Evaluation physical-chemical and stability of ascorbic acid in fruit juices marketed in city of Frutal, Minas Gerais, Brazil
DOI:
https://doi.org/10.18378/rvads.v12i4.4184Keywords:
Vitamin C, Fruits, Brazilian legislation.Abstract
The objective was to analyzethe physical-chemical evaluation and the stability of ascorbic acid present in different brands of unpasteurized fruit juices and bottled in Tetra Pak packaging marketed in city of Frutal- Minas Gerais State. The objectives were to evaluate physical-chemical characteristics (pH, titratable acidity and total soluble solids in °Brix) and the stability of ascorbic acid by Tillmans method in fruit juices for a period of 21 days of storage under refrigeration. For this, the juices were purchased between May and June 2015, in the local market and then preserved in their containers until the time of analysis. According to the results obtained for the physical-chemical, pH, titration acidity and total soluble solids, showed variations during storage. However, most of the samples of juices meets the minimum quality parameters required by Ministry of Agriculture. The stability of ascorbic acid is found greater stability for orange juice (brand A and C) and passion fruit (brand B). Thus, it can be concluded that there was retention of ascorbic acid in fruit juices after 21 days of refrigerated storage, with possible minimization of losses of vitamin C during processing, indicating good quality of juices marketed in city of Frutal, Minas Gerais.Downloads
References
AOAC. Association of Official Analytical Chemists. Official and tentative methods of the Association of Official Analytical Chemists International. 18th ed. Maryland, 2005.
BRASIL. Ministério da Agricultura e do Abastecimento. Instrução Normativa nº 1, de 7 de janeiro de 2000. Complementa padrões de identidade e qualidade para suco de laranja. Diário Oficial da União da República Federativa do Brasil. Brasília (DF), 10 jan 2000. Seção 1. p.54.
BRASIL. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Decreto nº 2.314, de 04 de setembro de 1997. Regulamenta a Lei nº 8.918, de 14 de julho de 1994, que dispõe sobre a padronização, a classificação, o registro, a inspeção, a produção e a fiscalização de bebidas. Disponível em:<http://extranet.agricultura.gov.br/sislegisconsulta/consultarLegislacao.do?operacao=visualizar&id=1010>. Acesso em agosto de 2015.
CASTRO, M. V.; OLIVEIRA, J. P.; JÚNIOR, M. J. M.; ASSUNÇÃO, E. A. O.; BRASIL, A. P.; RABELO, F. L. A.; VALE, C. H. B. Análise química, físico-química e microbiológica de sucos de fruta industrializados. Diálogos & Ciência, Rio de Janeiro, v. 5, n.12, 2007.
CECCHI, H. M. Fundamentos teóricos e práticos em análise de alimentos, 2ª Ed. rev., Campinas, Editora da UNICAMP, 2003, 202p.
CORRÊA-NETO, R. S.; FARIA. J. A. F. Fatores que Influem na Qualidade do Suco de Laranja. Ciência e Tecnologia de Alimentos, Campinas, v.19, n.1, p.153-160, 1999.
CUNHA, K. D.; SILVA, P. R.; COSTA, A. L. F. S. F.; TEODORO, A. J.; KOBLITZ, M. G. B. Estabilidade de ácido ascórbico em sucos de frutas frescos sob diferentes formas de armazenamento. Brazilian Journal of Food Technology, Campinas, v.17, n.2, p.139-145, 2014.
DANIELI, F.; COSTA, L. R. L. G.; SILVA, L. C.; HARA, A. S. S.; SILVA, A. A. Determinação de vitamina C em amostras de sucos in natura e amostras comerciais de suco de laranja pasteurizado e envasado em embalagem Tetra Pak. Revista do Instituto de Ciências da Saúde, São Paulo, v.27, n.4, p.361-365, 2009.
HOROWITZ, W. (Ed.). Official methods of analysis of the Association of Official Analytical Chemists. 18th ed., 3 rev. Gaithersburg, Maryland: AOAC, 2010.
INSTITUTE OF MEDICINE. Food and Nutrition Board. Dietary Reference Intakes. National Academic Press, Washington D.C., 2000.
INSTITUTO ADOLFO LUTZ. Normas analíticas do Instituto Adolfo Lutz: métodos químicos e físicos para análises de alimentos. 4ª Ed. São Paulo, 2008. 1004p.
LIMA, E. S. Redução de vitamina C em suco de caju (Anacardium occidentale L.) industrializado e cajuína. Química Nova, São Paulo, v.30, n.5, p.1143-1146, 2007.
MAHAN, L. K.; ESCOTT-STUMP, S. Alimentos, nutrição & dietoterapia. 11ª Ed. São Paulo: Roca; 2005. p. 35-71.
MOREIRA, C. F. F.; LOPES, M. L. M.; VALENTE-MESQUITA, V. L. Impacto da estocagem sobre atividade antioxidante e teor de ácido ascórbico em sucos e refrescos de tangerina. Revista de Nutrição, Campinas, v.25, n.6, p.743-752, 2012.
ÖZKAN, M.; AYSEGÜL, K.; CEMEROGLU, B. Effects of hydrogen peroxide on the stability of ascorbic acid during storage in various fruit juices. Food Chemistry, Easton, v.88, p.591-597, 2004.
ROSA, S. E. S.; COSENZA, J. P.; LEÃO, L. T. S. Panorama do setor de bebidas no Brasil. BNDES Setorial, Rio de Janeiro, v.23, p.101-50, 2006.
SILVA, F. A. S. E.; AZEVEDO, C. A. V. Versão do programa computacional Assistat para o sistema operacional Windows. Revista Brasileira de Produtos Agroindustriais, Campina Grande, v. 4, n. 1, p. 71-78, 2002.
SILVA, P. T.; FIALHO, E.; LOPES, M. L. M.; VALENTE-MESQUITA, V. L. Sucos de laranja industrializados e preparados sólidos para refrescos: estabilidade química e físico-química. Ciência e Tecnologia de Alimentos, Campinas, v. 25, n. 3, p. 597-602, 2005.
SPINOLA, V.; BERTA, B.; CÂMARA, J. S.; CASTILHO, P. C. Effect of Time and Temperature on Vitamin C Stability in Horticultural Extracts. UHPLC-PDA vs. iodometric titration as analytical methods. LWT - Food Science and Technology, London, v.50, n.2, p.489-495, 2013.
TEIXEIRA, M.; MOMTEIRO, M. Degradação da vitamina C em suco de fruta. Alimentos e Nutrição, Araraquara, v. 17, n. 2, p. 219-227, 2006.