Fungitoxic effect of red bell pepper (Capsicum annuum) on Colletotrichum gloeosporioides in vitro
DOI:
https://doi.org/10.18378/rvads.v14i3.6620Keywords:
Anthracnose, Alternative control, Capsicum annuum, Phytopathogenic fungiAbstract
This study assesses the in vitro fungitoxic effect of the red bell pepper (Capsicum annuum L.) on mycelial growth of Colletotrichum gloeosporioides. The experiment had a completly randomized design in a 2 x 10 factorial scheme, with two types of extracts (ethanolic and hydroethanolic) applied in ten concentrations (0.0, 0.2, 0.4, 0.6, 0.8, 1.0, 2.0, 3.0, 4.0, and 5.0). Each extract was added to PDA (Potato Dextrose Agar) medium and poured in Petri dishes. The dishes were inoculated with 1 cm diameter disc containing fungal mycelia and incubated for seven days at 27±2°C. To verify the difference among treatments, we estimated the percentage of mycelial growth inhibition (PGI) and index of mycelial growth speed (IMGS). All concentrations of both extracts inhibited the mycelial growth of C. gloeosporioides when compared to the negative control. The complete inhibition was obtained when the ethanolic extract was used in the highest concentration (5.0%) and surpassed 50% of inhibition with 2% concentration, being superior to the hydroethanolic extract that in maximum concentration inhibited only 27.5% of fungus growth. Thus, under in vitro conditions, the ethanolic extract of red bell pepper at showed to be promising in the control of C. gloeosporioides. The concentration of 5.0% promoted the greatest inhibitory effect.
Downloads
References
ABD-ALLA, M. A.; WAFFA, M. G. New safe methods for controlling anthracnose disease of mango (Mangifera indica L.) fruits caused by Colletotrichum gloeosporioides (Penz.). Journal of American Science, v.8, n.8, p.361-367, 2010.
ADAMI, A. C. O.; SOUSA, E. P.; FRICKS, L. B.; MIRANDA, S. H. G. Oferta de exportação de frutas do Brasil: o caso da manga e do melão, no período de 2004 a 2015. Revista Econômica do Nordeste, v.47, n.4, p.63-78, 2016.
BASTOS, C. N. Efeito do óleo de Piper aduncum sobre Crinipellis perniciosa e outros fungos fitopatogênicos. Fitopatologia Brasileira, v.22, n.3, p.441-3, 1997.
BASTOS, C. N.; ALBUQUERQUE, P. S. B. Efeito do óleo de Piper aduncum no controle em pós-colheita de Colletotricum musae em banana. Fitopatologia Brasileira, v.29, n.5, p.555-557, 2004. 10.1590/S0100-41582004000500016
CAMATTI-SARTORI, V. ; MAGRINI, F. V.; CRIPPA, L. B.; MARCHETT, C.; VENTURINI, L.; SILVA-RIBEIRO, R. T. Avaliação in vitro de extratos vegetais para o controle de fungos patogênicos de flores. Revista Brasileira de Agroecologia, v.6, n.2, p.117-122, 2011.
CANDIDO E SILVA, E. K.; MELO, L. G. L. Manejo de doenças de plantas: Um enfoque agroecológico. Revista EDUCAmazônia–Educação Sociedade e Meio Ambiente. v.10, n 1, p 143-157, 2013.
CASTELLANI, A. Maintenance and cultivation of common pathogenic fungi of man in sterile distilled water. Further Researches. Journal of Tropical Medicine and Hygiene, v. 70, p. 181-84, 1967.
CELOTO, M. I. B.; PAPA, M. F. S.; DO SACRAMENTO, L.V.S.; CELOTO, F.J. Atividade antifúngica de extratos de plantas a Colletotrichum gloeosporioides. Acta Scientiarum. Agronomy, v.30, n.1, p.1-5, 2008. 10.4025/actasciagron.v30i1.1104
DEAN, R.; KAN, J. A. L. V.; PRETORIUS, Z. A.; HAMMOND-KOSACK, K. E.; DI PIETRO, A.; SPANU, P. D.; RUDD, J. J.; DICKMAN, M.; KAHMANN, R.; ELLIS, J.; FOSTER, G. D. The Top 10 fungal pathogens in molecular plant pathology. Molecular Plant Pathology, v.13, n.4, p. 414-430, 2012. 10.1111/j.1364-3703.2011.00783.x
DEMARTELAERE, A. C. F; NASCIMENTO, L. C.; GUIMARÃES, G. H. C.; SILVA, J. A.; LUNA, R. G. Elicitors on the control of anthracnose and post-harvest quality in papaya fruits. Pesquisa Agropecuária Tropical, v.47, n.2, p.211-217, 2017. 10.1590/1983-40632016v4745093
EMBRAPA. Visão 2030: O futuro da agricultura brasileira. Brasília, DF: Embrapa, 212 p, 2018.
