Microbiological quality of ice creams marketed in Frutal, Minas Gerais, Brazil

Authors

DOI:

https://doi.org/10.18378/rvads.v14i1.5800

Keywords:

Thermotolerant coliforms, Staphylococcus, Salmonella.

Abstract

The objective of this study was to evaluate the microbiological quality of ice cream consumed in Frutal/MG, through the determination of total and thermotolerant coliforms, coagulase-positive and coagulase-negative Staphylococcus, and Salmonella spp. 40 ice cream samples from 5 ice cream shops were randomly collected. The samples were diluted from 10-1 to 10-4 fold in peptone water. The total coliforms were determined in Bile Brilhante Broth, at 35ºC for 24-48h. From the positive tubes, an aliquot was transferred for EC medium for the determination of thermotolerant coliforms at 45ºC, for the same period. Staphylococcus coagulase positive was counted in Baird Parker medium and Salmonella spp counts was done in Salmonella Shigella (SS) medium. It was observed that 11 samples (27.5%) had indices higher than allowed by the legislation for thermotolerant coliforms (> 50 NMP / g). One sample (2.5%) was contaminated with coagulase positive Staphylococcus. Salmonella spp. was also detected in a sample (2.5%). In total, 14 samples (35.0%) were unfit for consumption because they were out of the standard for at least one of the evaluated microorganisms. The results indicate the need to improve hygiene conditions in the production, storage and/or handling in establishments where there was contamination of ice creams, since the consumption of ice cream outside microbiological standards may represent risks to consumer health.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Matheus Felipe de Oliveira Silva, Universidade do Estado de Minas Gerais

Graduando em Tecnologia em Alimentos, na Universidade do Estado de Minas Gerais.

Eduardo da Silva Martins, Universidade do Estado de Minas Gerais

Biólogo, Mestre em Ciência e Tecnologia de Alimentos, Doutor em Ciências Biológicas (Microbiologia Aplicada). Professor/pesquisador da Universidade do Estado de Minas Gerais. Departamento de Ciências Exatas e da Terra.

References

APHA, AMERICAN PUBLIC HEALTH ASSOCIATION. Standard Methods for the Examination of Water and Wastewater. 22 ed. Washington: APHA, 2012.

BRASIL. Ministério da Saúde. Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Resolução RDC nº 12, de 02 de janeiro de 2001. Regulamento técnico sobre padrões microbiológicos para alimentos. Diário Oficial da República Federativa do Brasil, Poder Executivo, Brasília, 10 jan. 2001.

DAMER, J. R. S.; GARCIA, V.; GUSMÃO, A. A.; MORESCO, T. R. Qualidade higiênico-sanitária de sorvetes tipo italiano e de massa (artesanal e industrializado) comercializados na região noroeste do Rio Grande do Sul, Brasil. Demetra, v. 10, n. 4, p. 821-834, 2015.

DIOGO, G. T.; AGUIAR, G. M.; TOLENTINO, M. C.; BUFFARA, D.; PILEGGI, M. Avaliação Microbiológica de Sorvetes comercializados na cidade de Ponta Grossa – PR e da Água usada na limpeza das colheres utilizadas para servi-los. Publicatio UEPG – Ciências Biológicas e da Saúde, v. 8, n. 1, p. 23-32, 2002.

FORSYTHE, S. J. Microbiologia da segurança alimentar. Porto Alegre: Artmed, 2002.

FRANCO, B. D. G. M.; LANDGRAF, M. Microbiologia dos Alimentos. 1. ed. São Paulo: Editora Atheneu, 2008. 182p.

FRUTAL. Prefeitura Municipal. Disponível em <http://www.frutal.mg.gov.br/aspectos-gerais.html> Acessado em 08 de Outubro de 2017.

GIACOMINI, A. P.; GUERINO, A. C.; NASCIMENTO, I. A. Análise microbiológica de sorvetes produzidos em Foz do Iguaçu/PR. SaBios: Rev. Saúde e Biologia, v.10, n.3, p.3-8, 2015.

KINTON, R.; CESERANI, V.; FOSKETT, D. Enciclopédia de serviços de alimentação. 1 ed. São Paulo: Varela, 1999. 703p.

