Microorganisms indicators the coliforms group in salmon sashimis marketed in the city of Mossoró, Rio Grande do Norte

Authors

  • Bárbara Camila Firmino Freire Universidade Federal Rural do Semi-Árido
  • Karoline Mikaelle de Paiva Soares Universidade Federal Rural do Semi-Árido
  • Paulo de Tarso de Paula Santiago Filho Universidade Federal Rural do Semi-Árido
  • Elisandra Cibely Cabral de Melo Universidade Federal Rural do Semi-Árido
  • Lara Barbosa de Souza Universidade Federal Rural do Semi-Árido

DOI:

https://doi.org/10.18378/rvads.v12i4.4835

Keywords:

Fish, Contamination, Public health.

Abstract

The fish has been highlighted in national mart, beyond to receive new presentation forms, as is the case with sashimi. This has generated concern about high susceptibility to microbial contamination observed in the product. Based on this, the objective was to investigate microorganisms of the coliforms group in salmon sashimis, commercialized in the city of Mossoró, Rio Grande do Norte. Therefore, sashimi was corrected in specialized and non-specialized establishments in oriental food, obtaining twelve samples. The analyses consisted in the determination of microorganism of coliforms group and Escherichia coli confirmation. The obtained results showed contamination by thermotolerant coliforms above permitted by legislation, as well as the presence of E. coli in some samples, being this a probable indicative of fecal contamination during processing of salmon sashimi.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Bárbara Camila Firmino Freire, Universidade Federal Rural do Semi-Árido

Laboratório de Biotecnologia de Alimentos. Universidade Federal Rural do Semi-Árido

Karoline Mikaelle de Paiva Soares, Universidade Federal Rural do Semi-Árido

Professora, Centro de Ciências Agrárias, UFERSA.

Paulo de Tarso de Paula Santiago Filho, Universidade Federal Rural do Semi-Árido

Laboratório de Biotecnologia de Alimentos. Universidade Federal Rural do Semi-Árido

Elisandra Cibely Cabral de Melo, Universidade Federal Rural do Semi-Árido

Laboratório de Biotecnologia de Alimentos. Universidade Federal Rural do Semi-Árido

Lara Barbosa de Souza, Universidade Federal Rural do Semi-Árido

Laboratório de Inspeção de Produtos de Origem Animal. Universidade Federal Rural do Semi-Árido

References

BRASIL. Agência de Vigilância Sanitária Regulamento (ANVISA). Técnico Sobre Padrões de Qualidade para Alimentos. Resolução - RDC. no 12, de 02 de janeiro de 2001. Publicado no Diário Oficial da União de 18/12/2002.

BRASIL. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Instrução Normativa nº 62, de 26 de agosto de 2003. Diário Oficial da União. Brasília, 18 de setembro de 2003.

COSTA, C. F. M.; MONTEIRO NETO, V.; SANTOS, B. R. C.; COSTA, B. R. R.; AZEVEDO, A.; SERRA, J. L.; MENDES, H. B. R.; NASCIMENTO, A. R.; MENDES, M. B. P.; KUPPINGER, O. Enterobacteria identification and detection of diarrheagenic Escherichia coli in a Port Complex. Brazilian Journal of Microbiology, v. 45, n. 3, p. 945-952, 2014.

CHEN, H. D.; FRANKEL, G. Enteropathogenic Escherichia coli: unravelling pathogenesis. FEMS Microbiology Reviews, v. 29, p. 83–98, 2005.

FORSYTHE, S. J. Microbiologia da segurança dos alimentos. 2.ed. Porto Alegre: Artmed, 2013.

FRANCO, B. D. G. M.; LANDGRAF, M. Microbiologia dos Alimentos. São Paulo: Editora Atheneu, 2008. 182 p.

GONÇALVES, A. A. Aspectos Gerais do Pescado. In: GONÇALVES, A. A. Tecnologia do Pescado: Ciência, Tecnologia, Inovação e Legislação. São Paulo: Atheneu, p. 2-9. Cap. 1.1, 2011.

GAVA, A. J.; SILVA, C. A. B.; GAVA J. R. F. Tecnologia de alimentos: princípios e aplicações. São Paulo. Nobel, 2008.

MADIGAN, M. T.; MARTINKO, J. M.; DUNLAP, P. V.; CLARK, D. P. Microbiologia de Brock. 12ª ed. Porto Alegre: Artmed, 2010.

MARINS, B. R.; TANCREDI, R. C. P.; GEMAL, A. L. Segurança alimentar no contexto da vigilância sanitária: reflexões e práticas. Rio de Janeiro: EPSJV, 2014. 288 p.

