Physical characteristics of fava beans (Phaseolus lunatus L.)
DOI:
https://doi.org/10.18378/rvads.v14i4.6811Keywords:
Especific mass, Porosity, Grain dimension, Water content, PostharvestAbstract
The knowledge of the physical properties of agricultural products play a relevant role in the study of industrial harvesting and postharvest processes, aiming at better equipment sizing and storage conditions. Thus, the present work aims to evaluate the effects of drying and different cultivars on the physical properties of split bean beans. Four treatments were evaluated, in which samples of fresh grain produced in the state of Paraíba and Pernambuco were submitted to the drying process for 30 h at 45 ° C and 62% relative humidity. The treatments were evaluated for the parameters water content, water activity, individual grain mass, actual and apparent specific mass, dynamic angle of repose and grain dimensions (a, b, c). porosity and grain volume. It was observed that the drying process influences the physical properties of the material, providing an increase of apparent and actual specific masses. The values of water activity, individual mass, volume, porosity, dynamic resting angle and mutually perpendicular grain dimensions decreased after the reduction of water content. The sphericity was differently influenced between treatments due to uneven shrinkage in the characteristic dimensions during the drying process.Downloads
References
ALMEIDA, F. de A. C.; DUARTE, M. E. M.; CAVALCANTI-MATA, M. E. R. M. Tecnologia de Armazenagem em Sementes. 1. ed. Campina Grande: Marconi, 2006. v. 1. 382p.
AMIN, M. N.; HOSSAIN, M. A.; ROY, K. C. Effect of moisture content on some physical properties of lentil seeds. Journal of Food Engineering, v. 65, p. 83-87, 2004.
ARAÚJO, W. D.; GONELI, A. L. D.; SOUZA, C. M. A.; GONÇALVEZ, A. A.; VILHASANTI, H. C. B. Propriedades físicas dos grãos de amendoim durante a secagem. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, v. 18, n. 3, p. 279–286, 2014, 10.1590/S1415-43662014000300006.
ARAÚJO, M. J. I.; BOTELHO, F. M.; BOTELHO, S. C. C.; MENEZES JÚNIOR, J. A. N.; ALMEIDA, L. C. B. Propriedades Físicas de grãos de Feijão Caupi. Congresso Brasileiro de Engenharia Agrícola, 2018.
BRASIL. Ministério da Agricultura e Reforma Agrária. Secretaria Nacional de Defesa Agropecuária. Regras para análises de sementes. Brasília, 2009. 399 p.
CORRÊA, P. C.; AFONSO JÚNIOR, P. C.; QUEIROZ, D. M.; SAMPAIO, C. P.; CARDOSO, J. B. Variação das dimensões características e da forma dos frutos de café durante o processo de secagem. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, Campina Grande, v.6, n. 3, p. 466-470, 2002.
COSTA, A. R. da; FARONI, L. R. D’A.; ALENCAR, E. R. DE; CARVALHO, M. C. S.; FERREIRA, L. G. Qualidade de grãos de milho armazenados em silos bolsa. Revista Ciência Agronômica, v. 41, n. 2, p. 200-207, 2010.
ELIAS, M. C. Manejo tecnológico da secagem e do armazenamento de grãos. 1. ed. Pelotas: Editora Cópias Santa Cruz, 2008. v. 1. 368p.
EVANGELISTA, J. Tecnologia de alimentos; 2ª Ed. São Paulo, Rio de Janeiro, Ribeirão Preto, Belo Horizonte, 2005. 652 p.
GOMES, R. S. S.; NUNES, M. C.; NASCIMENTO, L. C.; SOUZA, J. O.; PORCINO, M. M. Eficiência de óleos essenciais na qualidade sanitária e fisiológica em sementes de feijão-fava (Phaseolus lunatus L.). Revista Brasileira de Plantas Medicinais, v. 18, n. 1, p. 279-287, 2016.
GUIMARÃES, W. N. R.; MARTINS, L. S. S.; SILVA, E. F.; FERRAZ, G. M. G.; OLIVEIRA, F. J. Caracterização morfológica e molecular de acessos de feijão-fava (Phaseolus lunatus L.). Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, v.11, n.1, 2007,
GUPTA, R. K., DAS, S. K. Physical properties of sunflower seeds. Journal of Agricultural Engineering Research, v. 66, n. 1, p. 1-8, 1997.
