Avaliação das condições higiênico-sanitárias do comércio de hortaliças em feiras livres do município de Inhumas - GO Evaluation of hygienic conditions – sanitary of vegetable trade in free fairs of the municipality of Inhumas-GO

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Simone Silva Machado
Lethicya Lucas Pires da Silva
Angel José Vieira Blanco

Abstract

Currently, food security is seen as a matter of great importance, and one of the main challenges today is the supply of food free of agents that may pose a risk to the health of the consumer. The consumption of contaminated vegetables can cause relevant damage to public health, due to problems in production to the lack of preparation by food handlers, causing poor hygiene habits and inappropriate practices. The sale of food products in most open markets is generally considered to be unsatisfactory hygiene, constituting an important vector in the process of contamination and proliferation of foodborne illnesses. The objective of this study was to evaluate the hygienic-sanitary profile of establishments and handlers that sell vegetables in open markets in the municipality of Inhumas-GO. An inspection script was prepared based on the checklist contained in the determinations of RDC nº 216/04, RDC nº 275/02 and in Ordinance SVS / MS nº 326/1997, all from the National Health Surveillance Agency (Anvisa). It was verified with the results that all evaluated fairs presented a low attendance to the analyzed items, the highest value presented of conformities to the items was 33.3%. It is concluded that the fairs studied do not fit the necessary conformities for food security. In addition, assistance from government agencies is needed to improve the general infrastructure of fairs.

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How to Cite
Silva Machado, S., Lucas Pires da Silva, L., & José Vieira Blanco, A. (2021). Avaliação das condições higiênico-sanitárias do comércio de hortaliças em feiras livres do município de Inhumas - GO: Evaluation of hygienic conditions – sanitary of vegetable trade in free fairs of the municipality of Inhumas-GO. Revista Brasileira De Agrotecnologia, 11(2), 201–210. https://doi.org/10.18378/REBAGRO.V12I2.8811
Section
I Congresso Brasileiro Online em Ciência dos Alimentos
Author Biographies

Simone Silva Machado, IFG

Possui graduação em Engenharia de Alimentos pela Universidade Federal de Viçosa (1994) e doutorado em Agronomia pela Universidade Federal de Goiás (2005). Atualmente é professor do Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de Goiás. Tem experiência na área de Ciência e Tecnologia de Alimentos, com ênfase em controle de qualidade, atuando principalmente nos seguintes temas: contaminação, consumidor, segurança do alimento, metais pesados e rotulagem de alimentos.

Lethicya Lucas Pires da Silva, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de Goiás

Estudante do curso Ciência e Tecnologia de Alimentos. Bolsista do Programa de Iniciação Científica e Tecnológica do IFG.

Angel José Vieira Blanco, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de Goiás

Graduado em Licenciatura em Ciências Biológicas pela Universidade Católica do Salvador (2001), Mestre em Agronomia (Genética e Melhoramento de Plantas) pela Universidade Federal de Goiás (2005), e Doutor em Ciências Biológicas (Genética e Bioquímica) pela Universidade Federal de Goiás (2016). Professor do Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de Goiás - Campus Inhumas.