Receipt of the actions of the Agronomic Institute of Pernambuco by farmers of São Bento do Una, Pernambuco, Brazil

Authors

  • Mízia Fabiana Moreira Barbosa Lopes Universidade Federal de Alagoas http://orcid.org/0000-0003-0417-6620
  • Jakes Halan de Queiroz Costa Universidade Federal de Alagoas
  • Tânia Marta Carvalho dos Santos Universidade Federal de Alagoas
  • Conceição Maria Dias Lima Universidade Estadual de Alagoas
  • José Cândido Barbosa Lopes Escola Técnica Estadual Governador Eduardo

DOI:

https://doi.org/10.18378/rvads.v14i5.7568

Keywords:

Family farming, Food sovereignty, Rural extension, Technical assistance.

Abstract

Food production is being widely discussed worldwide, both in terms of increasing productivity to meet the needs of the growing population and also in terms of the quality of these foods. Small farms are responsible for producing for the majority of the population and for their own family subsistence. The objective of this study was to reveal the importance of Technical Assistance and Rural Extension (ATER) actions for small farmers to remain in the countryside, due to their role in food production and job creation. The study was carried out in the municipality of São Bento do Una/Pernambuco, which receives technical assistance from the Agronomic Institute of Pernambuco (IPA). Interviews with semi-structured script were carried out with family farmers and IPA technicians, in addition to direct observations covering qualitative and quantitative data. There was a need for greater government attention, with more public policies so that services, projects and programs can be better developed. In this sense, family farmers need more effective ATER actions that bring better working and development conditions to the rural areas of the municipality.

Downloads

Download data is not yet available.

References

ABRAMOVAY, R.; SILVESTRO, M. L.; CORTINA, N.; BALDISSERA, I. T.; FERRARI, D. L.; TESTA, V. M. Juventude e agricultura familiar: desafios dos novos padrões. Brasília: Unesco, 1998.

ANJOS, E. Coprasul: Entre o idealizado e o vivido – Uma análise da prática cooperativista no MST. In: DAGNINO, E; PINTO, R. P. (orgs.). Mobilização, participação e direitos. São Paulo: Contexto, 2007. p. 109-127.

BARDIN, L. Análise de conteúdo. São Paulo: Edições 70, 2011. 229 p.

BRASIL. Ministério do Trabalho e Emprego. Agricultura familiar leva dignidade para o campo. 2015. Disponível em: <http://www.brasil.gov.br/economia-emprego/2015/05/agricultura-familiar-leva-dignidade-para-o-campo>. Acesso em: 06 jun. 2019.

CAPORAL, F. R. (coord.); RAMOS, L. de E. F.; COSTABEBER, J. A.; PAULUS, G.; CAPORAL, D. S. Extensão Rural e Agroecologia: temas sobre um novo desenvolvimento rural, necessário e possível. – Brasília: MDA, 2007. 408 p.: il

CEF. CAIXA ECONOMICA FEDERAL. O que é o Bolsa Família? Disponível em: <http://www.caixa.gov.br/programas-sociais/bolsa-familia/Paginas/default.aspx>. Acesso em: 26 jun. 2019.

COSTA, A. de S.; OLIVEIRA, V. G. de; PEREIRA, A. R.; BORGES, P. de F.; ARAÚJO, L. de S. Estudo do clima na região do brejo paraibano utilizando técnicas de séries temporais, para previsão com o modelo Sarima. Gaia Scientia, v. 9, n. 1, p. 127-133. 2015.

COSTA, J. H. Q. Processos de Cooperação em Assentamentos Rurais do Litoral Norte do Estado de Alagoas. Tese (Doutorado – Programa de Pós-Graduação em Sistemas de Produção Agrícola Familiar, Faculdade de Agronomia Eliseu Maciel, Universidade Federal de Pelotas. UFPEL, Pelotas, 2016. 286f.: il.

GIL, A. C. Como elaborar projetos de pesquisa. – 4.ed. – São Paulo: Atlas, 2007. 176 p.

