<http://www.agricultura.pr.gov.br/arquivos/File/deral/RelMunicipal20162versao.pdf> Acesso em 12 jun 2017.

DURÁN, E.; ROSADO, R. R.; BALLESTEROS, O. D.; LERMA, D. E. Comercialización de pescado em lãs principalesplazas de mercado de montería, Colômbia. Temas Agrarios- Vol. 19:(1) Enero-Junio 2014 (48 - 62).

DUTRA, F. M.. Análise da estrutura, conduta e desempenho da cadeia produtiva do peixe no município de Dourados/MS. 103 p. Dissertação (Mestrado). Universidade Federal da Grande Dourados. Dourados: UFGD, 2014.

DUTRA, F. M.; BITTENCOURT, F.; FEIDEN, A. Perfil Aquícola de Pequenas Propriedades Fronteiriça do Sudoeste do Paraná/Brasil. Revista eletrônica de extensa, Florianópolis, v.11, n. 17, p. 180-189, out. 2014.

FAO, Food and Agricultural Organization of the United Nations. The state of world fisheries and aquaculture 2016.Rome: FAO, 2016.

FRANSISCO, H. R.; CORRÊIA, A.; F.; FEIDEN, A. Uso da geotecnologia na determinação do potencial produtivo da Tilápia do Nilo (Oreochromis niloticus. In: II Congresso Internacional de Ciências Agrárias, PUC PR, Câmpus Toledo. Anais...Toledo: PUC PR, 2017. p. 93.

INMET, Instituto Nacional de Meteorologia. Temperaturas Médias Laranjeiras do Sul. Disponível em: <http://www.inmet.gov.br/portal/index.php?r=home/page&page=rede_estacoes_auto_graf> Acesso em 21 fev de 2018.

IBGE, Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Censo agropecuário 2006. Brasília, 2006. Disponível em <http://www.ibge.gov.br/home/estatistica/economia/agropecuaria/censoagro/2006_segunda_apuracao/default.shtm> Acesso em 10 mar 2017.

IBGE, Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Produção Pecuária Laranjeiras do Sul/PR - 2015. Disponível em>https://ww2.ibge.gov.br/home/estatistica/economia/ppm/2016/default_xls.shtm> Acesso em 17 dez 2017.

IBGE, Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Laranjeiras do Sul/PR. Disponível em <http://cidades.ibge.gov.br/xtras/perfil.php?lang=&codmun=411330&search=parana|laranjeiras-do-sul|infograficos:-informacoes-completas> Acesso em 11de mar. 2017.

KIRCHNER, R. M.; CHAVES, M. A. DE,; SILINSKE, J.; ESSI, L.; SCHERER, M. E.; DURIGON, E. G. Análise da produção e comercialização do pescado no Brasil. Revista Agro@mbiente On-line, v. 10, n. 2, p. 168 - 177, abril - junho, 2016.

LARANJEIRAS DO SUL – PR. Merenda escolar. Disponível em<http://www.laranjeirasdosul.pr.gov.br/merenda_escolar.php> Acesso em 23 out 2017.

MACHADO, I. K.; BECKER, D.; CAMPOS, D. M. DE,; WENDT, G. W.; LISBOA, C. S. de M. Repercussões do cenário contemporâneo no ato de compartilhar refeições em família. Psicol. Argum., Curitiba, v. 32, n. 76, p. 117-127, jan./mar. 2014.

MANKIW, N. G. Introdução à economia: Tradução da 5ª edição Norte Americana. São Paulo: Cengage Learning. 2010.

MARTINS, W. Made in Brazil. 1º Anuário Brasileiro da Pesca e Aquicultura, 2014, p. 30.

MELO, A. R. de; STIPP, N. A. F. A Piscicultura em Cativeiro como Alternativa Econômica para as Áreas Rurais. Geografia, Londrina, v. 10, n. 2, p. 175-193, jul./dez. 2001.

PERUSSATO, A.; CAMARA, D.; MIRITZ, L. D.; CORONEL, D. A. Cadeia produtiva dos peixes comercializados na feira municipal do peixe vivo de Palmeira das Missões/Rs: uma estratégia de desenvolvimento. Diálogo, Canoas, n. 21, p. 207 – 224 jul-dez 2012.

PLANELO, D. R. F. Estudo exploratório do mercado da tilápia no estado de São Paulo. 2015. 102 f. dissertação (Mestrado em ciências) - Faculdade de Zootecnia e Engenharia de Alimentos da Universidade de São Paulo, Pirassununga. 2015.

PROCHMANN, Â. M. O papel do ambiente institucional e organizacional na competitividade do arranjo produtivo local da piscicultura na região de Dourados/MS. 138 p., 2007. Dissertação (Mestrado) - Departamento de Economia e Administração da Universidade Federal de Mato Grosso do Sul. Campo Grande: UFMS, 2007.

PTCP, Plano Territorial de Cadeia Produtiva. Territórios de Desenvolvimento. Território Cantuquiriguaçu - Estado Do Paraná, 2011.

SANTANA, P. L. S. de; CARVALHO, J. L. M. de. Diagnóstico e melhoria da produtividade na produção de tilápias por associações de pequenos produtores do Lago de Sobradinho. Revista de Extensão de UNIVASF. V. 3 n. 1 ed. esp. Jun. de 2015.

SANTOS, A.; BECKER, M.; AMORIN, D.; MUELBERT, B.; BORBA, M.; COSTA, T. Feira do Peixe Vivo de Laranjeiras do Sul, PR. ANAIS do SEPE – Seminário de Ensino, Pesquisa e Extensão da UFFS. ISSN 2317-7489. Vol. 3 (2013). Anais do 3º SEPE e 3ª Jornada de Iniciação Científica.

SARTORI, A. G. O.; AMANCIO, R. D. Pescado: importância nutricional e consumo no Brasil. Segurança Alimentar e Nutricional, Campinas, 19(2): 83-93, 2012.

SONODA, D. Y. Análise econômica de sistemas alternativos de produção de tilápias em tanques rede para diferentes mercados. 77 p., 2002. Dissertação (Mestrado) - Escola Superior de Agricultura "Luiz de Queiroz", Universidade de São Paulo. Piracicaba, 2002.

Published

01-10-2018

How to Cite

GLOWKA, R. P.; WEINGARTNER, M.; MUELBERT, B. Fish production and commercialization in the municipality of Laranjeiras do Sul, Paraná, Brazil. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, [S. l.], v. 13, n. 4, p. 531–543, 2018. DOI: 10.18378/rvads.v13i4.5764. Disponível em: https://gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/5764. Acesso em: 3 dec. 2024.

Issue

Section

INTERDISCIPLINARY