MARTINS, E. S.; REIS, N. E. V. Determinação de coliformes e Staphylococcus coagulase positiva em queijos minas frescal. Revista Brasileira de Tecnologia Agroindustrial, v. 6, n. 2, p. 842-851, 2012.

MARTINS, E. S.; REIS, N. E. V. Qualidade microbiológica do leite cru em função de medidas profiláticas no manejo de produção. Revista Brasileira de Tecnologia Agroindustrial, v. 8, n. 2, p. 1348-1369, 2014.

MEDEIROS, L. B.; PEREIRA, L. C.; SACCOL, A. L. F. Atitudes de risco dos consumidores em self-service. Revista do Instituto Adolfo Lutz, v. 71, n. 4, p. 727-740, 2012.

MIKILITA, I. S.; CÂNDIDO, L. M. B. Fabricação do sorvete: Perigos significativos e pontos críticos de controle. Brasil Alimentos, v. 26, 2004.

PAIVA, Y. F.; SILVA, E. V.; ARAÚJO, A. S.; AZEVEDO, P. T. M.; SOUSA, T. C. A. Condições higiênico-sanitárias de sorvetes do tipo italiano (soft), comercializados em Pombal, Paraíba. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, v.11, n. 3, p. 75-79, 2016.

PAZIANOTTI, L.; BOSSO, A. A.; CARDOSO, L.; COSTA, M. R.; SIVIERI, K. Características microbiológicas e físico-químicas de sorvetes artesanais e industriais comercializados na região de Arapongas-PR. Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes, v. 65, n.377, p. 15-20, 2010.

PEREIRA, M. A.; NARDI, M. B.; SILVA, G. H.; TEOFILO, M. V.; NASCIMENTO, L. C.; FIORINI, J. E. Determinação da qualidade microbiológica de sorvetes comercializados na cidade de Alfenas- MG. Higiene Alimentar, v. 23, n 168-169, p. 161-165, 2009.

PRATA, L. F. Leite UHT In: Fundamentos de Ciência do Leite. Jaboticabal: Funep-UNESP (Ed.). 2001.

RESTA, M S. A.; OLIVEIRA, T. C. R. M.; Avaliação do padrão estafilococos coagulase positiva estabelecido pela legislação brasileira para massas alimentícias. Brazilian Journal of Food Technology, v. 16, n. 4, p. 319-325, 2013.

RIZZO-BENATO, R. T.; GALLO, C. R. Comparação da eficiência dos caldos Escherichia coli e caldo verde brilhante lactose bile na enumeração de coliformes termotolerantes em leite e sorvete de massa. Revista do Instituto Adolfo Lutz, v. 66, n. 1, p. 18-25, 2007.

SANTANA, E. H. W.; BELOTI, V.; ARAGON-ALEGRO, L. C.; DE MENDONÇA, M. B. O. C. Estafilococos em alimentos. Arquivos do Instituto Biológico, v.77, n.3, p.545-554, 2010.

SOUZA, D. M.; CACIA, D. L.; MARTINS, E. S. Estudo da qualidade higiênico-sanitária de sorvetes artesanais à base de leite. Leite & Derivados, v.143, p.23 - 35, 2013.

SOUZA, J. M.; SANTOS, E. C. G.; BRITO, N. J. N.; SILVA, G. A. Análise microbiológica dos sorvetes self-service sabor chocolate da cidade de Sinop-MT. Demetra, v. 10, n. 4, p. 857-866, 2015.

TEIXEIRA, L. E. B.; DE SOUZA, F. C.; DOS SANTOS, J. E. F.; MOREIRA, I. S.; DE CASTRO, D. S. Aspecto microbiológico em amostra de leite pasteurizado tipo C comercializado na região Caririense. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, v 9. , n. 3 , p. 13-18, 2014.

Published

01-01-2019

How to Cite

SILVA, M. F. de O.; MARTINS, E. da S. Microbiological quality of ice creams marketed in Frutal, Minas Gerais, Brazil. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, [S. l.], v. 14, n. 1, p. 128–133, 2019. DOI: 10.18378/rvads.v14i1.5800. Disponível em: https://gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/5800. Acesso em: 22 dec. 2024.

Issue

Section

SCIENTIFIC NOTE

Most read articles by the same author(s)

Similar Articles

You may also start an advanced similarity search for this article.