Microbiological quality of sugarcane juice marketed in a free fair in União dos Palmares, Alagoas, Brazil
DOI:
https://doi.org/10.18378/rvads.v14i5.7603Keywords:
Drink In Natura, Food Security, Coliforms, ProtozoaAbstract
The objective of this work was to evaluate the microbiological quality of samples of sugarcane broth marketed in a fair in the State of Alagoas. Seven samples of informally traded sugarcane broth were collected at intervals of fifteen days and taken to the laboratory for analysis. The aseptically collected samples were diluted in 0.1% peptone saline solution, where 25 mL of each sample was diluted in 225 mL of this solution and inoculated into test tubes containing Lauryl Sulfate Triptose (LST) medium and an inverted Durham tube for the Presumptive tests and, subsequently, samples that formed gas were transferred to tubes containing EC medium and Brilliant Green for tests of total and thermotolerant coliforms, respectively. Yeasts were analyzed by means of inoculation in PDA medium and microscopic visualization. The detection of protozoa was done through traps made in PVC tube in Agar-water medium. The soil was analyzed by means of filtration and microscopic observation. All samples had total and thermotolerant coliforms with a maximum count of >2400 MPN/mL. The yeast count showed 8x10-6 UFC. Of the total of 21 samples, only two in the first collection showed protozoa. None of the samples showed dirt.
Downloads
References
ALMEIDA, R. C. C.; KUAYE, A. Y.; SERRANO, A. M.; ALMEIDA, P. F. Avaliação e controle de qualidade microbiológica de mãos de manipuladores de alimentos. Revista de Saúde Pública, v.29, n.4, p.290-294, 1995. 10.1590/S0034-89101995000400006
ANVISA. Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Resolução - RDC nº. 218, 29 de Julho de 2005. Regulamento Técnico de Procedimentos Higiênico-sanitários para manipulação de alimentos e bebidas preparadas com vegetal, Brasília-DF. . 2005.
BRYAN, F. L.; MICHANIE, S. C.; ALVAREZ, P. Critical control points of street-vended foods in the Dominican Republic. Journal of Food Protection, v.51, v.5, p.373-383, 1998. 10.4315/0362-028X-51.5.373
CARVALHO, L. R.; MAGALHÃES, J. T. Avaliação da qualidade micobiológca de caldos de cana comercializados no centro de Itabuna-BA e práticas de produção e higiene de seus manipuladores. Revista Baiana de Saúde Pública, v.31, n.2, p.238-245, 2007.
JAY, J. M. Microbiologia de alimentos. 6 ed. Porto Alegre, Rio Grande do Sul: Artmed, 2005.
PRATI, P.; MORETTI, R. H.; CARDELLO, H. M. A. B. Elaboração de bebida composta por mistura de garapa parcialmente clarificada-estabilizada e sucos de frutas ácidas. Ciência e Tecnologia de Alimentos, v.25, n.1, p.147-152, 2005. 10.1590/S0101-20612005000100024
SANTOS, S. S. O Cultivo da Cana-de-açúcar no Estado de Alagoas: uma análise comparativa dos efeitos de mecanização no estado de São Paulo. 2011. 104F. (Dissertação de Mestrado). Universidade de Brasília, Brasil.
SILVA, E. L.; SILVA, A. J.; SILVA, C. O. Do Auge à Decadência: Um Estudo dos Impactos Socioeconômicos da Falência da Usina Laginha para União dos Palmares-AL. In: Anais do 4° GeoAlagoas – Simpósio sobre as geotecnologias e geoinformação no Estado de Alagoas, Alagoas, Brasil, 6 October 2016 (pp. 14). Maceió, AL: Seplag.