FARIA, N. M. X.; ROSA, J. A. R.; FACCHINI, L. A. Intoxicações por agrotóxicos entre trabalhadores rurais de fruticultura, Bento Gonçalves, RS. Revista de Saúde Pública, v.43, n.2, p.335-344, 2009. 10.1590/S0034-89102009005000014
FERREIRA, E. F.; SÃO JOSÉ, A. R.; BOMFIM, M. P.; PORTO, J. S.; DE JESUS, J. S. Uso de extratos vegetais no controle in vitro do Colletotrichum gloeosporioides Penz. coletado em frutos de mamoeiro (Carica papaya L.). Revista Brasileira de Fruticultura, v.36, n.2, p.346-352, 2014. 10.1590/0100-2945-223/13
FIEIRA, C.; OLIVEIRA, F.; CALEGARI, R. P.; MACHADO, A.; COELHO, R. In vitro and in vivo antifungal activity of natural inhibitors against Penicillium expansum. Ciência e Tecnologia de Alimentos, v.33, Supl. 1, p.40-46, 2013. 10.1590/S0101-20612013000500007
FISCHER, I. H.; ARRUDA, M. C.; ALMEIDA, A. M.; GARCIA, M. J. M.; JERONIMO, E. M.; PINOTTI, R. N.; BERTANI, R. M. A. Doenças e características físicas e químicas pós-colheita em maracujá amarelo de cultivo convencional e orgânico no centro oeste paulista. Revista Brasileira de Fruticultura, v.29, n.2, p.254-259, 2007. 10.1590/S0100-29452007000200013.
FISCHER, I. H.; SILVA, B. L.; SOARES, A. R.; ARRUDA, M. C.; PARISI, M. C. M.; AMORIM, L. Efeito de fungicidas e produtos alternativos no controle da antracnose e da pinta preta da goiaba. Semina: Ciências Agrárias, v.33, n.1, p.2753-2766, 2012. 10.5433/1679-0359.2012v33Supl1p2753
FOKIALAKIS, C. N.; CANTRELL, C. L.; DUKE, S. O.; SKALTSOUNIS , A. L.; WEDGE, D. E. Antifungal activity of thiophenes from Echinops ritro. Journal of Agricultural and Food Chemistry, v.54, p.1651-1655, 2006. 10.1021/jf052702j
GAN, P.; NAKATA, N.; SUZUKI, T.; SHIRASU, K. Markers to differentiate species of anthracnose fungi identify Colletotrichum fructicola as the predominant virulent species in strawberry plants in Chiba Prefecture of Japan. Journal of General Plant Pathology, v.83, n.1, p.1-9, 2016. 10.1007/s10327-016-0689-0
HAMMER, O.; HARPER, D. A. T.; RYAN, P. D. Past: Paleontological statistics software package for education and data analysis. Paleontologia Electronica. v.4, n.1, p.9, 2001.
JEFFRIES, P.; DODD, J. C. The biology and control of Colletotrichum species on tropical fruit crops. Plant Pathology, v.39, p.343-366, 1990. 10.1111/j.1365-3059.1990.tb02512.x
KRAIKRUAN, W.; SANGCHOTE, S.; SUKPRAKARN, S. Effect of capsaicin on germination of Colletotrichum capsici conidia. Kasetsart Journal - Natural Science, v.42, p. 417-422, 2008.
LEMOS, L. M. C.; COUTINHO, P. Q.; SALOMÃO, L. C. C.; SIQUEIRA, D. P.; CECON, P. R. Controle da antracnose na pós-colheita de manga ‘ubá’ com o uso de produtos alternativos. Revista Brasileira de Fruticultura, v.35, n.4, p.962-970, 2013. 10.1590/S0100-29452013000400006
LIMA FILHO, R. M.; OLIVEIRA, S. M. A.; MENEZES, M. Caracterização enzimática e patogenicidade cruzada de Colletotrichum spp. associados a doenças de pós-colheita. Fitopatologia Brasileira, v.28, p.620-625, 2003. 10.1590/S0100-41582003000600007
LIMA, J. R.; GONÇALVES, L. R. B.; BRANDÃO, L. R.; ROSA, C. A.; VIANA, F. M. P. Isolation, identification and activity in vitro of killer yeasts against Colletotrichum gloeosporioides isolated from tropical fruits. Journal of Basic Microbiology, v.52, p.1-10, 2012. 10.1002/jobm.201200049
LUO, X.; PENG, J.; LI, Y. Recent advances in the study on capsaicinoids and capsinoids. European Journal of Pharmacology, v.650, p. 1-7, 2011. 10.1016/j.ejphar.2010.09.074.