GRISA, C.; SCHMIT, C. J.; MATTEI, L. F.; MALUF, R. S.; LEITE, S. P. Contribuições do Programa de Aquisição de Alimentos à segurança alimentar e nutricional e à criação de mercados para a agricultura familiar. Agriculturas, v. 8, n. 3, p. 34–41, 2011.

IBGE. Instituto Brasileiro de Geografia E Estatística. Cidades. Disponível em <http://cidades.ibge.gov.br/xtras/perfil.php?lang=&codmun=61300&search=pernambuco|sao-bentodo-uma>. Acesso em: Jan. 2020.

IPA, Instituto Agronômico de Pernambuco. Apresentação, 2008. Disponível em: <http://www.ipa.br/novo/extensao-apresentacao> Acesso em: 21 mai. 2019.

IPA, Instituto Agronômico de Pernambuco. Plano Anual de Negócios - atualização 2018. Disponível em: <http://www.ipa.br/novo/pdf/plano-anual-negocios-2018.pdf> Acesso em: 27 mai. 2019.

LIRA, C. C.; QUEIROZ, M. L.; COSTA, C. F. S.; GOMES, R. V. R. S.; COELHO, J.; FERREIRA, K. M.; SAMPAIO, B. O. Perfil socioeconômico de agricultores familiares no município de Barreiros, PE. In: XIII Jornada de Ensino, Pesquisa e Extensão –JEPEX, UFPE, 2013.

MARQUES, P. E. M. Embates em torno da segurança e soberania alimentar: estudo de perspectivas concorrentes. Segurança Alimentar e Nutricional, v.17, n.2, p.78-87, 2010.

MINAYO, M. C. de S. O desafio do conhecimento: pesquisa qualitativa em saúde. - 12.ed. - São Paulo: Hucitec, 2010. 407p.

MINISTÉRIO DO DESENVOLVIMENTO AGRÁRIO - MDA. 2016. Relatório Analítico. Território Rural do Agreste Meridional de Pernambuco. Disponível em: <http://sit.mda.gov.br/mapa.php> Acesso em: 05 jun. 2019.

PIRES, M. L. L. e S. A (re)significação da extensão rural. O cooperativismo em debate. In: LIMA, J. R. T. (org.). Extensão rural e desenvolvimento sustentável. Recife: Bagaço, 2003, 45-70.

PORTUGAL, A. D. O Desafio da Agricultura Familiar. In: Embrapa, artigos, 2004.

SÃO BENTO DO UNA. História, Pernambuco. 2015. Disponível em: <http://www.saobentodouna.pe.gov.br/v1/index.php/conheca-sao-bento-do-una/historia>. Acesso em: ago. 2015.

SCHNEIDER, S. Teoria social, agricultura familiar e pluriatividade. Revista Brasileira de Ciências Sociais, v. 18, n. 51, p.99-12, 2003.

STAKE, R. E. Handbook of qualitative research. London: Sage, 1994.

SOUZA, P. M.; FORNAZIER, A.; PONCIANO, N. J.; NEY, M. G. Agricultura familiar versus agricultura não-familiar: uma análise das diferenças nos financiamentos concedidos no período de 1999 a 2009. Documentos Técnicos - Científicos, v. 42, n. 1. 2011.

WANDERLEY, M. N. B. Juventude Rural: vida no campo e projeto para o futuro. Recife: Editora da UFPE, 2013.

YIN, R. K. Estudo de caso: planejamento e métodos. – 4.ed. – Porto Alegre: Bookman, 2010. 248p.

Published

20-12-2019

How to Cite

LOPES, M. F. M. B.; COSTA, J. H. de Q.; SANTOS, T. M. C. dos; LIMA, C. M. D.; LOPES, J. C. . B. Receipt of the actions of the Agronomic Institute of Pernambuco by farmers of São Bento do Una, Pernambuco, Brazil. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, [S. l.], v. 14, n. 5, p. 617–624, 2019. DOI: 10.18378/rvads.v14i5.7568. Disponível em: https://gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/7568. Acesso em: 22 nov. 2024.

Issue

Section

ARTIGOS DE EVENTOS

Most read articles by the same author(s)