Post-harvest losses in the commercialization of organic vegetables at the Municipal Organic Market fair in Petrolina, Pernambuco, Brazil

Authors

  • Veronica Maria Neto Lopes Universidade Federal do Vale do São Francisco
  • Liliane Caraciolo Ferreira Universidade Federal do Espírito Santo
  • Caliane Borges Ferreira Universidade de São Paulo

DOI:

https://doi.org/10.18378/rvads.v19i3.10350

Keywords:

Family farming, Direct selling, Organic products, Solidarity economy

Abstract

The study aimed to verify losses in the commercialization of organic vegetables: lettuce (Lactuca sativa), chives (Allium schoenoprasum), coriander (Coriandrum sativum), and kale (Brassica oleracea) among four farmers who sell these vegetables at the Organic Municipal Market fair in Petrolina, Pernambuco, Brazil. The methodology used was an exploratory-descriptive field study with primary data collection in the gardens and during the fairs. The investigation results showed that the post-harvest process of vegetables, involving cleaning, separation, and packaging, is always done the day before the fairs. Packaging of the products is sometimes carried out after the vegetables arrive at the market. The data also showed post-harvest losses in the sale of vegetables during the fairs due to inadequate packaging of the products and the incidence of sunlight on some stalls, causing the vegetables to wilt.

Downloads

Download data is not yet available.

References

ALIOTTE, J. T. B.; FILASSI, M.; OLIVEIRA, A. L. R. DE. Caracterização da logística de distribuição de frutas, legumes e verduras na Central de Abastecimento de Campinas/SP. Revista de Economia e Sociologia Rural, 60: 1-25, 2022. 10.1590/1806-9479.2021.252673.

ALMEIDA, E. I. B.; RIBEIRO, W. S.; COSTA, L. C.; LUCENA, H. H.; BARBOSA, J. A. Levantamento de perdas em hortaliças frescas na rede varejista de Areia (PB). Revista Brasileira de Agropecuária Sustentável, 2 (01):53-60, 2012.

BRZEZINSKI, C. R.; ABATI, J.; GELLER, A.; WERNER, F.; ZUCARELI, C. Produção de cultivares de alface americana sob dois sistemas de cultivo. Revista Ceres, 64 (1): 83–89, 2017. 10.1590/0034-737X201764010012.

CECCATO, C.; BASSO, C. Avaliação das Perdas de Frutas, Legumes e Verduras em Supermercado de Santa Maria – RS. Scientia. Série: Ciências da Saúde, Santa Maria, 12 (1): 127-137, 2011. 10.37777/983.

CEPAL - Comissão Econômica para a América Latina. Fomento de circuitos cortos como alternativa para la promoción de la agricultura familiar. Boletín CEPAL/FAO/IICA, 2014. 14 p. Disponível em: <http://repositorio.cepal.org/bitstream/handle/11362/37152/S1420696_es.pdf?sequence=1&isAllowed=y> Acessado em: 10 Out de 2023.

CORDEIRO, C. E. S.; BINOTTO, E. Reconexão entre produtores e consumidores em cadeias agroalimentares curtas por meio de uma mídia social. Organizações Rurais & Agroindustriais, 24, 2022: 1-20, 2022. 10.48142/2420221848

Gil, A. C. Como Elaborar Projetos de Pesquisa. 4ª Ed. São Paulo: Atlas, 2002.

Gil, A. C. Métodos e técnicas de pesquisa social. 6ª ed. São Paulo: Atlas, 2008.

GUERRA, A. M. N. M.; COSTA, A. C. M.; FERREIRA, J. B. A.; TAVARES, P. R. F.; VIEIRA, T. S.; MEDEIROS, A. C. Avaliação das principais causas de perdas pós-colheita de hortaliças comercializadas em Santarém, Pará. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável. 12 (1): 34–40, 2017. 10.18378/rvads.v12i1.4809.

LANA, M. M.; BANCI, C. A. Reflexões sobre perdas pós-colheita na cadeia produtiva de hortaliças. Brasília -DF: Embrapa hortaliças, 2020, 134p.

