Viabilidade econômica e análise de risco: um estudo comparativo das regiões cafeeiras de Minas Gerais
Main Article Content
Abstract
The present work aimed to develop a Monte Carlo simulation model for the analysis of risk and economic feasibility of coffee production, simulating representative properties of five municipalities in the State of Minas Gerais: Capelinha, Guaxupé, Manhumirim, Monte Carmelo and Santa Rita do Sapucaí. Four different scenarios were studied: bare ground with local price, bare ground with national price, tillage implanted with local price and tillage implanted with national price. The results showed that the implantation of the coffee activity in the region of Minas Gerais is unfeasible in the four scenarios analyzed for all municipalities. The scenarios with implanted tillage, representing a situation in which the producers do not account for the implementation of the crop in their costs, presented better results in relation to the bare soil scenarios. In addition, the two different local and national pricing possibilities demonstrated the importance of this variable for producer profitability. Finally, the results of the simulations provided explanations on the cause and effect relationships in the studied activity and can be used to generate technical indicators and be used in the agricultural management of the property.
Downloads
Article Details
Termo de cessão de Direitos Autorais
References
ANDRADE, F. T. et al. Análise da viabilidade econômico-financeira da cafeicultura: um estudo nas principais regiões produtoras de café do Brasil. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CUSTOS, 16, 2009, Fortaleza. Anais... Fortaleza: ABC, 2009.
BOLETIM ATIVOS DO CAFÉ. Custos totais da lavoura acumulam alta de 20,22%. CNA: Brasília, Ano 2 – Edição 7 Julho – 2008. Disponível em: https://www.cafepoint.com.br/pdf/ativo_cafe.pdf. Acesso; 25 de Jan de 2017.
CEPEA. Análise Cepea – Café. Disponível em:
CEPEA. Preço café por saca de 60 Kg. São Paulo: 2016. Disponível em : https://www.cepea.esalq.usp.br/br/consultas-ao-banco-de-dados-do-site.aspx. Acesso em 22 de Abril de 2017.
CNA. Projeto Campo Futuro: Custos Produção do Café. Brasília:2016.
CONAB. Acompanhamento da safra brasileira: café. Safra 2015, primeira estimativa, janeiro/2015. Brasília: Conab, 2015. Disponível em:
CONAB. Acompanhamento da safra brasileira: café. v. 1, n. 1 (2014- ) – Brasília : Conab, 2014. Disponível em:
GASTALDI, J. P. Elementos de Economia Política. 17 Ed. São Paulo: Editora Saraiva. 2001.
GUJARATI, D. N.; PORTER, D.C. Econometria Básica. 5 Ed. São Paulo: AMGH Editora LTDA. 2011.
IBGE (2017) Série histórica INPC, 2016. Disponível em: http://www.ibge.gov.br/home/estatistica/indicadores/precos/inpc_ipca/defaultseriesHist.shtm Acesso em: 16 out. 2016.
KAY, R.D; EDWARDS.W.M. Farm Management, 3 Ed. McGraw‐Hill, Inc. 1994.
KIMURA, H. Administração de riscos em empresas agropecuárias e agroindustriais. Cadernos de Pesquisas em Administração, São Paulo, v.1, n.7, p. 51-61. 1998.
LAW, A. M.; KELTON, W. D. Simulation modeling and analysis. 2 Ed. New York: McGraw-Hill, 1991.
MAPA. Plano Agrícola e Pecuário 2016/2017. Brasília : Mapa/SPA, 2016. Disponível em: http://www.agricultura.gov.br/assuntos/sustentabilidade/plano-abc/arquivo-publicacoes-plano-abc/PAP1617.pdf. Acesso em 12 de Maio de 2017.
MARTINS, C.M.F.; CASTRO JUNIOR, L.G. de. Volatilidade no mercado futuro do café brasileiro. In: ENCONTRO NACIONAL DA ASSOCIAÇÃO NACIONAL DE PÓSGRADUAÇÃO E PESQUISA EM ADMINISTRAÇÃO, 30., 2006, Salvador. Anais... Salvador: ANPAD, 2006.
OIC. Avaliação da sustentabilidade econômica da cafeicultura. Londres, Reino Unido, 2016. Disponível em :http://www.ico.org/documents/cy2015-16/icc-117-6p-economic-sustainability.pdf. Acesso em 25 de Maio de 2017.
OLIVERIA, R. A. de; CAIXETA FILHO, J. V. Análise da Maximização do Lucro e Minimização do Custo no Processo de Conversão do Café Convencional para o Orgânico: um estudo de caso. Revista de Economia e Sociologia Rural, v. 51, n. 3, p. 535-554, Jul/Set 2013.
PEREIRA, V. da F.; CAMPOS, A. C.; BRAGA, M. J.; MENDONÇA, T. G. A crise econômica mundial de 2007 a 2009 e o setor exportador de café no Brasil: análise das perdas. Revista de Economia e Agronegócio, v. 9, n. 2, 2011, p. 187-208.
REIS, R. P.; REIS, A. J. dos; FONTES, R. E.; TAKAKI, H. R. C.; CASTRO JÚNIOR, L. G. de. Custos de produção da cafeicultura no sul de Minas Gerais. Organizações Rurais e Agroindustriais.v.3, nº 1, Jan/Jun, 2001.
RICHARDSON, J. W. Simulation for Applied Risk Management with an Introduction to SIMETAR. College Station: Texas A&M University, Department of Agricultural Economics. 2010.
SILVA, R. Fazendeiros não fazem a contabilidade correta. Revista de Política Agrícola, v. 25, n. 3, p. 125-129, 2016.