Vermicompostos as substrates in the seedlings performance of lettuce and arugula
DOI:
https://doi.org/10.18378/rvads.v14i3.6499Keywords:
Lactuca sativa, Eruca sativa, Eisenia foetida, Organic compoundAbstract
Success in vegetables production is closely linked to the quality of seedlings, using substrates in placeof the soil in the formation of seedlings. The objective of this study was to evaluate the performance of lettuce and arugula seedlings using substrates produced with vermicompost along with sawdust and rice husks as conditioning agents. Two experiments were carried in Vilhena, Rondônia, using a completely randomized design, in a 3x2 factorial scheme with seven replicates, corresponding to three substrates and two cultivars, for both lettuce and arugula. The proportion of the material was 1: 3 of the total volume of soil, of poultry manure and conditioning agent, using the earthworm Californian Redworm (Eisenia foetida). For the cultivars, both lettuce and arugula, the height of seedlings, the diameter of the colon, dry mass of shoot, roots, and total were evaluated. There was no significant difference between the evaluated treatments in relation to the dry mass of the roots of Crespa cultivar lettuce, but for the American cultivar, the treatments using vermicompost with conditioning agent the sawdust or rice husk were superior to the commercial substrate in relation to dry mass of the roots. Among the cultivars of the arugula, no significant difference was observed between the treatments on the variables evaluated. Therefore, it is possible to conclude that substrates produced from vermicompost with sawdust and rice husks as conditioning agents can replace the commercial substrate during the production of lettuce and arugula.Downloads
References
ALVAREZ, J. M.; PASIAN, C.; LAL, R.; LÓPEZ, R.; FERNÁNDEZ, M. Vermicompost and biochar substrates can reduce nutrients leachates on containerized ornamental plant production. Horticultura Brasileira, v.37, n.1, 2019. 10.1590/s0102-053620190107
ARAÚJO, A. C.; ARAÚJO, A. C.; DANTAS, M. K. L; PEREIRA, W. E.; ALOUFA, M. A. I. Utilização de substratos orgânicos na produção de mudas de mamoeiro Formosa. Revista Brasileira de Agroecologia, v.8, n.1, p.210-216, 2013.
BALDOTTO, L. E. B.; SILVA, L. G. JR. S.; CANELLAS, L. P.; OLIVARES, F. L.; BALDOTTO, M. A. Initial growth of maize in response to application of rock phosphate, vermicompost and endophytic bacteria. Revista Ceres, v.59, n.2, p. 262-70, 2012. 10.1590/S0034-737X2012000200016
BARROS JÚNIOR, A. P.; BEZERRA NETO, F.; SILVEIRA, L. M.; CÂMARA, M. J. T.; BARROS, N. M. S. Utilização de compostos orgânicos no crescimento de mudas de pimentão. Revista Caatinga, v.21, n.2, p.126-130, 2008.
BICCA, A. M. O.; PIMENTEL, E.; SUÑE, L.; MORSELLI, T. B. G.; BERBIGIER, P. Substrato na produção de mudas de couve hibrida. Revista da FZVA, v.18, n.1, p.136-142, 2011.
CABRERA, R. A. D.; AZEVEDO FILHO, A. J. B. V.; TSAI, S. M. Perspectiva no manejo alternativo dos citros: Do viveiro ao campo. Pp. 525-532. In: G. G. Brown and C. Fragoso (Eds.). Minhocas na América Latina: biodiversidade e ecologia. Embrapa Soja, Londrina, 2007.
CERQUEIRA, F. B.; FREITAS, G. A.; MACIEL, C. J.; CARNEIRO, J. S. S.; LEITE, R. C. Produção de mudas de tomate cv. Santa Cruz em diferentes substratos. Journal of Bioenergy and Food Science, v.2, n.1, p.39-45, 2015.