LOURENÇO, J. O.; KATZ, I. Estudo dos Diversos Índices de Perdas no Manuseio e Transporte de Verduras, Legumes e Frutas relacionadas à Gestão Logística. Tékhne ε Lógos, 2 (1): 110 – 125, 2010.

LUENGO, R. de F. A.; CAIBO, A. G. Embalagens para comercialização de hortaliças e frutas. - Brasília: Embrapa Hortaliças, 2006.

MAPA - Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Guia prático de organizações de controle social (OCS) / Secretaria de Agricultura Familiar e Cooperativismo. – Brasília: MAPA/AECS, 2020. Disponível em: <https://ipam.org.br/wp-content/uploads/2020/07/Guia-OCS_Final.pdf> . Acesso em 31 de maio de 2023.

MARCONI, M. de A..; LAKATOS, E. M. Fundamentos de Metodologia Científica. 5ª ed. São Paulo: Atlas, 2003.

MARJOTTA-MAISTRO, M. C.; MONTEBELLO, A. E. S.; SANTOS, J. A.; PEDROSO, M. T. M. Fluxo de abastecimento de alface e suas variedades: principais regiões de origem e destino. In: SILVA-MATOS, G. M.; MELO, G. S.; RODRIGUES, B. E. L. (org.). Desenvolvimento rural e processos sociais nas ciências agrárias. Ponta Grossa: Atena, 2022. p. 135-148. 10.22533/at.ed.646223101

PRANKE, L. V. Mercados, organizações sociais e agricultura familiar: os canais curtos de comercialização no município de Piratini-RS. Dissertação, Universidade Federal de Pelotas, Pelotas, 2016, 113 p.

RODRIGUES, R. Agro é paz: análises e propostas para o Brasil alimentar o mundo. Piracicaba: ESALQ, 2018, 416 p.

SILVA, C. J. B.; BRITO, I. E. G.; CASSIMIRO, I. T.; CARVALHO, O. V. Produção e comercialização de coentro (Coriandrum sativum) no município de exu-PE e seu potencial como produto orgânico. Revista Ibero-Americana de Humanidades, Ciências e Educação. 7 (11): 1916–1927, 2021. 10.51891/rease.v7i11.3740.

SILVA, S. C. da. RODRIGUES, D. D.; SEIBEL, N. F. Tipos de Perdas em Frutas, Legumes e Hortaliças em Feiras-Livres no Município de Londrina – PR In: Tópicos em Ciências e Tecnologia de Alimentos: Resultados de Pesquisas Acadêmicas – v. 5. São Paulo: Blucher, 2020, p.339-362.

SPAGNOL, W. A.; JUNIOR, V.S.; PEREIRA, E.; FILHO, N.G. Redução de perdas nas cadeias de frutas e hortaliças pela análise da vida útil dinâmica. Brazilian Journal of Food Technology, 21: 1-10, 2018. 10.1590/1981-6723.07016.

TOFANELLI, M.T.; FERNANDES, M. S; CARRIJO, N. S. C.; FILHO, O. B. M. Levantamento de perdas em hortaliças frescas na rede varejista de Mineiros. Horticultura Brasileira. 27 (1): 116-120, 2009. 10.1590/S0102-05362009000100024.

VILELA, N. J.; LANA, M. M.; NASCIMENTO, E. F.; MAKISHIMA, N. O peso da perda de alimentos para a sociedade: o caso das hortaliças. Horticultura Brasileira, 21 (2): 142–144, 2003. 10.1590/S0102-05362003000200002

Published

03-07-2024

How to Cite

LOPES, V. M. N.; FERREIRA, L. C.; FERREIRA, C. B. Post-harvest losses in the commercialization of organic vegetables at the Municipal Organic Market fair in Petrolina, Pernambuco, Brazil. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, [S. l.], v. 19, n. 3, p. 148–152, 2024. DOI: 10.18378/rvads.v19i3.10350. Disponível em: https://gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/10350. Acesso em: 12 dec. 2024.

Issue

Section

ARTICLES