MENICHINI, F.; TUNDIS, R.; BONESI, M.; LOIZZO, M. R.; CONFORTI, F.; STATTI, G.; CINDIO, B.; HOUGHTON, P. J.; MENICHINI, F. The influence of fruit ripening on the phytochemical content and biological activity of Capsicum chinense Jacq. cv Habanero. Food Chemistry, v.114, 553-560, 2009. 10.1016/j.foodchem.2008.09.086
MILANESI, P. M.; BLUME, E.; MUNIZ, M. F. B.; BRAND, S. C.; JUNGE, E.; MANZONI, C. G.; WEBER, M. N. D. Ação fungitóxica de Extratos vegetais sobre o crescimento micelial de Colletotrichum gloeosporioides. Revista da FZVA, v.16, n.1, p.1-13, 2009.
MOTA, J. C. O.; PESSOA, M. N. G.; VIANA, F. M. P.; NETO, M. A. Efeito de extratos e óleos essenciais de plantas medicinais no controle in vitro de Lasiodiplodia theobromae. Fitopatologia Venezolana. v. 15, n. 1, p. 2-6, 2002.
NARUZAWA, E. S.; PAPA, M. F. S. Antifungal activity of extracts from brazilian Cerrado plants on Colletotrichum gloeosporioides and Corynespora cassiicola. Revista Brasileira de Plantas Medicinais, v.13, n.4, p.408-412, 2011. 10.1590/S1516-05722011000400006
NOGUEIRA, L. Composição química e atividade antioxidante de diferentes variedades de pimento (Capsicum annuum L.) 2013. 89 f. Dissertação (Mestrado em Qualidade e Segurança Alimentar), Instituto Politécnico de Bragança, Bragança, Portugal, 2013.
OLIVEIRA, J. A. Efeito do tratamento fungicida em sementes no controle de tombamento de plântulas de pepino (Cucumis sativas L.) e pimentão (Capsicum annuum L.). 1991. 111 f. Dissertação (Mestrado em Fitossanidade) – Escola Superior de Agricultura de Lavras, Lavras, 1991.
PARREIRA, D. F.; ZAMBOLIM, L.; NEVES, W. S.; COSTA, R. V.; COTA, L. V.; SILVA, D. D. A antracnose do milho. Revista Trópica–Ciências Agrárias e Biológicas, v.8, n.1, p.11-27, 2014. 10.0000/rtcab.v8i1.1430
PAULA, F. L. M. Aplicação de CO2 via irrigação na pimenta Tabasco cultivada em ambiente protegido. 2008. Tese (Doutorado em Irrigação e Drenagem) - Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz, Universidade de São Paulo, Piracicaba, 2008. 10.11606/T.11.2009.tde-10032009-090446
PEDRO, E. A. S.; HARAKAVA, R.; LUCON, C. M. M.; GUZZO, S. D. Promoção do crescimento do feijoeiro e controle da antracnose por Trichoderma spp. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v.47, n.11, p.1589-1595, 2012. 10.1590/S0100-204X2012001100005.
PENG, L. J.; SUN, T.; YANG, Y. L.; CAI, L.; HYDE, K. D.; BAHKALI, H.; LIU, Z. Y. Colletotrichum species on grape in Guizhou and Yunnan provinces, China. Mycoscience, v.54, p.29-41, 2013. 10.1016/j.myc.2012.07.006
PERINA, F. J. Óleos essenciais e frações majoritárias ativas no controle da mancha marrom de alternaria (Alternaria alternata) em tangerina ponkan. 2014. 112f. Tese (Doutorado em Agronomia). Universidade Federal de Lavras, Lavras, MG, 2014.
PHOULIVONG, S.; CAI, L.; CHEN, H.; MCKENZIE, E. H. C.; ABDELSALAM, K.; CHUKEATIROTOE, E.; HYDE, K. D. Colletotrichum gloeosporioides is not a common pathogen on tropical fruits. Fungal Diversity, v.44, p.33-43, 2010. 10.1007/s13225-010-0046-0
R CORE TEAM. R: A language and environment for statistical computing. R Foundation for Statistical Computing, Vienna, Austria; 2018. Disponível em:
RAKESH, K. P.; SINGH, R., Anthracnose of mango incited by Colletotrichum gloeosporioides: A comprehensive review. International Journal of Pure & Applied Bioscience, v.5, n.1, p.48-56, 2017. 10.18782/2320-7051.2478
REIS, A.; BOITEUX, L. S.; HENZ, G. P. Antracnose em Hortaliças da Família Solanacea. Embrapa Hortaliças, 2009. 9p. (Embrapa Hortaliças. Circular Técnico, 79).