CORREA, B. A.; PARREIRA, M. C.; MARTINS, J. S.; RIBEIRO, R. C.; SILVA, E. M. Reaproveitamento de resíduos orgânicos regionais agroindustriais da Amazônia Tocantina como substratos alternativos na produção de mudas de alface. Revista Brasileira de Agropecuária Sustentável, v.9, n.1, p.97-104, 2019.
COSTA, L. A. M.; COSTA, M. S. S. M.; MOURA, R.; GIODA, M.; MACIEL, P. H.; PEREIRA, D. C. Avaliação de substratos alternativos para produção de mudas de alface, beterraba e brócolis. Revista Brasileira de Agroecologia, v.2, n.2, p.1694-1697, 2007.
DINIZ, K. A.; GUIMARÃES, S. T. M. R. LUZ, J. M. Q. Húmus como substrato para a produção de mudas de tomate, pimentão e alface. Bioscience Journal. v.22, n.3, p.63-70, 2006.
ENSINAS, S. C.; BISCARO, G. A.; BORELLI, A. B.; MÔNACO, K. A.; MARQUES, R. J. R.; ROSA, Y. B. C. J. Níveis de fertirrigação nas características morfofisiológicas de mudas de rúcula. Agrarian, v.2, n.3, p.7-17, 2009.
FAÇANHA, A. R.; FAÇANHA, A. L. O.; OLIVARES, F. L.; GURIDI, F.; SANTOS, G. A.; VELLOSO, A. C. X.; RUMJANEK, V. M.; BRASIL, F.; SCHRIPSEMA, J.; BRAZ-FILHO, R.; OLIVEIRA M. A.; CANELLAS, L. P. Bioatividade de ácidos húmicos: efeitos sobre o desenvolvimento radicular e sobre a bomba de prótons da membrana plasmática. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v.37, n.9, p.1301-1310, 2002.
FERRAZ, P. A.; MENDES, R.; ARAÚJO NETO, S. E.; FERREIRA, R. L. F. Produção de mudas orgânicas de bertalha em diferentes substratos. Enciclopédia Biosfera, v.10, n.18, p.2441-2449, 2014.
FERRAZ, M. V.; CENTURION, J. F.; BEUTLER, A. N. Caracterização física e química de alguns substratos comerciais. Acta Scientia Agronômica, v.27, n.2, p.209-214, 2005. 10.4025/actasciagron.v27i2.1483
FERREIRA, E. F.; COSTA, C. C.; LEITE, D. T.; SILVA, A. S.; SILVA M. F. Produção de mudas de melão em diferentes tipos de substratos. Horticultura Brasileira, v.29, n.2, p.3722-3727, 2011. 10.1590/S0034-737X2013000200015
FREITAS, G. A.; SILVA, R. R.; BARROS, H. B; MELO, A. V.; ABRAHÃO, W. A. P. Produção de mudas de alface em função de diferentes combinações de substratos. Revista Ciência Agronômica, v.44, n.1, p.159-166, 2013.
HUBER, A. C. K.; KOHN, R. A. G.; MORSELLI, T. B. Utilização de resíduos de vinícolas para vermicompostagem e produção de mudas de alface. Revista Científica Rural, v.18, n.1, p.108-117, 2016.
LUZ, J. M. Q.; BRANDÃO, F. D.; MARTINS, S. T.; MELLO B. Produtividade de cultivares de alface em função de mudas produzidas em diferentes substratos comerciais. Bioscience Journal, v.20, n.1, p.61-65, 2004.
MAIA, A.F.C.A.; MEDEIROS, D. C; LIBERALINO FILHO, J. Adubação orgânica em diferentes substratos na produção de mudas rúcula. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, v.2, n.2, p.87-93, 2006.
MARANHO, A. S.; PAIVA, A. V. Emergência de plântulas de Supiarana (Alchornea discolor poepp.) em substrato composto por diferentes porcentagens de resíduo orgânico de açaí. REVSBAU, v.6, n.1, p.85-98, 2011. 10.5380/revsbau.v6i1.66391
MARIANI, A.; MOTTA, I. S.; PADOVAN, M. P.; CARNEIRO, L. F.; COSTA, K. F.; SANTOS, M. C. S. Substratos Alternativos com Húmus de Minhoca na Produção de Mudas de Chicória. Cadernos de Agroecologia, v.9, n.4, p.1-9, 2014.