MENEZES, F. G. R; SILVA, C. M; CARVALHO, F. C. T; SOUSA, D. B. R.; VIEIRA, R. H. S. F. Salmonella e Staphylococcus coagulase positiva em sushis e sashimis comercializados na cidade de Fortaleza, Ceará. II SIMCOPE – II Simpósio de Controle do Pescado - São Vicente/SP, 2006.

MONTANARI, A. S.; ROMÃO, N. F.; SOBRAL, F. O. S.; MARMITT, B. G.; SILVA, F. P. S.; CORREIO, T. C. A. M. Avaliação da qualidade microbiológica de sashimis de salmão, preparados e comercializados em restaurantes japonês no município de JI-Paraná – RO. Journal of Basic Education, Technical and technological, v. 2, n. 1, p. 4-16, 2015.

NESPOLO, N. M.; MARTINELI, T. M.; ROSSI JR, O. D. Microbiological quality of salmon (Salmo salar) sold in cities of the state of São Paulo, Brazil. Brazilian Journal of Microbiology, p. 1393-1400, 2012.

NOVAES, S. F.; SILVA, L. N. V.; FRANCO, R. M. Ocorrência e susceptibilidade antimicrobiana de Salmonella spp. e Escherichia coli patogênica isoladas de carpaccio de carne. Higiene Alimentar, v. 30, n. 258/259, 2016.

RODRIGUES, B. L.; SANTOS, L. R.; MÁRSICO, E. T.; CAMARINHA, C. C.; MANO, S. B.; CONTE JUNIOR, C. A. Qualidade físico-química do pescado utilizado na elaboração de sushis e sashimis de atum e salmão comercializados no município do Rio de Janeiro, Brasil. Semina: Ciências Agrárias, v. 33, n. 5, p. 1847-1854, 2012.

SANJEE, S. A.; KARIM, M. E. Microbiological Quality Assessment of Frozen Fish and Fish Processing Materials from Bangladesh. International Journal of Food Science, v. 2016, p. 1-6, 2016.

SANTIAGO, J. A. S.; ARAÚJO, P. F. R.; SANTIAGO, A. P.; CARVALHO, F. C. T.; VIEIRA, R. H. S. F. Bactérias patogênicas relacionadas à ingestão de pescados- revisão. Arquivos de Ciências do Mar, v. 46, n. 2, p. 92-103, 2013.

SANTOS, D. D. M; COELHO, A. F. S. Qualidade microbiológica de pescado comercializado em feiras livres de Palmas-TO. Higiene Alimentar, v. 30, n. 252/253, 2016.

SILVA, M. L.; MATTÉ, G. R.; MATTÉ, M. H. Aspectos sanitários da comercialização de pescado em feiras livres da cidade de São Paulo, SP/Brasil. Revista Instituto Adolfo Lutz, v. 67, n. 3, São Paulo, 2008.

SILVA, N.; JUNQUEIRA, V. C. A.; SILVEIRA, N. F. A.; TANIWAKI, M. H.; SANTOS, R. F. S.; GOMES R. A.R. Manual de métodos de análise microbiológica de alimentos e água. 4º ed. Varela, São Paulo, 2010.

SOARES, K. M. P.; GONÇALVES, A. A. Qualidade e segurança do pescado. Revista do Instituto Adolfo Lutz (Impr.), v. 71, n. 1, p. 1-10, 2012.

VALLANDRO, M. J.; CAMPOS, T.; PAIM, D.; CARDOSO, M.; KINDLEIN, L. Avaliação da qualidade microbiológica de sashimis à base de salmão, preparados em restaurantes especializados em culinária japonesa. Revista Instituto Adolfo Lutz, v. 70, n. 2, p. 144-50, 2011.

ZEFERINO, J. A.; SANTOS R. B.; TONINI, P. M.; DELVINO, F. M.; AMARAL D. A. Pesquisa de Coliformes a 45°C, Staphylococcus aureus e Salmonella spp. em sushis comercializados em restaurantes de Belo Horizonte – MG. Revista Higiene Alimentar, v. 1, p. 85-90, 2013.

Published

01-10-2017

How to Cite

FREIRE, B. C. F.; SOARES, K. M. de P.; SANTIAGO FILHO, P. de T. de P.; DE MELO, E. C. C.; SOUZA, L. B. de. Microorganisms indicators the coliforms group in salmon sashimis marketed in the city of Mossoró, Rio Grande do Norte. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, [S. l.], v. 12, n. 4, p. 810–813, 2017. DOI: 10.18378/rvads.v12i4.4835. Disponível em: https://gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/4835. Acesso em: 22 dec. 2024.

Issue

Section

SCIENTIFIC NOTE

Most read articles by the same author(s)

Similar Articles

You may also start an advanced similarity search for this article.