Soil quality in an experimental agricultural area using Pfeiffer chromatography

Authors

  • Thiago do Nascimento Coaracy Universidade Federal da Paraíba
  • David Marx Antunes de Melo Universidade Federal da Paraíba
  • Gessica Caitano de Almeida Universidade Federal da Paraíba
  • Lume Fajardo Giovannini Universidade Federal da Paraíba
  • Belísia Lúcia Moreira Toscano Diniz Universidade Federal da Paraíba

DOI:

https://doi.org/10.18378/rvads.v14i5.7614

Keywords:

Agroecology, Soil health, Subsystem, Morinda citrifolia

Abstract

Rational soil management and diagnosis are crucial and must be considered when planning sustainable agricultural production. Therefore, the objective with this research was to evaluate the evolution of soil quality through Pfeiffer's Chromatography after the use of agroecological practices in an experimental system. The work was carried out in the municipality of Bananeiras, Paraíba, in an experimental subsystem with Noni planting (Morinda citrifolia), located on the first floor of the Center for Human and Agricultural Sciences at the Federal University of Paraíba Three soil samples in the 0-20 cm layer were collected in the field and taken to the Agroecology laboratory to perform the practice of Pfeiffer Chromatography. The chromatogram interpretation process was used, verified during the use of agroecological practices such as application of biofertilizer, green manure and soil monitoring in the subsystem. As a result, chromatograms before agroecological practices obtained sufficient soil health, whereas for soil chromatograms after agroecological practices there was an improvement for all areas of chromatography. Therefore, agroecological practices provided improvements in soil quality and life and Pfeiffer's chromatography was essential to diagnose soil health.

Downloads

Download data is not yet available.

References

ALTIERI, M. Agroecologia: a dinâmica produtiva da agricultura sustentável. Porto Alegre: UFRGS, 2005. 120 p.

DORAN, J. W.; PARKIN, T. B. Quantitative Indicators of Soil Quality: a minimum data set. Soil Science Society of America, v. 49, n. 1, p.25-37, 1996.

EMBRAPA, Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária – Sistema Brasileiro de Classificação de solos. 2. ed. Rio de Janeiro: Embrapa Solos, 306p. 2013.

KOKORNACZYK, M. O.; PRIMAVERA, F.; LUNEIA, R.; BAUMGARTNER, S., R.; BETTI, L. Analysis of soils by means of Pfeiffer’s circular chromatography test and comparison to chemical analysis results. Biological Agriculture and Horticulture. 2016. 10.1080/01448765.2016.1214889

MASEDA, M. T. Desarrollo y caracterizacióndel método de dinamolisis capilar para elanálisis de suelos contaminados. 2016. 223f. Tese de Doutorado. Universidad Politécnica de Madrid, 2016.

MELO, D. M. A.; REIS, E. F.; COARACY, T. N.; SILVA, W. A. O.; ARAÚJO, A. E. Cromatografia de Pfeiffer como indicadora agroecológica da qualidade do solo em agroecossistemas. Revista Craibeiras de Agroecologia. v. 4, n. 1, 2019.

PILON, L. C.; CARDOSO, J. H.; MEDEIROS, F. S. Guia Prático de Cromatografia de Pfeiffer. Embrapa Clima Temperado. Documentos 455. Pelotas, 2018.

PINHEIRO, S. Saúde do Solo: Biopoder camponês versus agronegócio. Rio Grande do Sul: Salles Editora, 2015. 224 p.

PRIMAVESI, A. Manual do solo vivo: solo sadio, planta sadia, ser humano sadio. 2 ed. rev. - São Paulo: Expressão Popular - 2016; 205 p.

PRIMAVESI, A., Agroecologia e Manejo do Solo. In Agriculturas: revista experiências em agroecologia, v.5 n. 3. Rio de Janeiro, RJ: AS-PTA. Setembro, 2008. p.7-10

PRIMAVESI, A.; PRIMAVESI, A. A biocenose do solo na produção vegetal & Deficiências minerais em culturas: nutrição e produção vegetal. São Paulo: Expressão Popular, 2018.

RIVERA, J. R.; PINHEIRO, S. Cromatografía: imágenes de vida y destrucción del suelo. Cali: Feriva, 2011. 252 p.

RIVERA, J. R. Manual de Agricultura Orgânica. Atalanta - Santa Catarina – Brasil, 2014.

ROBERTS, T. L.; RYAN, J. Solo e segurança alimentar. Piracicaba: International Plant Nutrition Institute, 2015.

Published

20-12-2019

How to Cite

COARACY, T. do N.; MELO, D. M. A. de; ALMEIDA, G. C. de; GIOVANNINI, L. F.; DINIZ, B. L. M. T. Soil quality in an experimental agricultural area using Pfeiffer chromatography. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, [S. l.], v. 14, n. 5, p. 678–682, 2019. DOI: 10.18378/rvads.v14i5.7614. Disponível em: https://gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/7614. Acesso em: 22 nov. 2024.

Issue

Section

ARTIGOS DE EVENTOS

Most read articles by the same author(s)