MARQUES, A. R. F.; DELOSS, A. M.; OLIVEIRA, V. S.; BOLIGON, A. A.; VESTENA, S. Produção e qualidade de mudas de Eugenia uniflora L. em diferentes substratos. Ambiência, v.14, n.1, p.44-56, 2018.
MELLO, R. P. Consumo de água do lírio asiático em vaso com diferentes substratos. Dissertação de Mestrado em Engenharia Agrícola, Universidade Federal de Santa Maria, Santa Maria. 2006.
MENEZES JÚNIOR, F. O. G.; FERNANDES, H. S.; MAUCH, C. R.; SILVA, J. B. Caracterização de diferentes substratos e seu desempenho na produção de mudas de alface em ambiente protegido. Horticultura Brasileira, v.18, n.3, p.164-170, 2000. 10.1590/S0102-05362000000300004.
MORSELLI, T. B. G. A. Minhocultura Pelotas: Editora e Gráfica Universitária PRECUFPel; 2009.
NIMER, E. Climatologia do Brasil. 2ªed. Rio de Janeiro: IBGE, Departamento de Recursos Naturais e Estudos Ambientais, 1989.
OLIVEIRA, E. A. G.; RIBEIRO, R. L. D.; GUERRA, J. G. M.; LEAL., M. A. A.; ESPÍNDOLA, J. A. A.; ARAÚJO, E. S. Substratos produzidos a partir de fontes renováveis para produção orgânica de mudas de hortaliças. Seropédica: Embrapa Agrobiologia, 2011, 4p (Embrapa Agrobiologia. Comunicado Técnico, 134).
RAMOS, J. D.; CHLFUN, N. N. J.; PASQUAL, M. Produção de mudas de plantas frutíferas por semente. Informe Agropecuário, v.23, n.216, p.64-72, 2002.
RODRIGUES, E. T; LEAL, P. A. M.; COSTA, E.; PAULA, T. S.; GOMES, V. A. Produção de mudas de tomateiro em diferentes substratos e recipientes em ambiente protegido. Horticultura Brasileira, v.28, n.4, p.483-488, 2010. 10.1590/S0102-05362010000400018
SAMPAIO, R. A.; RAMOS, S. J.; GUILHERME, D. O.; COSTA, C. A; FERNANDES, L. A. Produção de mudas de tomateiro em substratos contendo fibra de coco e pó de rocha. Horticultura Brasileira, v.26, n.4, p.499-503, 2008. 10.1590/S0102-05362008000400015
SANTOS, A. C. M.; CARNEIRO, F. S. S.; FERREIRA JÚNIOR, J. M.; SILVA, M. C. A.; SILVA, R. R. Produção de mudas de tomateiro cv. Drica sob substratos alternativos. Agropecuária Científica no Semiárido, v.11, n.4, p.1-12, 2015. 10.30969/acsa.v11i4.625
SANTOS, M. R.; SEDIYAMA, M. A. N.; SALGADO, L. T.; VIDIGAL, S. M.; REIGADO, F. R. Produção de mudas de pimentão em substratos à base de vermicomposto. Bioscience Journal, v.26, n.4, p.572-578, 2010.
SILVA, L. P.; OLIVEIRA, A. C.; ALVES, N. F.; SILVA, V. L.; SILVA, T. I. Uso de substratos alternativos na produção de mudas de pimenta e pimentão. Colloquium Agrariae, v.15, n.3, p.104-115, 2019.
SILVA, J. D. C.; LEAL, T. T. B.; ARAÚJO, R. M.; GOMES, R. L. F.; ARAÚJO, A. S. F.; MELO, W. J. Emergência e crescimento inicial de plântulas de pimenta ornamental e celosia em substrato à base de composto de lodo de curtume. Ciência Rural, v.41, n.3, p.412-417, 2011. 10.1590/S0103-84782011000300008.