RIBEIRO, J. G.; SERRA, I. M. R. S.; ARAÚJO, M. U. P. Uso de produtos naturais no controle de antracnose causada por Colletotrichum gloeosporioides em mamão. Summa Phytopathologica, v.42, n.2, p.160-164, 2016. 10.1590/0100-5405/2023
ROGERIO, F.; CIAMPI-GUILLARDI, M.; BARBIERI, M.C.; BRAGANÇA, C. A.; SEIXAS, C. D.; ALMEIDA, A. M.; MASSOLA, M. S. Phylogeny and variability of Colletotrichum truncatum associated with soybean anthracnose in Brazil. Journal of Applied Microbiology, v.122, n.2, p.402-415, 2017. 10.1111/jam.13346
ROZWALKA, L. C.; LIMA, M. L. R. Z.; DE MIO, L. L. M.; NAKASHIMA, T. Extratos, decoctos e óleos essenciais de plantas medicinais e aromáticas na inibição de Glomerella cingulata e Colletotrichum gloeosporioides de frutos de goiaba. Ciência Rural, v.38, n.2, p.301-307, 2008. 10.1590/S0103-84782008000200001
SILVA, A. C.; SALES, N. L. P.; ARAÚJO, A. V.; CALDEIRA JÚNIOR, C. F. Efeito in vitro de compostos de plantas sobre o fungo Colletotrichum gloeosporioides Penz. isolado do maracujazeiro. Ciência e Agrotecnologia, v.33, Edição Especial, p.1853-1860, 2009. 10.1590/S1413-70542009000700026
SILVA, E. V. Potencialidades da pimenta biquinho (Capsicum chinense) como aditivo natural. 2017. 170 f. Tese (Doutorado em Química), Universidade Federal da Paraíba, João Pessoa, Paraíba, Brasil, 2017.
SILVA, K. S.; REBOUÇAS, T. N. H.; LEMOS, O. L.; BOMFIM, M. P.; BOMFIM, A. A.; ESQUIVEL, G. L.; BARRETO, A. P. P.; JOSÉ, A. R. S.; DIAS, N. O.; TAVARES, G. M. Patogenicidade causada pelo fungo Colletotrichum gloeosporioides (Penz) em diferentes espécies frutíferas. Revista Brasileira de Fruticultura, v.28, n.1, p.131-133, 2006. 10.1590/S0100-29452006000100036
SOUZA JÚNIOR, I. T.; SALES, N. L. P.; MARTINS, E. R. Efeito fungitóxico de óleos essenciais sobre Colletotrichum gloeosporioides, isolado do maracujazeiro amarelo. Biotemas, v.22, n.3, p.77-83, 2009. 10.5007/2175-7925.2009v22n3p77
SPOTO, M. A, B. R.; OETTERER, M.; REGITANO-D’ARCE, M. A. B. Fundamentos de ciência e tecnologia de alimento. III. Título. Barueri, SP: Manole, 2006.
SURH, Y. Chemoprotective properties of some pungent pungent ingredients present in the red pepper and ginger. Mutation Research, v.402, p.259-267, 1998. 10.1016/s0027-5107(97)00305-9
TORRES, D. E. G.; MANCINI, D. A. P.; TORRES, R. P.; MANCINI- FILHO, J. Antioxidant activity of macambo (Theobroma bicolor L.) extracts. European Journal of Lipid Science and Technology, v. 104, p. 278- 281, 2002. 10.1002/1438-9312(200205)104:5<278::AID-EJLT278>3.0.CO;2-K
VENTUROSO, L. R.; BACCHI, L. M. A.; GAVASSONI, W. L.; CONUS, L. A.; PONTIM, C. A.; BERGAMIN, A. C. Atividade antifúngica de extratos vegetais sobre o desenvolvimento de fitopatógenos. Summa Phytopathologica, v.37, n.1, p.18-23, 2011a. 10.1590/S0100-54052011000100003
VENTUROSO, L. R.; BACCHI, L. M. A.; GAVASSONI, W. L.; CONUS, L. A.; PONTIM, B. C. A.; SOUZA, F.R. Inibição do crescimento in vitro de fitopatógenos sob diferentes concentrações de extratos de plantas medicinais. Arquivos do Instituto Biológico, v.78, n.1, p.89-95, 2011b.
WALLER, J. M. I Diseases of perennial and other cash crops. In: BAILEY, J. A.; JEGER, M. J. (eds.). Colletotrichum: Biology, pathology and control. Wallingford: CAB International. (1992). p.131-142.
XING, F.; CHENG, G.; YI, K. Study on the antimicrobial activities of the capsaicin microcapsules. Journal of Applied Polymer Science, v.102, p.1318–1321, 2006. 10.1002/app.23766
ZHUANG, Y.; CHEN, L.; SUN, L.; CAO, J. Bioactive characteristics and antioxidant activities of nine peppers. Journal of Functional Foods, v.4, p.331-338, 2012. 10.1016/j.jff.2012.01.001