GUSTAFSON, R.J.; HALL, G.E. Density and porosity changes of shelled corn during drying. Transactions of the ASAE, St. Joseph, v. 15, n. 1, p. 523-525, 1972.
IBGE. Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Produção Agrícola Municipal: Área plantada, área colhida, quantidade produzida, rendimento médio e valor da produção das lavouras temporárias. Disponível em:<https://sidra.ibge.gov.br> Acesso em: Maio de 2019.
JESUS, F. F. De; SOUZA, T. G. De; TEIXEIRA, G. C. Da S.; TEIXEIRA, I. R.; DEVILLA, I. A. Propriedades Físicas de Sementes de Feijão em Função dos Teores de Água. Revista Engenharia da Agricultura, v. 21, n. 1, 2013.
KONAK, M.; ÇARMAN, K.; AYDIN, C. Physical properties of chick pea seeds. Biosystems Engineering, v. 82, n. 1, p. 73-78, 2002.
LANARO, N. Di; BAJAY, L. G.; QUEIROZ, V. M. P. De; PINTO, R. C. S.; LEITÃO, I. G. De A.; LESSIO, B. D.; AUGUSTO, P. E. D. Determinação de propriedades físicas do feijão fradinho. Revista Brasileira de Produtos Agroindustriais, v. 13, n. 1, p. 27-35, 2011.
MEDEIROS, V. S. S.; ALMEIDA, L. S.; PAULA, A. C. de; MARINI, F. S.; ARRIEL, N. H. C. Caracterização morfoagronômica de fava (Phaseolus lunatus L). Cadernos de Agroecologia, v. 10, n. 3, 2015.
MOHSENIN, N. N. Physical properties of plant and animal materials. New York: Gordon and Breach science publishers Inc., 1986. 734p.
OLIVEIRA, J. A.; GUIMARÃES, R. M.; ROSA, S. D. V. F. Processamento de sementes pós-colheita. Informe Agropecuário. Belo Horizonte, v.27, n.232, p.52-58, 2006.
OLIVEIRA, L. C.; COSTA, E.; CARDOSO, E. D.; BINOTTI, F, F. S.; JORGE, M. H. Propriedades físicas de sementes de baru em função da secagem. Revista de Agricultura Neotropical, v. 1, n. 1, p. 92-96, 2014.
PIMENTEL-GOMES, F. Curso de estatística experimental. 15. ed., Piracicaba: Fealq, 2009, 451 p.
RESENDE, O.; CORRÊA, P. C.; GONELI, A. L. D.; CECON, P. R. Forma, tamanho e contração volumétrica do feijão (Phaseolus vulgaris L.) durante a secagem. Revista Brasileira de Produtos Agroindustriais, v. 7, n. 1, p. 15-24, 2005.
RESENDE, O.; CORRÊA, P. C.; GONELI, A. L. D.; RIBEIRO, D. M. Propriedades físicas do feijão durante a secagem: Determinação e modelagem. Ciência e Agrotecnologia, v. 32, n. 1, p. 225-230, 2008.
RODRIGUES, L. M. S.; SANTOS, N. C.; FERREIRA, J. S.; SILVA, S. N.; GOMES, J. P. Influência do tempo de secagem nas propriedades físicas de grãos de girassol. Congresso Técnico Científico da Engenharia e da Agronomia, Maceió, 2018.
SAATH, R.; PEREIRA, J. T. S.; RODRIGUEIRO, G. R. O.; TONON, K. C.; LIMONI, L. H. Biometria em grãos de diferentes cultivares de milho em função do teor de água. XLIII Congresso Brasileiro de Engenharia Agrícola, Campo Grande, 2014.
SOUSA, R. V.; MATA, M. E. R. M. C.; DUARTE, M. E. M.; ALMEIDA, R. D.; ROSA, M. E. C.; SOUSA, A. C. Influência do teor de água nas propriedades físicas dos grãos de arroz vermelho em casca. Revista Brasileira de Produtos Agroindustriais, v. 18, n. especial, p. 495-502, 2016.