SILVA, F. A. M.; VILLAS BÔAS, R. L.; SILVA, R. B. Resposta da alface à adubação nitrogenada com diferentes compostos orgânicos em dois ciclos sucessivos. Acta Scientiarum. Agronomy, v.32, n.1, p.131-137, 2010. 10.4025/actasciagron.v32i1.1340
SILVA, F. A. S.; AZEVEDO, C. A. V. Principal components analysis in the software Assistat-Statistical Attendance. In: WORLD CONGRESS ON COMPUTERS IN AGRICULTURE, ed.7, 2009, Reno. Proceedings... Michigan: American Society of Agricultural and Biological Engineers, 2009.
SILVA JÚNIOR, A. A.; GIORGI, E. Substratos alternativos para a produção de mudas de tomate. Florianópolis: EPAGRI, 1992. 23p. (EPAGRI. Boletim Técnico, 59).
SINGH, J.; KAUR, A.; VIG, A. P.; RUP, P. J. Role of Eisenia fetida in rapid recycling of nutrients from bio sludge of beverage industry. Ecotoxicology and Environmental Safety, v. 73, n. 3, p. 430-435, 2010. 10.1016/j.ecoenv.2009.08.019
SMIDERLE, O. J.; SALIBE, A. B.; HAYASHI, A. H.; MINAMI, K. Produção de mudas de alface, pepino e pimentão em substratos combinando areia, solo e plantmax®. Horticultura Brasileira, v.19, n.3, p.253-257, 2001. 10.1590/S0102-05362001000300022
SOARES, J. P.; SOUZA, J. A.; CAVALHEIRO, E. T. G. Caracterização de amostras comerciais de vermicomposto de esterco bovino e avaliação da influência do pH e do tempo na adsorção de Co (II), Zn (II) e Cu (II). Química Nova, v.27, n.1, p.5-9, 2004. 10.1590/S0100-40422004000100002
STEFFEN, G. P. K.; ANTONIOLLI, Z. I.; STEFFEN, R. B.; MACHADO, R. G. Casca de arroz e esterco bovino como substratos para a multiplicação de minhocas e produção de mudas de tomate e alface. Acta Zoológica Mexicana, v. 26, p. 333-343, 2010. (Número especial, 2). 10.21829/azm.2010.262898
TAIZ, L.; ZEIGER, E. Fisiologia vegetal. 3. ed. Porto Alegre: Artmed, 2006. 719p.
TEJADA, M.; BENÍTEZ, C. Application of vermicompost and composto on tomato growth in Greenhouses. Compost Science and Utilization, v.23, n.2, p.94-103, 2015. 10.1080/1065657X.2014.975867
TEODORO, M. S.; SEIXAS, F. J. S.; LACERDA, M. N.; ARAÚJO, L. M. S. Produção de alface (Lactuca sativa L.) sob diferentes doses de vermicomposto. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, v.11, n.1, p.18-22, 2016. 10.18378/rvads.v11i1.3906
ZANDONADI, D. B.; SANTOS, M. P.; BUSATO, J.; PERES, L.; FAÇANHA, A. R. Plant physiology as affected by humified organic matter. Theoretical and Experimental Plant Physiology, v.25, n.1, p.12-25, 2013. 10.1590/S2197-00252013000100003
ZANDONADI, D. B.; BUSATO, J. G. Vermicompost humic substances: technology for converting pollution into plant growth regulators. International Journal of Environmental Science and Engineering Research, vol.3, n.2, p.73-84, 2012.
ZANDONADI, D. B.; CANELLAS, L. P.; FAÇANHA, A. R. Indolacetic and humic acids induce lateral root development through a concerted plasmalemma and tonoplast H+ pumps activation. Planta, vol.225, n.6, p.1583-1595, 2007. 10.1007/s00425-006-0454-2